Μητροπολίτης Θηβών: Δοξάζουμε τον Θεό που φύλαξε το ιστορικό μοναστήρι μας (ΒΙΝΤΕΟ)

Με την κούραση να είναι αποτυπωμένη στο πρόσωπό του από την προσπάθεια των τελευταίων ωρών για την κατάσβεση της φωτιάς, ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος εμφανίστηκε ανακουφισμένος από την εξέλιξη των γεγονότων και από το ότι το ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά σώθηκε, στο μεγαλύτερο μέρος του, από την πυρκαγιά που καίει ανεξέλεγκτη τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.

Οι φλόγες κύκλωσαν το απόγευμα της Τετάρτης την ιστορική μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία.

Η πυρκαγιά στο πέρασμά της έκαψε ολοσχερώς τον περίβολο του ιστορικού μοναστηριού. Οι πρώτες φλόγες έφτασαν στο εσωτερικό της Μονής και έκαψαν ένα από τα παλαιότερα κτίρια.

Δόθηκε μεγάλη μάχη από επίγεια και εναέρια τμήματα για να μην περάσει η φωτιά στα ενδότερα καθώς τότε η καταστροφή θα ήταν ανεπανόρθωτη.

Στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ εκεί βρέθηκε και ο Μητροπολίτης Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος συμμετέχοντας στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Στη συνέχεια στη Μονή βρέθηκε και η υπουργός Πολιτισμού, κ. Μενδώνη.

Ευτυχώς, το μοναστήρι εκκενώθηκε από επισκέπτες και μοναχούς εγκαίρως.

Ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος, μιλώντας αργά το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, τόνισε πως “δοξάζουμε τον Θεό που φύλαξε το ιστορικό μοναστήρι μας, τους ναούς. Όπως βλέπετε, γύρω-γύρω είναι ακόμη αναμμένα και καίνε τα πάντα, είναι καμμένα, αλλά αυτό το μεγάλο χριστιανικό μνημείο του 10ου αιώνα, για άλλη μια φορά σώθηκε.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν και συνετέλεσαν, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο μας που δραστηριοποιήθηκε παρά πολύ και κινητοποίησε τους πάντες, την υπουργό Πολιτισμού, τους πυροσβέστες, όλους τους υπευθύνους, τον περιφερειάρχη, τους αντιπεριφερειάρχες και όλους εκείνους που βοήθησαν.

Βέβαια, αύριο το πρωί ξεκινάει μια νέα μέρα αλλά θα είναι διαφορετική. Το κτήριο που κάηκε ήταν ένα παλιό κτίριο που ήταν υπό ανακαίνιση αλλά δυστυχώς τώρα καταστράφηκε, πιστεύω ότι θα πέσει. Έγινε μεγάλη συμφορά, έχουν καεί πολλά ελαιόδεντρα.

Είμαι πολύ συγκινημένος γιατί είχα φυτέψει πάνω από 1200 και κάηκαν σχεδόν όλα, και τα παλιά ιστορικά, και τα δένδρα που είχαν φυτέψει οι πατέρες πριν από 100 χρόνια, και ασφαλώς το μοναστήρι δεν θα είναι αυτό που ήταν.

Δόξα τω Θεω καλά είναι οι μοναχοί, καλά είμαστε όλοι. Και χαίρομαι που σώθηκε αυτός ο ιερός χώρος γιατί τον έχω πονέσει, τον έχω αγαπήσει και έχω ζήσει πολλά χρόνια. Θα κοιμηθούμε εδώ απόψε, είμαστε υπό εγρήγορση, οι εστίες είναι πολλές, ο αέρας δυναμώνει.

Είμαι από νωρίς εδώ, έχουμε σβήσει πολλές μικρές εστίες, δεν έχουμε νερό, το ρεύμα είναι από τη γεννήτρια, το πετρέλαιο τελειώνει, πρέπει να δούμε τα πρακτικά. Αν δεν ερχόταν τα ελικόπτερα να ρίξουν νερό, θα είχαν καεί τα πάντα. Ήταν μεγάλη η ένταση της φωτιάς και τόσο πολύς ο αέρας. Όταν εγώ ήρθα μαζί με έναν μοναχό, ήταν πολύ δύσκολα.

Σε αυτό το κτήριο είναι παλιό, κάηκε η σκεπή, πιστεύω ότι θα δώσει ο θεός να το ανακαινίσουμε. Ήρθε και η κυρία υπουργός πριν από λίγο εδώ, και η υπεύθυνη της εφορίας πιστεύω ότι με συντονισμένη προσπάθεια θα βρουμε ξανά την παλιά μας ζωή την παλιά μας μας αίγλη, να υποδεχθούμε τους πιστούς, τους επισκέπτες, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε μια πορεία 10 αιώνων”.

 

Φωτό: EUROKINISSI
Φωτό: EUROKINISSI
Φωτό: EUROKINISSI
Φωτό: EUROKINISSI
EUROKINISSI
EUROKINISSI