Μητροπολίτης Βεροίας: Αγωνιούμε για τη νίκη των νέων έναντι του επτακέφαλου δράκου της ανηθικότητας

Την Πέμπτη 14 Ιουλίου το απόγευμα ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» και ανέπτυξε το θέμα: «Τήρησον σεαυτόν εν αγνεία».

Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» αποτελεί μία ευκαιρία πνευματικής ωφέλειας και παρηγορίας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων στη διαδικτυακή ομιλία του ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων:

“Είπαμε και στην προηγούμενη ομιλία και το επαναλαμβάνω και σήμερα ότι ιδιαίτερα στον κάθε έφηβο τίθεται το εξής σοβαρό ερώτημα, ερώτημα ζωής και θανάτου: η ψυχή του οπλισμένη με δύναμη θα δαμάσει το αφυπνισμένο σώμα με τις τάσεις, τις ορμές; Ή το σώμα θα οδηγήσει την ψυχή όπου του αρέσει;

Με το δίλημμα αυτό, αναμφίβολα, δοκιμάζεται ο νέος. Και εάν επιτρέψει στα ένστικτα να επικρατήσουν με πολλές και διάφορες αιτίες, όπως είπαμε την προηγούμενη φορά, θα ναυαγήσει στη θυελλώδη θάλασσα της νεότητας, θα δεχθεί τον παγετό σε περίοδο ανοίξεως, που θα του αφαιρέσει τη δυνατότητα της καρποφορίας.

Τι θα κάνει όμως ο νέος ο οποίος αποφάσισε να αρπάξει με στιβαρά χέρια το πηδάλιο της ψυχής του, για να οδηγήσει το πλοίο σώο και αβλαβές, ανάμεσα από τους μύριους σκοπέλους και τους σφοδρούς ανέμους της νεότητας; Θα τα καταφέρει; Και με ποια εφόδια;

Αγωνιούμε για τον αποφασιστικό νέο που ξεκίνησε για να φτάσει στην κορυφή της αγνότητας περνώντας μέσα από σπήλαια ληστών. Αγωνιούμε αν θα φθάσει στο λιμάνι της αγνότητας αντιμετωπίζοντας αρπακτικούς κουρσάρους. Αγωνιούμε για τη νίκη του έναντι του επτακέφαλου δράκου της ανηθικότητας, που ενώ του κόβεις τη μία κεφαλή, φυτρώνει άλλη. Και το παράπονο των νέων ολοένα ακούεται πιο δυνατό, γιατί να είναι υποχρεωμένοι να αναλαμβάνουν τόσους αγώνες για την αγνότητα της ψυχής!

Αυτή είναι όμως η πραγματικότητα, όσο σκληρή και αν είναι, γι’ αυτό και πρέπει να οπλιζόμαστε να την παλέψουμε. Αγώνας χρειάζεται, αλλά με τη χάρη του Θεού μπορούμε, αν το θελήσουμε, να νικήσουμε.”