Μητροπολίτης Σερρών: Χρειαζόμαστε πίστη και μυαλό ώστε να μην εκθέτουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους σε πειρασμό

Τη μνήμη του μεγάλου ιερομάρτυρα Αγίου Χαραλάμπους του θαυματουργού, εόρτασαν πανηγυρικά οι ενορίες των Σερρών, Αγίου Παντελεήμονος και Ευαγγελίστριας.

Στην πρώτη ενορία βρίσκεται αποθησαυρισμένη η ιερή εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους, ο οποίος έσωσε την πόλη μας από την επιδημία της πανώλης ύστερα από την πυρπόλησή της από τους κατακτητές το 1913. Από τότε η ιστορική αυτή ενορία, τιμά ιδιαιτέρως τη μνήμη του δεύτερου προστάτη της, Αγίου Χαραλάμπους.

Στον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό, που τελέστηκε το απόγευμα της 9ης Φεβρουαρίου 2021, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, στο τέλος της Ακολουθίας ο κ. Θεολόγος αναφέρθηκε στο μεγάλο θαύμα. Όπως είπε μεταξύ άλλων «το 1913, όταν η πόλη εμαστίζετο από την φοβερή ασθένεια της πανούκλας, οι πρόγονοί μας, επήραν την εικόνα του Αγίου και την περιέφεραν στην πόλη των Σερρών και από την επομένη ημέρα σταμάτησε το κακό. Για τον λόγο αυτό τιμάται εδώ, σ’ αυτόν τον Ναό αυτό το ιστορικό γεγονός, για να μας θυμίζει ότι στις δύσκολες ώρες έχουμε πού να καταφύγουμε, στους Αγίους μας».

Όπως τόνισε στη συνέχεια, αναφερόμενος στον πειρασμό του Χριστού, «δεν πρέπει να φερόμαστε ασυλλόγιστα και να πειράζουμε τον Θεό μας, γιατί αυτό δεν το θέλει ο Θεός. Θα έχουμε την πίστη μας αλλά θα έχουμε και το νου μας, έτσι ώστε να μην εκθέτουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους σε πειρασμό. Να μην εκπειράζουμε τον Θεό γιατί αυτό κάνουν όσοι, ασυλλόγιστα δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας, γιατί ο Θεός μας έδωσε και μυαλό και αυτό είναι δώρο του Θεού και δεν το ακυρώνει ο Θεός. Αυτό το μυαλό, μας έβγαλε από τα σπήλαια και μας οδήγησε στον πολιτισμό μας. Πίστη και μυαλό μας χρειάζεται, πίστις πρώτα, αλλά και μυαλό και προσοχή γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκπειράζει τον Θεόν».
Οι εορταστικές ακολουθίες στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα συνεχίστηκαν για ακόμη δύο ημέρες.

Την 10η Φεβρουαρίου τελέστηκε πανηγυρικός όρθρος και Θεία Λειτουργία για την εορτή του Αγίου Χαραλάμπους και την επομένη ημέρα τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Βλασίου.

Πανηγυρικά, επίσης, εόρτασε και το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους, που βρίσκεται στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας Σερρών. Στο διήμερο 9 και 10 Φεβρουαρίου, τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός και ανήμερα πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Επίσης, όπως κάθε χρόνο, το Σωματείο Οπωροπωλών προσέφερε τα κόλλυβα για την εορτή του Αγίου.

Ο π. Ιορδάνης Θεμελίδης, προϊστάμενος του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας, στο κήρυγμά του, τόνισε ότι το Παρεκκλήσιο αυτό εδώ και 6 χρόνια, είναι το μοναδικό που υπάρχει στην Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτας, και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο καθώς και ότι βρίσκεται σ αυτό, αποθησαυρισμένο, μικρό απότμημα του ιερού λειψάνου του Αγίου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στη ζωή του Αγίου Χαραλάμπους και στα μαρτύριά του τονίζοντας: «Ο Άγιος γεννήθηκε το 89 μ.Χ. στην Μαγνησία της Μ. Ασίας. Έγινε ιερέας του Υψίστου και με την αγία του ζωή καλούσε τους ανθρώπους να ενταχθούν στην ποίμνη του Ιησού Χριστού. Για την θεάρεστη δράση του τον κατήγγειλαν στον Διοκλητιανό και ακολούθησαν φοβερά βασανιστήρια σε ηλικία 113 χρονών. Πολλοί εθνικοί πίστεψαν στον Χριστό και ανάμεσα σ’ αυτούς και δύο δήμιοί του. Γονάτισαν μπροστά του και του ζήτησαν συγχώρεση και εκείνος αγκάλιασε τους δύο βασανιστές του. Αυτή είναι μία θαυμάσια σκηνή δύο χριστιανικών αρετών. Της μετάνοιας και της προς τους εχθρούς αγάπης. Τέλος, αποφασίστηκε να θανατωθεί με ξίφος αλλά πριν τον αγγίξει η αγία του ψυχή έφυγε στην ουράνια πατρίδα του. Την ίδια στιγμή αποκεφαλίστηκαν και οι δύο δήμιοί του, ο Βάκχος και ο Πορφύριος, ενώ μαζί τους μαρτύρησαν και τρεις γυναίκες. Ο Άγιος Χαραλάμπης», είπε, τελειώνοντας το κήρυγμά του ο π. Ιορδάνης, «είναι ένας λαμπρός οδοδείκτης της χριστιανικής ζωής και μακάρι όλοι μας να τον μοιάσουμε. Από μας ζητά τη θέληση και την προσπάθεια να ζήσουμε χριστιανικά».

Πηγή: eproodos.gr