Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης: Δεν σκοπεύουμε να γίνουμε ένα παράλληλο υπ. Κοινωνικής Πρόνοιας

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος συμμετείχε σε συζήτηση που διεξήχθη στο πλαίσιο του φόρουμ «2030: Η νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας – Στρατηγική, ορόσημα, προκλήσεις» που διοργανώθηκε από τη Μακεδονία Ενημέρωση ΑΕ χθες στις 29 Ιανουαρίου 2024.

“Αυξημένος κατά 3.194.000 από το ποσό που είχε προϋπολογιστεί αρχικά θα είναι φέτος ο προϋπολογισμός για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας και ανέρχεται στα 4.075.000 ευρώ με τη μεγαλύτερη έκτακτη επιχορήγηση που έχει δοθεί ποτέ”, τόνισε η Yπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη στην ομιλία της.

Αργότερα, τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ο οποίος είπε: “Οι άνθρωποι που επισκέπτονται τον μητροπολίτη, ή οποιονδήποτε άλλον κληρικό μπορεί να ζητήσουν τα πάντα, από ένα απλό οικονομικό βοήθημα ή μία μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια επειδή χάνουν το σπίτι τους σε πλειστηριασμό. Από έναν φορέα μόνον, όπως η Εκκλησία, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα, απαιτούνται συνεργασίες για να βρεθούν λύσεις για κοινωνικά προβλήματα που μας απασχολούν όλους”.

“Δεν έχουμε σκοπό να γίνουμε ένα παράλληλο υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ή ο,τιδήποτε. Δεν είναι αυτή η κύρια εργασία μας. Εμείς επιθυμούμε και θέλουμε και εργαζόμαστε για τη σωτηρία του ανθρώπου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ενδιαφερόμαστε για το τώρα. Η Εκκλησία πρωταρχικά θα πρέπει να είναι κοινότητα και γι αυτό η βοήθεια εκτείνεται και πέρα από τα μέλη της”, επισήμανε.

Κληθείς να περιγράψει με αριθμούς το έργο της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής διευκρίνισε ότι ένα μεγάλο μέρος του φιλανθρωπικού έργου καλύπτει το Φιλόπτωχο Ταμείο που προσφέρει βοήθεια σε διάφορες κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι έχουν ανάγκη, όπως άπορους μετανάστες, πρόσφυγες, άστεγους, πολύτεκνους, ηλικιωμένους που δυσκολεύονται, ανύπαντρες μητέρες και βοηθά και το έργο συγκεκριμένων ιδρυμάτων που λειτουργούν και από άλλους φορείς στα όρια της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Αναφέρθηκε στα έκτακτα οικονομικά βοηθήματα σε 2000 απόρους, την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου σε σχολεία που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς τη θέρμανση, τη ΔΕΗ και άλλες ανάγκες και τόνισε ότι πέρυσι το ποσό για την πολιτική αυτή έφτασε τα 250.000 ευρώ.