Μητροπολίτης Σουηδίας: Ο γάμος είναι χάρισμα κι ο καθένας σας καλείται να αξιοποιήσει τα δικά του τάλαντα

Ομιλία Μητροπολίτη Σουηδίας κ. Κλεόπα στο 1ο Κυριακάτικο Αφιέρωμα προς τιμήν των νεονύμφων της Ι. Μητροπόλεως στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης στις 10 Οκτωβρίου 2021

Αγαπητά μας νιόπαντρα ζευγάρια,

Η σημερινή Ευχαριστιακή σύναξη στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης αποτελεί την υλοποίηση της πρωτοβουλίας που λάβαμε για την έναρξη της νέας εκκλησιαστικής χρονιάς και την οποία γνωστοποιήσαμε στους Κληρικούς μας και τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των Ενοριών, για να λάβουν δράση.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναφέραμε στην Επισκοπική μας Εγκύκλιο και τα εξής: «Μία από τις νέες δράσεις της Μητρόπολής μας θα είναι τα “Κυριακάτικα Αφιερώματα” σε συγκεκριμένες ομάδες της κοινωνίας μας, που ταυτόχρονα είναι και μέλη της τοπικής μας Εκκλησίας.

Σκοπός αυτών των αφιερωμάτων θα είναι αφ’ ενός μεν η διατήρηση του δίαυλου επικοινωνίας με τα μέλη μας, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους σε διαφόρους τομείς, αφ’ ετέρου δε το άνοιγμά μας προς κάθε άνθρωπο καλής θέλησης, με πνευματικές αναζητήσεις, έτσι ώστε να φέρουμε κοντά μας αξιόλογα πρόσωπα, των οποίων η συμμετοχή στα κοινά θα εμπλουτίσει τη ζωή της Εκκλησίας μας με νέες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες.

Τα “Κυριακάτικα Αφιερώματα” στοχεύουν στην αναγνώριση των πολύτιμων υπηρεσιών που προσφέρουν συνάνθρωποι μας στην κοινωνία και κατ’ επέκταση στην Εκκλησία».

Ξεκινούμε, λοιπόν, τα αφιερώματα αυτά με πρώτη αναφορά στην οικογένεια, τα νέα ζευγάρια, όλους εσάς δηλαδή που ο γάμος σας ευλογήθηκε στη Μητρόπολή μας.

Σήμερα, επιτυγχάνεται μία ξεχωριστή συνάντηση, αυτή της Μεγάλης οικογένειας, που είμαστε όλα τα μέλη της Εκκλησίας, με αυτή της Μικρής οικογένειας, που είστε όλοι εσείς, που αξιωθήκατε και ευλογηθήκατε από το Θεό, να ανοίξετε το δικό σας σπιτικό.

Στη σημερινή ευχαριστιακή μας σύναξη, σάς δίνεται η ευκαιρία να κάνετε ένα άνοιγμα. Από τη «μικρή εκκλησία», όπως χαρακτηρίζεται από την ιερά παράδοση η οικογένεια, να ανοιχτείτε στις διαστάσεις της Μεγάλης Εκκλησίας.

Καλείστε, δηλαδή, να καλλιεργήσετε τέσσερα στοιχεία, που προσδιορίζονται στη μεγάλη πνευματική μας οικογένεια και τα ομολογούμε κάθε φορά που απαγγέλουμε το Σύμβολο της Πίστεως, την ενότητα, την αγιότητα, την καθολικότητα και την αποστολικότητα.

Γνωρίσματα που θα σάς βοηθήσουν να αναπτυχθείτε, ώστε να καταστήσετε την οικογένειά σας τόπο, όπου θα αναπαύεται ο Τριαδικός Θεός.

Ένα ερώτημα που θα πρέπει να μάς απασχολήσει είναι το εξής: τί προοπτικές υπάρχουν για το γάμο και την οικογένεια στο μέλλον, σε σχέση με το χθες και κατά συνέπεια ποιές είναι ή θα πρέπει να είναι οι δυνατότητες για πρόοδο και επιτυχία ενός γάμου;

Η σημερινή οικογένεια αναζητά την ταυτότητά της μεταξύ παράδοσης και εκσυγχρονισμού. Ο θεσμός της οικογένειας, σύμφωνα με κοινωνικές έρευνες, όπως και ο θεσμός της Εκκλησίας φαίνεται να είναι από τους πιο ανθεκτικούς.

Μάλιστα, τα μέλη της οικογένεια αναζητούν μπροστά στα προβλήματα που αναφύονται (διαζύγια, υπογεννητικότητα, βία, ενδοοικογενειακή βία, ναρκωτικά, μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά.) τα βιώματα της Ορθόδοξης Παράδοσης και ζωής.

Δεν μπορούμε, όμως, να μην υπολογίσουμε καταστάσεις γάμου και οικογένειας που καταγράφονται, σύμφωνα με τα ερεθίσματα της σύγχρονης πραγματικότητας.

Σε αυτά ανήκουν: 1) τα οικονομικά θέματα, μεταξύ των οποίων η ανεργία, 2) η μετάθεση του γάμου σε μεγαλύτερες ηλικίες, ώστε να ολοκληρώνονται οι σπουδές ή να επιτυγχάνεται η επαγγελματική αποκατάσταση, 3) προβλήματα γονιμότητας, αφού ο γάμος έχει μετατεθεί σε μεγαλύτερες ηλικίες, 4) σχέσεις παιδιών και νέων ζευγαριών με τους γονείς, αν δηλαδή υπάρχει οικονομική εξάρτηση και γενικότερα αναζήτηση της συμπαράστασης των γονέων, 5) οι μικτοί γάμοι και η προετοιμασία για μια τέτοιου είδους ένωση και 6) οι νέες μορφές οικογενειών χωρίς γάμο, με ελεύθερες συμβιώσεις ή χωρίς παιδιά, η τεκνογονία εκτός γάμου και η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

Σε όλα, λοιπόν, αυτά τα ερεθίσματα και τη σύγχρονη πραγματικότητα, καλούμαστε να αντιληφθούμε ότι ο γάμος δεν έχει καλούπια, γιατί αυτά θα στερούσαν την ποικιλία και την ανανέωση.

Ο γάμος είναι χάρισμα κι ο καθένας σας καλείται να αξιοποιήσει τα δικά του τάλαντα, δηλαδή τα χαρίσματα, μέσα στη συζυγία.

Καθώς στην εισαγωγή μας μιλήσαμε για τις τέσσερεις διαστάσεις της Εκκλησίας, οι οποίες εφαρμόζονται και στη μικρή Εκκλησία, την οικογένεια, θα πρέπει, για να οδηγηθείτε σε ένα επιτυχημένο γάμο, να αποφύγετε καταστάσεις που θέτουν κινδύνους για τα θεμέλια των τεσσάρων αυτών διαστάσεων.

Συγκεκριμένα: όταν μέσα στην οικογένεια ξεκινήσουν να αναπτύσσονται καταστάσεις δυσφορίας μεταξύ των συζύγων, διεκδικήσεις και ανταγωνισμοί, τότε ασφαλώς κινδυνεύει η ενότητα.

Όταν μετά το γάμο καλλιεργείται η απομάκρυνση των συζύγων από την Ευχαριστιακή ζωή της Εκκλησίας και η ιδέα ότι ο γάμος μπορεί να τελείται έξω από κάθε θρησκευτική αναφορά, τότε ασφαλώς δεν προάγεται η αγιότητα.

Όταν η κοινωνία του άνδρα και της γυναίκας μέσα στο γάμο απειλείται από τον πειρασμό, να αναλάβει μόνο μερική δέσμευση, τότε ασφαλώς κινδυνεύει η καθολικότητα και τέλος, όταν εμφανίζονται σημάδια έλλειψης αγάπης του ζευγαριού προς τον πλησίον και ιδιαίτερα προς τα παιδιά, τότε αναμφίβολα θίγεται η αποστολικότητα.

Η σημερινή, λοιπόν, προσπάθεια της τοπικής μας Εκκλησίας είναι να κατανοήσετε ότι στο γάμο σας, μεταξύ άλλων, καλείστε να συνειδητοποιήσετε αρχικά και να κάνετε πράξη στη συνέχεια το λόγο του Κυρίου μας: «ἡ βασιλεία τῶν Οὐρανῶν ἐντός ἡμῶν ἐστί» (Λουκ. 17:21). Αυτό το εντός δίνει ζωή και αντοχή.

Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται ήθος και αγάπη.

Η Εκκλησία μας, σε όλα τα θέματα που σάς απασχολούν, δεν μιλά θεωρητικά, αλλά λαμβάνει τον τρόπο της ζωής σας και τον εμπλουτίζει, δίνοντας μέσα από την αγάπη την αυθεντική δύναμη που υπερβαίνει το χρόνο. Δεν μιλούμε θεωρητικά, αλλά μέσα από τη βίωση αληθινών σχέσεων.

Σ’ ένα κόσμο που σάς «βομβαρδίζει» με πλήθος εικόνων και μηνυμάτων, που διαμορφώνει συνειδήσεις μακριά από την πίστη, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και την αίσθηση ότι για να κάνει κάποιος οικογένεια χρειάζεται να φθάσει σε προχωρημένη ηλικία, να έχει ζήσει τη ζωή το και να έχει αποκτήσει χρήματα, η Εκκλησία μας σάς καλεί να εμπιστευθείτε τη ζωή σας στο Χριστό και παράλληλα να μάθετε ότι θα είστε πλήρεις και ευχαριστημένοι με λιγότερα αγαθά και προνόμια στη ζωή σας, με τη χαρά και την ευλογία του μοιράσματος, της κοινοκτημοσύνης, όπως είχε αναπτυχθεί στην Εκκλησία των πρωτοχριστιανικών αιώνων, ώστε να έχετε νόημα στην πορεία σας και να καταφέρετε να νικήσετε τη φθορά στη σχέση σας, ανανεώνοντάς την καθημερινά μέσα από την αληθινή, αυθεντική και ανυπόκριτη σχέση με τον Ζωοδότη Χριστό.