Μητροπολίτης Βεροίας: Ας προσφέρουμε όλοι από καρ­δίας όσο περισσότερο μπορούμε με αγάπη

Tη Δευτέρα 22 Απριλίου το απόγευμα στο Μητροπολιτικό Κέντρο Πολιτισμού ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ στη Νάουσα έλαβε χώρα η μουσική παράσταση με τίτλο: «Ερχόμενος ο Κύριος», ένα οδοιπορικό στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.

Στην εκδήλωση συγκεντρώθηκαν τρόφιμα μακράς διαρκείας για την ενίσχυση του Συσσιτίου της ηρωικής πόλεως της Ναούσης, το οποίο όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο υπεύθυνος του Συσσιτίου Πρωτοπρ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου συμπληρώνει φέτος τριάντα χρόνια λειτουργίας και διακονίας.

Στην εκδήλωση λόγου και μέλους παρουσιάστηκαν από τον Βυζαντινό χορό του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Ιεράς μας Μητροπόλεως «Κωνσταντίνος Πρίγγος» οι πιο χαρακτηριστικοί ύμνοι της κατανυκτικότερης περιόδου της Αγίας μας Εκκλησίας, υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Ιορδάνη Ζερδαλή.

Στα Αναλόγια ανέγνωσαν ο Αρχιδιάκονος της Ιεράς μας Μητροπόλεως π. Παντελεήμων Παπαεμμανουήλ και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Ιεράς μας Μητροπόλεως κ. Βασίλειος Μαυράγκανος.

Την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε ο Γραμματέας της Ιεράς μας Μητροπόλεως και Αρχιερατικός Επίτροπος Ειρηνουπόλεως Αρχιμ. Αρσένιος Χαλδαιόπουλος.

Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων στο τέλος της εκδήλωσης ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδηλώσεως, λέγοντας μεταξύ άλλων:

Με τους κατανυκτικούς ύμνους που απέδωσε τόσο ωραία ο χορός των ιεροψαλτών της Ιεράς Μη­τροπόλεώς μας «Κωνσταντίνος Πρίγγος» αλλά και με τα κείμενα που συνόδευαν την ψαλμωδία, μεταφερθήκαμε νοερά στα γεγονό­τα του Πάθους του Κυρίου μας, τα οποία θα θυμηθούμε και θα τιμή­σουμε την ερχόμενη εβδομάδα, τη Μεγάλη Εβδομάδα, στους ιερούς μας ναούς.

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι το σχέδιο της θείας οικονομίας για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους ήταν προϊόν και έκφραση της θείας αγάπης. Και ήταν τόσο μεγάλη η αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο, ώστε δεν περιορίσθηκε μόνο στην ενανθρώπηση του Υιού, δεν περιο­ρίσθηκε μόνο στο γεγονός ότι ο Θεός ήλθε στη γη, έγινε άνθρωπος και έζησε μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες, που δεν μπορούμε ούτε καν να σκεφθούμε εμείς για τον εαυτό μας, αλλά θυσιάσθηκε και για χάρη μας, για χάρη της σωτη­ρίας και της λυτρώσεώς μας από την αμαρτία.

Θα αρκούσε και μόνο η παρουσία του Κυρίου μας στη γη για να μας αποδείξει την αγάπη του. Θα αρ­κούσε και μόνο ο λόγος και τα θαύματά του. Όμως για να μην έχουμε καμία αμφιβολία για την απέραντη αγάπη του, ο Χριστός έδωσε για μας και τη ζωή του. Θυσιάσθηκε, σταυρώθηκε για να σβύσει με το αίμα του τις αμαρτίες μας και για να μας αναστήσει με την ανάστασή του.

Το μόνο που ζητά ο Χριστός από εμάς είναι η δική μας αγάπη. Αγά­πη προς Εκείνον αλλά και αγάπη προς τους αδελφούς του τους ελα­χίστους, όπως λέγει ο ίδιος μιλώ­ντας για τη μέλλουσα κρίση.

Αυτή την αγάπη προς τους αδελ­φούς μας που έχουν ανάγκη, που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δυσκολίες στη ζωή τους, που κα­ποιες φορές αδυνατούν να εργα­σθούν ή η εργασία τους δεν επαρ­κεί για τη συντήρηση της οικογε­νείας τους· αυτή την αγάπη προς τους αδελφούς μας, που για ποικί­λους λόγους σηκώνουν τον σταυρό της ανέχειας ή και της ένδειας, και δεν έχουν τη δυνατότητα να αγο­ρα­σουν όσα αρκετοί από εμάς μπο­ρούμε να αποκτήσουμε, προσπαθεί να προσφέρει η Ιερά μας Μητρό­πολη με τη συμπαράσταση και την ενίσχυση όλων σας, μέσα από τα Συσσίτια, τα Κοινωνικά παντο­πω­λεία και τη διανομή τροφίμων, ιδι­αίτερα κατά τις ημέρες των εορτών του Πάσχα.

Αυτή την αγάπη σας κάλεσε να δείξετε και με αυτήν την ωραία εκ­δήλωση που παρακολουθήσαμε απόψε, προσφέροντας τρόφιμα διαρ­κείας για τους αδελφούς μας που έχουν ανάγκη.

Γι’ αυτό και θέλω να ευχαριστήσω από καρδίας τους συντελεστές της αποψινής εκδηλώσεως, τον σύλλογο Ιεροψαλτών της Ιεράς μας Μητροπόλεως και τα μέλη του που συμμε­τείχαν στον χορό που έψαλε τα ωραία αυτά τροπάρια, αλλά και όλους εσάς που ήλθατε και για να παρα­κολουθήσετε την επίκαιρη αυτή εκδήλωση της Ιεράς μας Μητροπό­λεως και για να προσφέρετε για τους αδελφούς μας από το περίσ­σευ­μα της αγάπης σας.

Θα ήθελα όμως ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τον π. Αρσένιο και τον π. Νικόλαο, που με τόση αγάπη αγκάλιασαν αυτή την εκδήλωση. Να ευχαριστήσω τον αρχιδιάκονο π. Παντελεήμονα αλλά και τον θεολόγο και νέο πρόεδρο Ιεροψαλτών, τον κ. Βασίλειο Μαυράγκανο, για την παρουσία τους και την ανάγνωση των ωραίων αυτών κειμένων.

Ας προσφέρουμε όλοι από καρ­δίας όσο περισσότερο μπορούμε με αγάπη, για να εορτάσουμε και εμείς αλλά και οι αδελφοί μας τις ημέρες αυτές, έχοντας μέσα στην ψυχή μας τον αναστάντα Κύριό μας, που θυσιάσθηκε και αναστή­θηκε από αγάπη για τον καθένα μας. Και αυτήν την αγάπη εύχομαι πατρικά και με πολλή αγάπη να την αισθανθούμε όλοι μας.

Εύχομαι καλή μεγάλη εβδομάδα και καλή Ανάσταση.