Μητροπολίτης Βελγίου: Ας προσευχηθούμε για τους αρρώστους και όσους έφυγαν από τον ιό

© orthodoxiabe

Ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας μίλησε στην Εγκύκλιο που δημοσίευσε για τα Χριστούγεννα 2020 για τη γέννηση του Κυρίου και Σωτήρος μας.

Αναλυτικότερα, αναφέρει ότι σήμερα γιορτάζουμε αυτό για το οποίο προετοιμαστήκαμε την περίοδο της Τεσσαρακοστής και ότι οι προσευχές μας βρίσκουν νόημα στο μυστήριο της Ενανθρώπησης.

Επίσης, η Μητέρα του Θεού είναι παράδειγμα επιμελείας, διακρίσεως και εναγκαλισμού όλων των ανθρώπων και, σε αντίθεση με την Εύα, η Θεοτόκος είπε ολόψυχα «ναί»! Και με αυτόν τον τρόπο αγκάλιασε όλα όσα επέτυχε ο Υιός και Θεός της με την Γέννησή Του.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πανδημία, η οποία ταλανίζει όλη την ανθρωπότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020. «Σ᾽ αυτή την περίοδο των Εορτών του εκκλησιαστικού έτους, προσευχόμαστε ιδιαιτέρως για όλους εκείνους που εργάζονται για όσους έχουν ανάγκη: τους γιατρούς, τους νοσοκόμους και όλους όσοι – χωρίς εξαίρεση – προσπαθούν να ελαφρύνουν το βαρύ φορτίο των συνανθρώπων μας» είπε.

Σε αυτό το σημείο, έκανε έκκληση στους πιστούς να προσευχηθούν για όσους είναι άρρωστη, αλλά και για όσους αποδήμησαν εις Κύριον. Επίσης, κάλεσε όλον τον κόσμο να συνεργαστεί, για να αποτραπεί η διάδοση του ιού, εφαρμόζοντες τα μέτρα που θέσπισαν οι κυβερνήσεις των χωρών μας.

Τέλος, ευχήθηκε «Καλά Χριστούγεννα και το Νέον Έτος 2021 να είναι πλήρες Θείων Ευλογιών».

Διαβάστε ολόκληρο το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη Βελγίου:

Αγαπητοί μου εν Κυρίω,
Χριστὸς γεννάται δοξάσατε!

Σας χαιρετίζω με την αγάπη, την χαρά και την ελπίδα που μας χαρίζει τόσο γενναιόδωρα η Ενανθρώπιση του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Σήμερα γιορτάζουμε την γέννηση του Κυρίου και Σωτήρος μας και διακηρύσσουμε ότι ο Θεός είναι μαζί μας. Σήμερα ο μονογενής Υιός του Θεού προσλαμβάνει την ανθρώπινη φύση μας, επιτρέποντάς μας να συμμετάσχουμε στη θεική του φύση. Σήμερα ο Νόμος και οι Προφήτες εκπληρώνονται, και όταν ήρθε το «πλήρωμα του χρόνου» ο πολυαναμενόμενος Μεσσίας εγκαινιάζει μία ειρήνη πέρα από κάθε λογική κατανόηση!

Σήμερα γιορτάζουμε αυτό για το οποίο προετοιμαστήκαμε την περίοδο της Τεσσαρακοστής. Η νηστεία, η εντατική προσευχή μας και οι ελεημοσύνες βρίσκουν νόημα και την εκπλήρωσή τους στο μυστήριο της Ενανθρωπήσεως: ο,τι έχουμε είναι δώρο του Θεού, που μας δίδεται σαν σε πιστούς φύλακες, ώστε να γνωρίσουμε την παρουσία του Θεού. Καλούμαστε όλοι να «ενσαρκώσουμε» τον Λόγο στην ύπαρξή μας, κάθε στιγμή και σε κάθε μας δραστηριότητα. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, γιατί οι πειρασμοί του κόσμου προσπαθούν να μας παραπλανήσουν.

Αλλά η Μητέρα του Θεού είναι το παράδειγμά μας! Παράδειγμα επιμελείας, διακρίσεως και εναγκαλισμού όλων όσων ο Θεός της ζήτησε να κάνη. Όπου η πρώτη Εύα είπε «όχι» στον Θεό, η Κυρία Θεοτόκος είπε ολόψυχα «ναί»! Και με αυτόν τον τρόπο αγκάλιασε όλα όσα επέτυχε ο Υιός και Θεός της με την Γέννησή Του, και έγινε παράδειγμα για όλους μας.

Μην επιτρέψουμε στην φλόγα της πίστεως να ψυχρανθή. Είθε η αφοσίωσή μας στην διακονία του Σαρκωθέντος Λόγου να λάβη σάρκα μέσα μας όπως συνέβηκε στην Κυρία Θεοτόκο.

Αγαπητοί μου εν Κυρίω,

Το έτος 2020 δεν έμοιαζε με κανένα προηγούμενο. Ο κορωνοιός επηρέασε και μπήκε στη ζωή μας με πρωτοφανείς τρόπους. Είναι ένας πειρασμός προσωρινός για όλους μας, μία δοκιμασία που πρέπει να υπομείνουμε με υπομονή και ελπίδα. Σ᾽αυτή την περίοδο των Εορτών του εκκλησιαστικού έτους, προσευχόμαστε ιδιαιτέρως για όλους εκείνους που εργάζονται για όσους έχουν ανάγκη: τους γιατρούς, τους νοσοκόμους και όλους όσοι – χωρίς εξαίρεση – προσπαθούν να ελαφρύνουν το βαρύ φορτίο των συνανθρώπων μας. Προσευχόμαστε επίσης για τους αρρώστους και τους εν ανάγκαις, καθώς και για όσους εξεδήμησαν προς Κύριον κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου λόγω της πανδημίας.

Στην περίοδο αυτή του covid-19 καλούμαστε επίσης να συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε την διάδοσή του, εφαρμόζοντες τα μέτρα που θέσπισαν οι κυβερνήσεις των χωρών μας.

Καλά Χριστούγεννα και το Νέον Έτος 2021 να είναι πλήρες Θείων Ευλογιών.

Επί δε τούτοις διατελώ μετά πατρικών ευχών και της εν Κυρίω Ενανθρωπήσαντι αγάπης.

Εν Βρυξέλλαις, εν τη Ιερά Μητροπόλει, Χριστούγεννα 2020

† Ο Βελγίου Αθηναγόρας
Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου