Μητροπολίτης Βεροίας: Εάν θέλουμε να τιμήσουμε τον Aγ. Δημήτριο θα πρέπει να μιμηθούμε τη ζωή του

Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου το πρωί ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναούσης.

Ο Μητροπολίτης στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Οίκτειρον ούν πανεύφημε, και δος ημίν άνεσιν, παύσον την ζάλην και σβέσον την καθ᾽ ημών αγανά­κτησιν, Θεόν ικετεύων».

Εορτή του αγίου μεγαλομάρ­τυ­ρος και μυροβλύτου Δημητρίου, ενός αγίου, του οποίου η ζωή, το μαρ­τύριο και τα θαύματα συνδέ­ο­νται άρρηκτα τόσο με την πορεία και την ιστορία του Γένους μας, όσο και με την ιστορία αυτής της πόλεως, της ηρωικής πόλεως της Ναούσης, εφόσον στον παλαιό ναό του, μητροπολιτικό τότε, ξεκίνησε η επανάσταση των Ναουσαίων ενα­­ντίον των Τούρκων το 1822, και την ημέρα της εορτής του, το 1912, ελευ­θέρωσε την πατρίδα του, τη Θεσσαλονίκη, μετά από 500 χρό­νια σκλαβιάς.

Και αν προσθέσει κανείς στα δύο αυτά γεγονότα τα αναρίθμητα θαύ­ματα που έχει επιτελέσει ο άγι­ος μεγαλομάρτυς Δημήτριος, επεμ­βαίνοντας σωστικά στη ζωή πολ­λών ανθρώπων, τότε είναι από­­λυ­τα κατανοητό για ποιόν λό­γο ο ιε­ρός υμνογράφος, εκ­φρά­ζο­ντας τα αισθήματα και την πίστη του ευσε­βούς λαού, στρέφεται προς τον άγιο και του ζητά εκ προσώπου όλων μας να μας σπλαχνισθεί και να μας δώσει άνεση και αναψυχή από όσα μας ταλαιπωρούν, και να παύσει τους κινδύνους και τα προ­βλήματα τα οποία μας φοβίζουν και μας κάνουν να ανη­συ­χούμε.

Στρέφεται ο ιερός υμνογράφος προς τον άγιο Δημήτριο και τον ικε­τεύει, γιατί γνωρίζει και τη μεγάλη του αγάπη προς τους ανθρώπους αλλά και τη μεγάλη του παρ­ρησία προς τον Θεό.

Διότι, αν μία και μόνη επίκληση του μαθητού του, του αγίου Νέστο­ρος, ενώπιον του θηριώδους εκεί­νου μονομάχου του Μαξιμιανού, του Λυαίου, αν μία και μόνο φράση, «ο Θεός του Δημητρίου, βοήθει μοι», ήταν αρκετή για να χαρίσει στον νεαρό χριστιανό όχι μόνο μία ανέλ­­πιστη νίκη ένα­ντι του αηττή­του για τον κόσμο αντιπάλου του, αλλά και τον στέφανο του μαρτυ­ρίου, δεν μπορεί να υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει για την παρρη­σία του αγίου μεγα­λομάρτυρος Δη­μητρίου ενώπιον του Θεού. Η παρ­ρησία αυτή επιβεβαιώνεται αιώνες τώρα και παρακινεί όλους εμάς να στρε­φόμεθα προς τον προσφιλή άγιο και να ζητούμε τη βοήθειά του και τη σωστική του επέμβαση στη ζωή μας.

Αυτή την ανάγκη αισθανόμαστε και εμείς, ιδιαιτέρως αυτές τις δύσκολες ημέρες, τις ημέρες της παν­δημίας του κορωνοϊού, που δυστυχώς ανα­ζω­πυ­ρώθηκε αυτό το διά­στημα και ιδιαιτέρως στην περιοχή μας, αλλά και τις ημέρες που η πατρίδα μας αντι­με­τω­πίζει ποικίλες προκλήσεις και απειλές από έναν απρό­­βλεπτο γείτονα.

Και γι’ αυτό στρε­φόμεθα προς τον εορταζόμενο σήμερα άγιο μεγαλομάρτυρα Δημήτριο, εδώ, στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό του, και τον παρακαλούμε επαναλαμβάνοντας την ικεσία του ιερού υμνογράφου: «Οίκτειρον ούν πανεύφημε, και δος ημίν άνεσιν, παύσον την ζάλην και σβέσον την καθ᾽ ημών αγανά­κτησιν».

Για να κάνουμε όμως την ικεσία μας πιο αποτελεσματική και την πα­ράκλησή μας πιο δυνατή, δεν θα πρέπει να παραμείνουμε στα λόγια. Δεν θα πρέπει να περιορισθούμε σε μια τυπική προσευχή, αλλά θα πρέπει να την κάνουμε με βαθιά πίστη και συναίσθηση του τι ζη­τούμε και από ποιόν το ζητούμε.

Θα πρέπει να μιμηθούμε την πίστη του νεαρού μαθητού του, του αγίου Νέστορος, που έχοντας ως μο­ναδικό όπλο την ευχή του δι­δα­σκάλου του κατέβηκε στον στίβο για να αντιμετωπίσει την πρόκλη­ση του ειδωλολάτρου Λυαίου.

Θα πρέπει ακόμη να αισθανόμεθα την οικειότητα της πνευματικής συγ­γενείας με τον άγιο Δημήτριο, συγγένεια που καλλιεργείται, όταν και εμείς αγωνιζόμεθα για όσα αγω­νιζόταν και ο άγιος μεγαλο­μάρ­τυς και μυροβλύτης Δημή­τρι­ος. Όταν αγωνιζόμεθα για να αγα­πούμε τον Χριστό και να ομο­λο­γού­με την πίστη μας σε αυτόν. Όταν προσπαθούμε να διατηρούμε την ψυχή και το σώμα μας καθαρά από του κόσμου, και να μην υπο­χω­­ρούμε και ενδίδουμε στις προκλήσεις της αμαρτίας, που επιδιώ­κουν να μας απομακρύνουν από τον Χρι­στό, από την εγκράτεια και την πίστη μας και να ψυχράνουν την αγάπη μας. Όταν προσπαθούμε να ακολου­θού­με στη ζωή μας το θέλημα του Θεού και να την εμπιστευόμεθα στην αγάπη του με τη βεβαιότητα ότι Εκείνος δεν θα μας εγκατα­λεί­ψει ποτέ.

Έτσι έζησε και ο άγιος Δημήτριος και γι’ αυτό αξιώθηκε να λάβει τόση χάρη από τον Χριστό, ώστε να βοηθά τους ανθρώπους που τον επι­­καλούνται και να σώζει από κάθε κακό όσους ακολουθούν τον δικό του δρόμο. Διότι ο άγιος Δημήτριος ο οποίος ήταν και νέος και είχε και αξιώματα μέσα στην πολιτεία και είχε χαρίσματα πάρα πολλά, τίποτε δεν έβαλε πάνω από τη σωτηρία της ψυχής του και την αγάπη του και τη σχέση του από τον Θεό. Τα πάντα τα θεωρούσε σκύβαλα, σκουπίδια, «ίνα Χριστόν κερδίση».

Γι’ αυτό και τιμώντας σήμερα τη μνήμη του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλύτου, ας τον τιμήσουμε μι­μού­μενοι και τη ζωή του. Και τότε θα μπορούμε να είμεθα βέβαιοι ότι και εκείνος θα τείνει ευή­κοο ούς στις προσευχές μας, θα ακούει τον πόνο και τις ικεσίες μας, θα είναι πάντοτε φύλα­κας και προστάτης μας και θα μας απαλ­λάξει και από τον κορωνοϊό και από όλα όσα μας απειλούν και επιβου­λεύονται τη ζωή μας και την ψυχή μας με τη χάρη και τη δύναμη του Θεού.

Εάν θέλουμε να τιμήσουμε τον μεγαλομάρτυρα άγιο Δημήτριο, όπως λέγει και ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, θα πρέπει να μιμηθούμε τη ζωή του. Ασφαλώς δεν ζητά ο Θεός να μαρτυρήσουμε ομολογώντας το όνομά του – δεν ξέρουμε αν θα έρθουν τέτοιες ημέρες –, αλλά καθημερινά ο καθένας μας, όπου είμεθα και όπου ευρισκόμεθα και με όποιον τρόπο της ζωής μας, μπορούμε να κάνουμε αυτή την ομολογία της αγάπης μας προς τον Θεό. Και εμείς, να είστε βέβαιοι, θα δεχθούμε και την αγάπη του Θεού αλλά και του μεγαλομάρτυρος Δημητρίου.