Μητροπολίτης Βελγίου: Ας προσευχηθούμε στον νεογέννητο Κύριο

“Μέσα στην πολυάσχολη και δύσκολη ζωή μας, καλούμαστε να ανακαλύψουμε και πάλι το θαύμα. Να μπορέσουμε να ακούσουμε την φωνή του νεογέννητου Χριστού, να ακούσουμε την διδασκαλία Του από την ταπεινή Φάτνη της Βηθλεέμ. Τώρα, ο Θεός έχει πρόσωπο ανθρώπινο, έχει ανθρώπινη φωνή για να Τον ακούσουν όλοι, και τα λόγια της αγάπης Του αντηχούν σε όλον τον κόσμο” αναφέρει χαρακτηριστικά στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης τονίζει “Ιδιαιτέρως κατά την διάρκεια των Αγίων Εορτών ας βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που ασθενούν και υποφέρουν. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ας τους συμπαρασταθούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Ας προσευχηθούμε στον νεογέννητο Κύριο και Σωτήρά μας για όλο τον κόσμο που βασανίζεται από την πανδημία, για τους ασθενείς, τους κλινήρεις, τους αστέγους, τους φυλακισμένους, τους αναγκεμένους, όσους πάσχουν από μοναξιά, και τους ευρισκόμενους σε εμπόλεμες ζώνες και σε φυγή”.

Παρατίθεται το μήνυμα του Μητροπολίτη Βελγίου:

Αγαπητοί μου εν Χριστώ,
«Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία».

Αυτό είναι το αγγελικό μήνυμα προς όλη την ανθρωπότητα. Έχει ιδιαίτερο νόημα σήμερα για όλους τους λαούς της γης, καθώς πολλοί άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με την σύγχυση, τον φόβο, την αβεβαιότητα, θανατηφόρες συγκρούσεις, εκμετάλλευση της ζωής τους, και τελευταία τις θλιβερές συνέπειες της πανδημίας.

Ας μη ξεχνούμε ότι ο Θεός εισήλθε στον χρόνο και την ιστορία με την Θεία Του Ενανθρώπηση. Ο Θεός προσέλαβε με τον τρόπο αυτό την αδύναμη και ευάλωτη φύση μας. Ο νεογέννητος Χριστός μέσα στην Φάτνη κρατά στα χέρια Του τα μυστικά της δημιουργίας, του σύμπαντος, και της φιλάνθρωπης αγάπης Του. Μέσα στην κρύα νύχτα της Βηθλεέμ που κουβαλά τον θησαυρό του κόσμου, η Μητέρα του Θεού και Κυρία Θεοτόκος, περιδιαβαίνει την πόλη αναζητώντας κατάλληλο τόπο για να γεννήση Αυτόν που θα αλλάξη την ιστορία του κόσμου. Καθώς συλλογιζόμαστε αυτό το ένδοξο θαύμα, αισθανόμαστε έκπληξη και δέος, που η Εκκλησία μας εκφράζει στους ύμνους της Εορτής: «Την απαρχήν των Εθνών, ο ουρανός σοι προσεκόμισε, τω κειμένω νηπίω εν φάτνη δι´αστέρος τους Μάγους καλέσας· ούς και κατέπληττεν, ου σκήπτρα και θρόνοι, αλλ´εσχάτη πτωχεία· τι γαρ ευτελέστερον σπηλαίου; Τι δε ταπεινότερον σπαργάνων; εν οις διέλαμψεν ο της Θεότητός σου πλούτος, Κύριε δόξα σοι» (Υπακοή της Εορτής της Γεννήσεως).

Ο Κύριος λέγει: «Άρατε τον ζυγόν μου εφ´ υμάς και μάθετε απ´ εμού, ότι πράός ειμι και ταπεινός τη καρδία, και ευρήσετε ανάπαυσιν ταίς ψυχαίς υμών» (Ματθ. 11,29). Όλοι γνωρίζουν πόσο ταπεινός και απλός ήταν ο Κύριος, από την γέννησή Του μέχρι το πάθος στον Σταυρό. Επομένως μόνον ταπεινές και απλές ψυχές μπορούν να συναντήσουν και να γνωρίσουν τον ταπεινό Ιησού και να βρούν κοντά Του ανάπαυση, ειρήνη και αληθινή χαρά. Με το δικό μας παράδειγμα και τις προσευχές μας, ας βοηθήσουμε και άλλους να ανακαλύψουν και συναντήσουν τον Σωτήρα Χριστό για να Τον υποδεχθούν και να φωτισθούν οι ψυχές τους. Μόνο τότε μπορούν να γευθούν την αληθινή χαρά και ειρήνη που μας προσφέρει. Μόνο τότε μπορούν να σωθούν κι εκείνοι.

Ιδιαιτέρως κατά την διάρκεια των Αγίων Εορτών ας βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που ασθενούν και υποφέρουν. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ας τους συμπαρασταθούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Ας προσευχηθούμε στον νεογέννητο Κύριο και Σωτήρά μας για όλο τον κόσμο που βασανίζεται από την πανδημία, για τους ασθενείς, τους κλινήρεις, τους αστέγους, τους φυλακισμένους, τους αναγκεμένους, όσους πάσχουν από μοναξιά, και τους ευρισκόμενους σε εμπόλεμες ζώνες και σε φυγή. Ας προσευχηθούμε επίσης για όλους τους απελπισμένους, που αγνοούν την ύπαρξη του αληθινού Θεού και παραμένουν ακόμη στο σκοτάδι.

Μέσα στην πολυάσχολη και δύσκολη ζωή μας, καλούμαστε να ανακαλύψουμε και πάλι το θαύμα. Να μπορέσουμε να ακούσουμε την φωνή του νεογέννητου Χριστού, να ακούσουμε την διδασκαλία Του από την ταπεινή Φάτνη της Βηθλεέμ. Τώρα, ο Θεός έχει πρόσωπο ανθρώπινο, έχει ανθρώπινη φωνή για να Τον ακούσουν όλοι, και τα λόγια της αγάπης Του αντηχούν σε όλον τον κόσμο.

Καλά Χριστούγεννα και το Νέο Έτος γεμάτο θείες Ευλογίες!
Με πατρικές ευχές και την εν Κυρίω Σαρκωθέντι αγάπη μου.

Εν Βρυξέλλαις, εν τη Ιερά Μητροπόλει, Χριστούγεννα 2021

ο Βελγίου Αθηναγόρας
Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου