Μητροπολίτης Ταμασού: Η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για την Ουκρανία προκαλεί σχίσμα

Με έντονες εκφράσεις αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαϊας στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, με αφορμή την αναγνώριση του αυτοκεφάλου της Ουκρανίας πριν από λίγες ημέρες.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού, ο οποίος ήταν μεταξύ των τεσσάρων ιεραρχών της Εκκλησίας της Κύπρου που καταφέρθηκε άμεσα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Κύπρου μετά την ανακοίνωση της απόφασης, μιλώντας χθες σε κυπριακά ΜΜΕ (τηλεόραση ΡΙΚ), έκανε λόγο για “πράξη ύποπτη και πονηρή”, από την πλευρά του Αρχιεπισκόπου.

«Ζούμε μία από τις χειρότερες θεσμικές κρίσεις στην ιστορία της εκκλησίας. Ζούμε ένα σχίσμα το οποίο προκάλεσε η ενέργεια του Μακαριοτάτου», δήλωσε στη κάμερα του ΡΙΚ ο Μητροπολίτης Ταμασού, Ησαΐας, σύμφωνα με δημοσίευμα του city.sigmalive.com.

Όπως σχολιάζει, η απόφαση αυτή είναι πονηρή, διότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος γνωρίζει ότι “πλέον δεν μπορούμε να παραβρεθούμε σε Σύνοδο η οποία θα νομιμοποιήσει την απόφαση αυτή, αν πρώτα δεν ανακαλέσει. Το γνωρίζει, ξέρει τους κανόνες της εκκλησίας για αυτό και είναι πονηρή”.

Επίσης, την χαρακτηρίζει ύποπτη διότι όπως δηλώνει, δύο φορές τέθηκε το θέμα και αποσύρθηκε η πρόταση της αναγνώρισης, και ελήφθη η απόφαση της ουδετερότητας, μια θέση που έδινε δυνατότητες διαμεσολάβησης από την Εκκλησία της Κύπρου χωρίς να παίρνει μέρος στη διαμάχη.

Υπογραμμίζει τέλος πως η απόφαση αυτή ήταν καταστροφική, διότι σύμφωνα με τον ίδιο προκαλεί σχίσμα, “εφόσον ακυρώνει τον πανάρχαιο θεσμό της συνοδικότητας. Δεν μπορεί η Σύνοδος να συνέρχεται υπό καθεστώς εκβιασμού, μιας ήδη πραγματωθείσας και επιβληθείσας εκκλησιαστικής παράνομης πράξης”, όπως δήλωσε.