Μητροπολίτης Βεροίας: Ανα­γκαιότητα η νηστεία και ο πνευματικός αγώνας στη ζωή μας

Το απόγευμα του Σαββάτου, 20ης Απριλίου, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Αναστάσιμο Εσπερινό στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης, όπου στο τέλος μίλησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους Γέροντας Βαρθολομαίος και ανέπτυξε το θέμα: «Νηστεία και πνευματικός αγώνας».

Με την πατρική μέριμνα του Ποιμενάρχου μας κ. Παντελεήμονος ολοκληρώθηκαν για τη φετινή χρονιά οι ομιλίες των Αγιορειτών Πατέρων στο τέλος των Αναστάσιμων Αρχιερατικών Εσπερινών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ευχαρίστησε τον σεβαστό Καθηγούμενος, ο οποίος ανταποκρίθηκε για ακόμη μία φορά στην πρόσκληση της Ιεράς μας Μητροπόλεως, λέγοντας μεταξύ άλλων:

Με τη χάρη του Θεού πλη­σιάζουμε προς το τέλος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, την οποία έχει ορίσει η Εκκλησία μας ως περίοδο προετοιμασίας για τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου μας και τη λαμπρά και με­γάλη εορτή της Αναστάσεώς του.

Και όπως όλοι γνωρίζουμε, η πε­ρίοδος αυτή της Μεγάλης Τεσσα­ρα­κοστής θεωρείται και προσδιο­ρι­ζεται ως περίοδος νηστείας και πνευματικού αγώνος. Πως όμως συνδέεται η νηστεία με τον πνευ­ματικό αγώνα και ποιος είναι ο ρόλος και η συμβολή και των δύο στην προετοιμασία μας για το Πάσχα; Αλλά και ποια είναι γενι­κο­τερα η συμβολή τους στην πνευ­ματική πορεία και ζωή του κάθε πιστού;

Στα ερωτήματα αυτά και σε πολ­λα άλλα θα απαντήσει ο αποψινός ομιλητής μας, ο πανοσιολο­γιώτα­τος Καθηγούμενος της Ιεράς Μο­νης Εσφιγμένου Γέροντας Βαρθο­λο­μαίος, σεβαστός και αγαπητός σε όλους μας.

Τον υποδεχόμαστε με πολλή χα­ρα και αυτή τη φορά στην Ιερά Μητρόπολή μας και τον ευχαρι­στούμε, γιατί παρά τις υποχρεώ­σεις αυτής της περιόδου δέχθηκε ευχαρίστως να μας ομιλήσει τόσο απόψε εδώ, στη Νάουσα, όσο και αύριο, μετά τον τελευταίο Κατα­νυ­κτικό Εσπερινό, στον ιερό ναό του Αγίου Αντωνίου στη Βέροια.

Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω ιδι­αιτέρως και για τον κόπο του αλλά και για το θέμα το οποίο επέλεξε να μας αναπτύξει, «Νηστεία και πνευ­ματικός αγώνας», γιατί είναι ένα θέμα το οποίο δεν αφορά μόνο την περίοδο αυτή, αλλά αφορά όλη τη ζωή μας.

Πολλές φορές έχουμε δυστυχώς την εντύπωση ότι η νηστεία και ο πνευματικός αγώνας αρχίζουν και τελειώνουν με τη Μεγάλη Τεσσα­ρα­κοστή. Όμως δεν είναι έτσι, γιατί η νηστεία δεν είναι απλώς ο απο­κλεισμός κάποιων τροφών ή η αντικατάστασή τους με άλλες, ούτε ο πνευματικός αγώνας είναι μία προσπάθεια σαράντα ημερών. Αν έχουμε αυτή τη γνώμη και αντι­μετωπίζουμε έτσι τα πράγματα, τότε δεν έχουμε καταλάβει τη ση­μα­σία τους και δεν θα επιτύχουμε τίποτε.

Ας ακούσουμε, λοιπόν, προσεκτι­κα τον αποψινό μας ομιλητή, τον καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, Γέροντα Βαρθο­λο­μαίο, για να κατανοήσουμε τη ση­μασία, την αξία αλλά και την ανα­γκαιότητα τόσο της νηστείας όσο και του πνευματικού αγώνος στη ζωή μας, και να ωφεληθούμε πνευ­ματικά και πρακτικά.

Έχετε τον λόγο να μας φωτίσετε και να μας βοηθήσετε.