Μητροπολίτης Βεροίας: Η αγνότητα των νέων (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου το απόγευμα ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» και ανέπτυξε το θέμα: «Η αγνότητα των νέων».

Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» αποτελεί μία ευκαιρία πνευματικής ωφέλειας και παρηγορίας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε και μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».

Ο Μητροπολίτης στην διαδικτυακή ομιλία του ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων: Μία από τις πιο σπουδαίες αρετές, την οποία όμως συχνά ξεχνούμε, είναι η αγνότητα. «Σεαυτόν αγνόν τήρει», γράφει προς τον μαθητή του, επίσκοπο Εφέσου απόστολο Τιμόθεο, ο πρωτοκορυφαίος απόστολος Παύλος.

Αρετή πολυδιάστατη η αγνότητα, αφορά την ψυχή και το σώμα, τον νού και τη σκέψη μας, τα αισθητήρια και τους λογισμούς μας, και κάνει τον άνθρωπο, αν και περιπατεί ανάμεσα στους ανθρώπους, αν και ζει στον κόσμο και στην αμαρτία του, να αισθάνεται λίγο έξω από όλα αυτά, να αισθάνεται ότι μπορεί να ζήσει κάπως διαφορετικά.

Το θέμα της αγνότητος των νέων και της ηθικής είναι τόσο συγκεχυμένα στην εποχή μας, τόσο παραμελημένα, τόσο παρεξηγημένα, που είναι μεγάλος άθλος, τόλμημα θα έλεγα, να καταπιαστεί κανείς μ’ αυτά. Αλλά, γιατί θα πρέπει να σωπαίνει η γλώσσα της αλήθειας, όταν όλοι οι άλλοι διαλαλούν τις ιδεολογίες τους;

Γι’ αυτό, θα πρέπει να βρει ο νέος με τη βοήθεια και άλλων παραγόντων, της Εκκλησίας, της οικογενείας, του σχολείου, τον τρόπο να αγωνιστεί και να νικήσει στην παλαίστρα της αγνότητας. Είναι πολύ σημαντικός αυτός ο αγώνας για τη ζωή του, για το μέλλον του το προσωρινό και το αιώνιο. Και όσο και αν μπορεί να φαίνεται δύσκολος, είναι αναγκαίος και απαραίτητος, για να μην βουλιάξει στο τέλμα, για να μην νεκρωθεί πρόωρα. Γι’ αυτό και αξίζει ο κάθε νέος να επιχειρήσει αυτόν τον αγώνα και να νικήσει.