Μητροπολίτης Πισιδίας για Ουκρανία: Αυτή είναι η μαρτυρία του Χριστού που δίνουμε στον κόσμο;

Αποστολή του orthodoxtimes.gr στην Καρλσρούη

Την ανάγκη να υπάρξει συμφιλίωση μεταξύ αλλά και εντός των Χριστιανικών Εκκλησιών, τόνισε ο Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ, μιλώντας στην 11η Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών με θέμα τη χριστιανική ενότητα και την κοινή μαρτυρία των Εκκλησιών.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιώβ, “έχουμε ένα χριστιανικό κράτος να εισβάλλει σε ένα επίσης χριστιανικό κράτος. Έχουμε Χριστιανούς να σκοτώνουν Χριστιανούς, στην Ευρώπη. Αυτή είναι η μαρτυρία του Χριστού που θέλουμε να δώσουμε στον κόσμο;”.

Ο Μητροπολίτης Πισιδίας σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει συμφιλίωση με όλη την ανθρωπότητα, και με τη δημιουργία του Θεού.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Ιώβ αναφέρθηκε ακόμη και στο θέμα του αποκλεισμού της Εκκλησίας της Ρωσίας από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.

“Πριν από κάποιες εβδομάδες, μήνες, έγραφαν πολλοί να αποκλείσουμε την αντιπροσωπεία της Ρωσικής Εκκλησίας από το ΠΣΕ. Εμείς οι Ορθόδοξοι είμαστε εναντίον αυτού. Διότι αν θέλουμε συμφιλίωση και διάλογο, πρέπει να περιλαμβάνονται όλοι. Για εμάς τους Ορθοδόξους ως οικογένεια, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών είναι πολύ σημαντικό διότι είναι ένας χώρος που μπορούμε και συναντιόμαστε. Εμείς δεν συναντιόμαστε τόσο συχνά εκτός ΠΣΕ. Είναι εξαιρετικά σημαντικό μέρος για διάλογο, μόνο έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε και να προχωρήσουμε”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δε πως είναι καλό που στη σημερινή συζήτηση τονίστηκε το ζήτημα της ενότητας, διότι “κάποιες φορές ξεχνάμε τον σκοπό μας. Πρέπει να ανακαλύψουμε τι μας χωρίζει. Και είναι σημαντικό να ξέρουμε τι έχουμε κοινό”.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι παραμένουν πολλές προκλήσεις για την ενότητα, καθώς υπάρχουν πολλά ηθικά, κοινωνικά, ακόμη και πολιτικά ζητήματα.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Καντεμπουρι της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Justin Welby, δήλωσε πως σε καιρούς κρίσης σαν και αυτόν που βιώνουμε, “χρειαζόμαστε τη χάρη του Θεού. Και ο ένας τον άλλον. Είτε πρόκειται για την Ουκρανία, είτε για τον Isis, οι Χριστιανοί καλούνται να αποτελέσουν μια κοινότητα”.

Και συνέχισε λέγοντας: “ο καιρός που μέναμε μόνοι έχει περάσει. Πρέπει να πάρουμε ρίσκα. Διότι τα δεινά, είναι οικουμενικά. Όταν πληττόμαστε, γίνεται επειδή είμαστε Χριστιανοί, χωρίς να ρωτάει κανείς σε ποιο δόγμα ανήκουμε. Υποφέρουμε επειδή είμαστε Χριστιανοί”.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στα μάτια του Θεού είμαστε ένα. “Είναι αποτυχία σε αυτούς τους καιρούς να είμαστε διαιρεμένοι. Μια ενωμένη Εκκλησία μοιράζεται τα δεινά όλων των Εκκλησιών. Δεν μπορεί να γίνει αυτό όταν υπάρχει ατελείωτος διχασμός, διαίρεση. Η μη ενότητα δυσκολεύει την προσευχή”.

7 September 2022, Karlsruhe, Germany: a press conference was addressed by: H.G. Archbishop Justin Welby of the Church of England; H.E. Most Rev. Brian Farrell, secretary of the Roman Catholic Church’s (Vatican) Dicastery for Promoting Christian Unity and vice-president of the Holy See’s Commission for Religious Relations with Judaism; H.E. Metropolitan Job of Psidia of the Ecumenical Patriarchate and Rev. Prof. Dr Sandra Beardsall, member of the WCC Faith and Order Commission.