Μητροπολίτης Βελγίου: Η εορτή των Χριστουγέννων πρέπει να είναι για μας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ελπίδας

Το δικό του μήνυμα για την εορτή των Χριστουγέννων δημοσιοποίησε ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας.

Ο Μητροπολίτης αναφέρει χαρακτηριστικά “ας βοηθήσουμε λοιπόν όσους ευρίσκονται σε μοναξιά, στον φόβο, στην στενοχώρια, όσους υποφέρουν, και ας γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με ευλάβεια. Ας σκεφθούμε ιδιαίτερα όλους, όσοι υποφέρουν από τον πόλεμο. Η μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων δεν πρέπει να γιορτάζεται ως απλή ανάμνηση ενός αξιολάτρευτου παιδιού, αλλά πρέπει να είναι για μας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ελπίδας, μιάς μοναδικής έκφρασης της αγάπης, της παντοδυναμίας του Θεού Πατρός, Κυρίου και Δημιουργού του Σύμπαντος, σαν εγγύηση ότι δεν είμαστε μόνοι, ούτε στην προσωπική μας ζωή, ούτε σ᾽αυτήν της εκκλησιαστικής μας κοινότητος, ούτε ως ανθρωπότης”.

Παρατίθεται το μήνυμα του Μητροπολίτη Βελγίου

«Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία».

Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των Χριστουγέννων είναι το μοναδικό γεγονός της ελεύσεως και παρουσίας του Υιού και Λόγου του Θεού εις τον κόσμο. Ο Χριστός δεν έρχεται ως επισκέπτης που μας χαιρετάει ευγενικά και μετά φεύγει. Έρχεται διά να μείνει μαζί μας. Αυτή είναι η σημασία του ονόματος Εμμανουήλ, που σημαίνει «Ο Θεός μαζί μας». Δεν έρχεται ως απαιτητικός κυρίαρχος διά να μας στερήση την ελευθερία μας και να μας επιβάλη τον τρόπο του να κάνουμε τα πράγματα. Όχι, έρχεται ως παιδίον, που μοιράζεται τις κακουχίες και τις στενοχώρις μας· Έρχεται με ένα αόρατο χαμόγελο ειρήνης και ελπίδος να παραμείνει μαζί μας. Κι όμως θα υποστεί δοκιμασίες, επιθέσεις, ταλειπωρίες, που θα κορυφωθούν στο θείο Πάθος Του, που δεν είναι τίποτε άλλο από την συμμετοχή του εις τον πόνο μας. Έρχεται διά να μείνει μαζί μας, να μας στηρίξει, να μας παρηγορήσει με την υπόσχεση της Αναστάσεώς Του: «Και ιδού εγώ μεθ´υμών ειμι πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος» (Ματθ. 28.20). Δεν είναι μαζί μας μόνο στις επιτυχίες μας, στην καλή μας υγεία, στις αρμονικές σχέσεις μας με τους άλλους· αλλά παραμένει μαζί μας μυστικά στις πιο σκοτεινές στιγμές της ζωής μας, όταν δοκιμαζόμαστε από την θλίψη, την αποτυχία και την ασθένεια.

Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να τον παρακαλούμε να μας βοηθήσει στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας και ταυτόχρονα να αγνοούμε ή να παραμελούμε την θέλησή του στην καθημερινότητά μας. Πρέπει να νοιώθουμε την παρουσία Του σταθερά και να Τον αφήσουμε να καθοδηγεί τη ζωή μας. Αυτή την παρουσία Του πρέπει να ζούμε πιο έντονα στους σημερινούς καιρούς, αναζητώντας λιγότερα υλικά πράγματα και εξουσία και βάζοντας σωστές προτεραιότητες, όπως την αλληλεγγύη και την αυθεντική φιλανθρωπία.

Ας βοηθήσουμε λοιπόν όσους ευρίσκονται σε μοναξιά, στον φόβο, στην στενοχώρια, όσους υποφέρουν, και ας γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με ευλάβεια. Ας σκεφθούμε ιδιαίτερα όλους, όσοι υποφέρουν από τον πόλεμο. Η μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων δεν πρέπει να γιορτάζεται ως απλή ανάμνηση ενός αξιολάτρευτου παιδιού, αλλά πρέπει να είναι για μας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ελπίδας, μιάς μοναδικής έκφρασης της αγάπης, της παντοδυναμίας του Θεού Πατρός, Κυρίου και Δημιουργού του Σύμπαντος, σαν εγγύηση ότι δεν είμαστε μόνοι, ούτε στην προσωπική μας ζωή, ούτε σ᾽αυτήν της εκκλησιαστικής μας κοινότητος, ούτε ως ανθρωπότης.

Το πιο ουσιστικό χριστουγεννιάτικο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας και στους γύρω μας, είναι η επίγνωση και η μαρτυρία της παρουσίας του Σωτήρος Χριστού στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Ευλογημένα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος να είναι μεστό υγείας και θείων ευλογιών!

Με πατρικές ευχές και την εν Κυρίω Σαρκωθέντι αγάπη μου.

Εν Βρυξέλλαις, εν τη Ιερά Μητροπόλει, Χριστούγεννα 2022

Ο Μητροπολίτης,

† ο Βελγίου Αθηναγόρας
Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου