Μητροπολίτης Σάμου: Το νησί μας εορτάζει την 109η επέτειο της Ενώσεώς του με την Μητέρα Ελλάδα

Εγκύκλιο εξέδωσε ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος με αφορμή την επέτειο της Ενώσεως της Σάμου με την Μητέρα Ελλάδα.

Παρατίθεται η σχετική εγκύκλιος: 

Το νησί μας σήμερα εορτάζει την 109η επέτειο της Ενώσεώς του με την Μητέρα Ελλάδα.

Ημέρα εθνικού και Σαμιακού μεγαλείου και ηρωισμού, ενός λαού προσηλωμένου στα ανεκτίμητα ιδανικά της θρησκείας και της πατρίδος.

Οι γενναίοι πρόγονοί μας με πίστη και φιλοπατρία, σύσσωμοι και καθοδηγούμενοι από του Σαμίου Προέδρου Θεμιστοκλή Σοφούλη, αλλά και του πνευματικού τους πατέρα Μητροπολίτου Κωνσταντίνου, έφεραν την πολυπόθητη ελευθερία, απέδειξαν στους εχθρούς ότι το νησί μας είναι το «κραταιότατο προπύργιο προς Ανατολάς».

Οφείλουμε ευγνωμοσύνη προς εκείνους που συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην εκπλήρωση της προσδοκίας και του μύχιου πόθου κάθε Σαμιώτη να δεί το νησί του ελεύθερο, από την Ηγεμονία και ενωμένο με τον ελεύθερο κορμό της Ελληνικής Επικράτειας.

Ας εμπνευστούμε και ας διδαχθούμε από τους προγόνους μας και βαδίζοντας στα ίχνη τους ας διδαχθούμε από την ζωή και τη θυσία τους, την γενναιότητα και την προσφορά τους. Ας καταλάβουμε, ότι μόνο με την βαθειά πίστη, την αποφασιστικότητα, την αλληλοβοήθεια, την εργατικότητα, τον παραμερισμό μικροτήτων, την εθνική μας συνοχή, την ενότητα και την αγάπη, θα ξεπεράσουμε την κάθε δυσκολία και θα εκδιώξουμε κάθε κακό που αλλοτριώνει και τυφλώνει νού και καρδιά.

Κάθε χρόνο την επέτειο της ενώσεως της Σάμου με την Μητέρα Ελλάδα την εορτάζαμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Βαθύ, μέσα στον οποίο τον Νοέμβριο του 1912 συνεδρίασε η εθνοσυνέλευση των Σαμίων που κήρυξε και υπέγραψε την Ένωση του νησιού με την Ελλάδα. Εφέτος ο Ιερός αυτός Ναός, που είναι συνυφασμένος με την ζωή της πόλης μας, κυρίως όμως με την ιστορία του μικρού αλλά ένδοξου και περήφανου ευσεβούς νησιού μας, θα μείνει και πάλι κλειστός λόγω του φονικού και καταστρεπτικού σεισμού της 30ης Οκτωβρίου 2020 που έπληξε ιδίως τις Ιερές Μονές και τους Ιερούς Ναούς μας, αλλά και εν μέσω επιδημιολογικών συνθηκών, και προς αποφυγή διαδόσεως της πανδημίας του κορωνοιού.

Ο φετινός εορτασμός μπορεί να μην είναι και πάλι λαμπρός. Εμείς θα τελέσουμε την Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου και την επιμνημόσυνη δέηση έμπροσθεν του ανδριάντος του Προέδρου Θεμιστοκλή Σοφούλη, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των υπέρ πίστεως και πατρίδος πεσόντων.

Είναι εθνικό μας χρέος, έναντί των ηρωικών προγόνων μας και της Ιστορίας των νησιών μας, κυρίως στις επερχόμενες γενεές και το μέλλον, να φανούμε αντάξιοι τους, να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε ευθύνη όσο και ανάγκη να μελετήσουμε την Ιστορία μας, να την διδάξουμε και να την μεταφέρουμε αυτούσια στις επερχόμενες γενεές και το μέλλον. Έχουμε προστάτες τον παντοδύναμο Κύριό μας, την Παναγία μας και τους τοπικούς Αγίους μας. Ας αυξήσουμε την πίστη μας στο Θεό και την αγάπη μας στο νησί και την Ελλάδα μας.

Χρόνια Πολλά.

Μετ’ ευχών και πατρικής αγάπης

+ Ο Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος