Μητροπολίτης Σερρών: Τα αυτονόητα

Του Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγου

Για μία ακόμη φορά με αφορμή την εισέτι σοβούσα πανδημία Covid-19 και την μεγάλη σύγχυση που αυτή έφερε στην ζωή μας συνολικώς και επειδή εν τέλει το διακύβευμα είναι αυτή η ίδια η ζωή θα ήταν νομίζουμε πολλαπλώς χρήσιμο να δούμε με νηφαλιότητα, προσοχή και σαφήνεια ορισμένες πτυχές του τραγικά επίκαιρου και υπερλίαν ευαισθήτου αυτού θέματος μέσα από το πρίσμα της πάντοτε ωφέλιμης διαπιστώσεως-προτροπής του αρχαίου έλληνος σοφού, Χίλωνος του Λακεδαιμονίου, ειπόντος: «Σοφόν το σαφές».

1. Η πανδημία του Covid-19, ως διαβεβαιώνουν υπευθύνως έγκριτοι επιστήμονες, δεν είναι μία ανύπαρκτη ασθένεια ή μία απλή ίωση, όπως κάποιες φορές υπεραπλουστευμένα και επικίνδυνα διαδίδεται, αλλά μία επώδυνη, ταχέως μεταδιδόμενη ασθένεια, που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο βασανίζει τον κόσμο ολόκληρο και την πατρίδα μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία που δίδονται από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, έχουν χάσει την ζωή τους από την ασθένεια Covid-19 περίπου 13.000 συνάνθρωποί μας, και μάλιστα με έναν θάνατο σκληρό, μοναχικό και επώδυνο, ενώ χιλιάδες άλλοι αδελφοί μας ενόσησαν (474.000) και πολλοί ταλαιπωρήθηκαν διασωληνωμένοι στις μονάδες εντατικής θεραπείας και συνεχίζουν να βασανίζονται για πολύ μεγάλο διάστημα και μετά την αποθεραπεία τους.

Στην περιοχή δε του Νομού Σερρών πάνω από 300 συνάνθρωποί μας έφυγαν από την ζωή με θάνατο ιδιαιτέρως πικρό και πολλαπλάσιοι αυτών νοσηλεύθησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η τοπική μας Εκκλησία προέπεμψε, ένεκα του κορωνοιού, στην αιωνιότητα τέσσερεις σεβασμίους κληρικούς Της και άλλους πολυτίμους συνεργάτες και παιδιά Της.

2. Η Εκκλησία της Ελλάδος συνολικώς και όλες βεβαίως οι κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις Της, με συνοχή καρδίας, πίστη θερμή προς τον Κύριο, ολόθερμη προσευχή, σοβαρότητα, υπεύθυνη σκέψη και αγωνία, παρακολουθούν ποιμαντικώς τις ανησυχητικές εξελίξεις αναφορικά με την διασπορά του νέου κορωνοιού και των νέων μεταλλάξεών του, προσεύχονται για την ταχεία έξοδο από τον «πειρασμό» και συνιστούν θερμή προσευχή, προσοχή και εμπιστοσύνη στην ιατρική επιστήμη και τους λειτουργούς της.
Από της πρώτης στιγμής της εμφανίσεως της πανδημίας Covid-19, η Εκκλησία μας συντεταγμένα, μέσα από τα αρμόδια Συνοδικά Της όργανα και με αίσθημα υψηλής ποιμαντικής ευθύνης, σοβαρότητος και φιλοστόργου αγάπης, προέτρεψε όλο τον Ελληνικό λαό μετά μεγάλης προσοχής, χωρίς πανικό και φόβο, να εφαρμόζει μετά σχολαστικότητος όλα τα προβλεπόμενα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας, με απώτερο σκοπό την περαιτέρω αποτροπή της διασποράς της νόσου, την προστασία των ευπαθών ομάδων, την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ενότητος και ασφαλώς την διαφύλαξη του πολυτίμου και θεοδωρήτου αγαθού της υγείας.

Κυρίως όμως συνεβούλευσε τον λαό του Θεού να καταφεύγει με πίστη και ελπίδα στον παντοδύναμο και ελεήμονα Θεό και στα σωστικά μυστήρια της χάριτός Του, πρωτίστως δε στο κατ’ εξοχήν ζωηφόρο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας που αποτελεί την πεμπτουσία της χριστιανικής πίστεως και ζωής.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι προς την Μητέρα Εκκλησία, επεφυλάχθη, κυρίως στην πρώτη φάση της πανδημίας, όλως αναιτίως και αδικαιολογήτως, μία δυσεξήγητη και δυσανάλογη αυστηρότητα και επιθετικότητα, γεγονός το οποίο πολύ ελύπησε τον λαό του Θεού.

Η Εκκλησία μας, ως όφειλε, παρεκίνησε όλους, όπως εντείνουν και πολλαπλασιάσουν τις προς τον Κύριον δεήσεις τους, υπέρ διαφυλάξεως του λαού από την ενεστώσα και πρωτόγνωρη αυτή ανάγκη, αλλά και υπέρ ενισχύσεως και φωτισμού των ιατρών, ερευνητών, νοσηλευτών, υγειονομικού προσωπικού και όλων εκείνων που μάχονται ηρωικώς και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες για την αναχαίτιση και τελική κατανίκηση του απειλητικού ιού.

3. Η αγία Μητέρα μας Εκκλησία, έχουσα προ των οφθαλμών Της τον πάντα επίκαιρο λόγο της Αγίας Γραφής «Τίμα ιατρόν…και γαρ αυτόν έκτισεν Κύριος» (Σοφ. Σειρ. 38,1) και «Κύριος έκτισε εκ γης φάρμακα και ανήρ φρόνιμος ου προσοχθιεί αυτοίς» (Σοφ. Σειρ. 38, 4), κατέθεσε για μία ακόμη φορά τον αυτονόητο σεβασμό Της και την τιμή προς τους ιατρούς και την συνεχώς εξελισσόμενη, με τον φωτισμό του Αγίου Θεού, ιατρική επιστήμη που εργάζεται φιλόπονα για την θωράκιση και διαφύλαξη του πολυτίμου αγαθού της υγείας μας.

Οι υπεύθυνοι κρατικοί φορείς, που ως επανειλημμένως δηλώνουν ακολουθούν τις εισηγήσεις των ειδικών ιατρών – επιστημόνων για την αναχαίτιση της νόσου Covid-19, πρέπει να τονισθεί ότι έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα αλλά και την κυρία ευθύνη για την υιοθέτηση και εφαρμογή των ενδεδειγμένων εκείνων μέτρων που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικώς την νόσο.

Κατά συνέπεια και το τόσο ευαίσθητο θέμα του εμβολίου κατά του νέου κορωνοιού, ευκόλως νοείται ότι είναι θέμα καθαρώς και αποκλειστικώς ιατρικό. Η Εκκλησία σεβομένη την σπουδαία και πολυτίμητη προσφορά της ιατρικής επιστήμης και επ΄ αμοιβαιότητι πάντοτε επιζητούσα τον σεβασμό των ορίων μεταξύ πίστεως και επιστήμης που συλλειτουργικώς οφείλουν να υπηρετούν τον διφυή άνθρωπο, θεωρεί ότι οι ειδήμονες επί του ευαισθήτου αυτού θέματος ιατροί είναι εκείνοι που πρέπει να έχουν τον πρώτο και κύριο λόγο να μας διαφωτίσουν υπευθύνως για το τι δέον γενέσθαι, ώστε να μας βοηθήσουν να λάβουμε με ψυχραιμία την τελική μας απόφασι.

Ακολούθως στον κάθε άνθρωπο ως ελεύθερο αλλά και σκεπτόμενο δημιούργημα του Θεού, εναπόκειται, με νηφαλιότητα, σύνεση, ορθή εκτίμηση των ιατρικών- επιστημονικών δεδομένων και της καταστάσεως της προσωπικής του υγείας, η τελική απόφαση περί του εμβολιασμού του για την προστασία του ιδίου και των συνανθρώπων του, ως υπευθύνως υποστηρίζεται, από τον κορωνοιό.

Η ελευθερία ως ύψιστο δώρο του Θεού και πανανθρώπινη αξία πρέπει να γίνεται απολύτως σεβαστή από όλους. Η ελευθερία επιλογής προϋποθέτει βεβαίως νηφάλιο νού, γνώση, ορθή κρίση και κυρίως αίσθηση της ευθύνης που όλοι έχουμε ως μέλη της ανθρώπινης κοινωνίας.

Η οδυνηρή πανδημία του κορωνοιού μέσα από μία άλλη θέαση, πιο πνευματική, προσφέρεται ως μία ευκαιρία βαθύτατου προβληματισμού πάνω στην ίδια την ζωή και τις αξίες της αλλά και ως δυνατότητα εξόδου από το εγώ και πορεία προς το εμείς. Πάντοτε η μετά στιβαρών επιχειρημάτων πειθώ που σέβεται την ιερότητα του ανθρωπίνου προσώπου και το αναφαίρετο δικαίωμα της ελευθέρας επιλογής είναι η προτιμητέα οδός.

Τέλος, είναι ακατανόητη και προκαλεί δικαιολογημένο προβληματισμό, η διαφαινομένη προσπάθεια, με το πρόσχημα της πανδημίας, να πληγεί η πολύτιμη ενότητα του λαού μας και να κατασταθεί η Εκκλησία μας μέρος ενός ζητήματος, καθαρώς ιατρικού, για το οποίο βεβαίως Εκείνη δεν έχει ουδεμία ευθύνη ή ανάμειξη.

Το θέμα της πανδημίας, της αντιμετωπίσεώς της και του εμβολιασμού ειδικότερον είναι καθαρώς ιατρικό και επιστημονικό και βεβαίως ουδόλως θρησκευτικό ή εκκλησιαστικό, όπως με πολλή σαφήνεια εδήλωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της αγιωτάτης Εκκλησίας μας. Αυτή η καθαρή και σαφής θέσις δεν υποκρύπτει σε καμμία περίπτωση οιανδήποτε σκοπιμότητα ή ατολμία αλλά κυρίως και πρωτίστως σεβασμό, που η ιδία η Εκκλησία μας πρώτη ζητά, των ορίων και των περιοχών ευθύνης ενός εκάστου.

Η Εκκλησία ως το άγιο Σώμα του Χριστού θα λειτουργεί πάντοτε ως εργαστήριο αγιοσύνης, ζωής και ελπίδος για τον λαό μας και ως η ενοποιός εκείνη πνευματική και υπεύθυνη δύναμη που θα έχει ανοιχτή πάντοτε την μητρική αγκάλη Της, κατά το λόγιον του Κυρίου μας «τον ερχόμενον προς με ου μη εκβάλω έξω» (Ιω. 6, 37), ακόμη και για εκείνα τα «παρορμητικά» παιδιά Της, τα οποία ουδόλως απαρνείται ή και στιγματίζει, τα οποία παρασύρονται μερικές φορές από συνθήματα ατελέσφορα και κραυγές φανατισμού, οι οποίες επενδύουν στο θυμικό περισσότερο και όχι στον σώφρονα νού και την γνώσι.

* Το ανωτέρω κείμενο αποτελεί τον κύριο κορμό ψηφίσματος που «εν ενί στόματι και μια καρδία» υιοθέτησαν ομοφώνως και οι 135 κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης κατά την διάρκεια της εν Σέρραις Γενικής ιερατικής Συνάξεως της Παρασκευής 23ης Ιουλίου 2021.