Μητροπολίτης Βελγίου: Στην Ανάσταση του Χριστού βρίσκουμε την απάντηση όλων των προβλημάτων

“Στην Ανάσταση του Χριστού βρίσκουμε την απάντηση όλων των προβλημάτων τα οποία απασχολούν τον άνθρωπο. Ακόμη και για το νόημα του πόνου και του θανάτου” τονίζει μεταξύ άλλων στο μήνυμα του για το Άγιο Πάσχα, ο Μητροπολίτης Βελγίου και Εξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας.

Αναφερόμενος στην πανδημία σημειώνει ότι: “Εδώ και ενάμισυ χρόνο δεν μπορούμε να ζήσουμε κανονική ζωή. Γι´αυτό είμαστε τώρα πιο ενωμένοι με τον Αναστάντα Κύριο, γιατί το φως της Αναστάσεως του Χριστού φέρνει φως στις δυσκολίες, και ελπίζουμε σύντομα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ας κάνουμε ακόμη λίγο υπομονή”.

Αναλυτικά το μήνυμα Μητροπολίτου Βελγίου και Εξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρου:

Αγαπητοί μου,
Χριστός Ανέστη!

Κατά την έναρξιν της πορείας μας προς το Άγιον Πάσχα, επλησιάσαμε ο ένας τον άλλον διά να λάβουμε και προσφέρουμε συγχώρηση, πρώτο βήμα εις την οδόν της μετανοίας. Σήμερον εορτάζοντες την ολοκλήρωσιν της πορείας αυτής, εορτάζουμε την συγχώρησιν, προερχομένην εκ του κενού μνημείου, συγχώρησιν η οποία κρημνίζει τα τείχη του χωρισμού και μας προσκαλεί να αγκαλιάσουμε φίλους και εχθρούς χάρις εις Εκείνον, ο Οποίος μας προσκαλεί να συμμετάσχουμε εις την θείαν φύσιν Του.

Χωρίς να είναι τελετή παρελθόντων γεγονότων, η διακήρυξίς μας διά την Ανάστασιν του Χριστού βασίζεται εις γεγονός το οποίον υπερβαίνει τον χώρον και τον χρόνον. Ως εκ τούτου συμμετέχουμε κυριολεκτικώς εις μίαν διαρκώς παρούσαν πραγματικότητα, η οποία δεν γνωρίζει «δύσιν», η οποία ενώνει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, εις μίαν διαχρονικήν διάστασιν της εμπειρίας της τελείας αγάπης, η οποία αποκαλύφθηκε εις την ανθρωπότητα. Ευρισκόμεθα μαζί με τις γυναίκες εις την είσοδο του τάφου και συγχρόνως μπροστά εις την Βασιλεία του Θεού. Οι καρδιές μας φωτίζονται. Τα μάτια μας ανοίγουν καθώς ο Αναστάς Κύριος και Σωτήρας μας καλεί να στρέψουμε το βλέμμα μας πέρα από τις ανησυχίες και θλίψεις αυτού του κόσμου, εις τις υποσχεμένες χαρές στην ζωή του μέλλοντος κόσμου. Οι επιθυμίες και τα πάθη μας, η υπερηφάνεια και τα μίση δεν έχουν νόημα καθώς συμμετέχουμε εις την χαρά της νίκης της αιώνιας ζωής, η οποία προσφέρεται τόσο γενναιόδωρα από τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, τον αιώνιο νικητή.

Ακριβώς όπως η πορεία μας άρχισε με την πρόσκληση για συγχώρηση, η αληθινή χαρά του Πάσχα ολοκληρώνεται επίσης με την συγχώρηση. Ο Κύριος και Σωτήρας μας δεν κάνει στο σημείο αυτό κανένα σχετικό συμβιβασμό. Οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας υπενθυμίζουν ότι το φως της αγάπης του Θεού μας καθαρίζει όταν προσεγγίζουμε ο ένας τον άλλον με αγάπη. Από την άλλη, αυτό το φως μας καίει αν οι καρδιές μας παραμένουν σκληρές, όταν, ενώ ζητούμε συγχώρηση, δεν την προσφέρουμε κι εμείς, όταν αρνούμαστε να εναγκαλιστούμε τους άλλους με τον ιερό ασπασμό της συγχωρήσεως, ακόμη και για την περίοδο της Αναστάσεως.

Εις την Ανάστασιν του Χριστού ευρίσκουμε την απάντηση όλων των προβλημάτων τα οποία απασχολούν τον άνθρωπο. Ακόμη και διά το νόημα του πόνου και του θανάτου. Αναρωτιόμαστε σχετικά ειδικά στις δύσκολες ημέρες κατά την διάρκεια της πανδημίας. Δεν καταλαβαίνουμε πάντοτε διατί ο Κύριος επέτρεψε να γνωρίσουμε αυτή την δοκιμασία. Αλλά τώρα γνωρίζουμε με σιγουριά ότι ο Χριστός Ανέστη και έχουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στο φως της Αναστάσεώς Του. Είναι το φως του κόσμου «που δεν μπορεί ποτέ να καλυφθή από το σκοτάδι». Και μας καλεί να το αφήσουμε να λάμψη μπροστά σε όλη την ανθρωπότητα. Ας γίνουμε άξιοι μάρτυρες αυτού του Φωτός και έτσι αυτό το Πάσχα μπορεί να είναι εποχή μεγάλης χαράς, ελπίδος και φωτός για τον καθένα μας!

Εδώ και ενάμισυ χρόνο δεν μπορούμε να ζήσουμε κανονική ζωή. Γι´αυτό είμαστε τώρα πιο ενωμένοι με τον Αναστάντα Κύριο, γιατί το φως της Αναστάσεως του Χριστού φέρνει φως στις δυσκολίες, και ελπίζουμε σύντομα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ας κάνουμε ακόμη λίγο υπομονή!

Με πατρικές ευχές και την εν Χριστώ Αναστάντι αγάπη μου.

ο Βελγίου Αθηναγόρας
Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου