Μητροπολίτης Βελγίου: Σας καλώ να είστε προσεκτικοί και να ακολουθείτε όλα τα μέτρα

Η Βελγική Εθνική Επιτροπή Συντονισμού συνεδρίασε την Προηγούμενη Παρασκευή και επέβαλε για δεύτερη φορά σε lockdown λόγω της πανδημίας του Covid-19. Αυτό έχει αντίκτυπο και στην λατρεία, ειδικώτερα στην λειτουργική ζωή.

Βάση της Υπουργικής Απόφασης της 1ης Νοεμβρίου 2020, απαγορεύονται οι Ιερές Ακολουθίες και οι θρησκευτικές τελετές εκτός από:

1. Τελετές που αναφέρονται στο άρθρο 15, § 3 και 4, Δηλαδή:
θρησκευτικοί γάμοι, με την παρουσία μόνο των συζύγων, των μαρτύρων τους και του ιερέως,
κηδείες, μόνο με παρουσία 15 ατόμων το πολύ, τα παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετών επιτρέπεται να παρασταθούν σε κηδείες, χωρίς δυνατότητα εμφανίσεως της σορού.

2. Οι Ιερές Ακολουθίες (…), με σκοπό να μεταδοθούν από τα διαθέσιμα κανάλια και με παρουσία 10 ατόμων το πολύ, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών της αναμετάδοσης, με απόσταση μεταξύ των ατόμων 1,5μ., και εφ´ όσον ο τόπος λατρείας παραμένει κλειστός καθ´ όλη τη διάρκεια της αναμετάδοσης.

Οι ιερείς που επιθυμούν να κάνουν ζωντανή αναμετάδοση από την Ενορία τους, θα πρέπει να υποβάλουν γραπτό αίτημα στην Ιερά Μητρόπολη και να στείλουν τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με αυτή την αναμετάδοση (ημερομηνίες, ώρες, URL ή σύνδεσμος δημοσίευσης κλπ.). Δεν χρειάζεται να γίνη αναμετάδοση της Θ. Λειτουργίας από όλους τους ναούς.

3.Οι Ιεροί Ναοί παραμένουν ανοικτοί μόνο για ολιγόλεπτη ατομική προσευχή με απόλυτο σεβασμό και εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων:

Επίσης θα πρέπει να υπάρχει απόσταση 1.5 μέτρου ανάμεσα στους εισερχομένους, χρήση μάσκας και χρήση κάθε άλλου μέσου ατομικής προστασίας, να αποφεύγεται ο συνωστισμός μέσα στην εκκλησία (δηλ. 4 άτομα το πολύ), τα προϊόντα υγιεινής προστασίας είναι στην διάθεση του ιερέως και των πιστών, χρήση αντισηπτικών μέτρων για συχνή απολύμανση των καθισμάτων και καλός εξαερισμός του χώρου.

Φαίνεται ότι δεν έχει τελειώσει η περιπέτεια της πανδημίας και γι´ αυτό σας καλώ να είστε προσεκτικοί και να ακολουθείτε προσεχτικά όλα τα μέτρα.