Μητροπολίτης Πατρών: Υποκλινόμεθα στη μορφή του αοιδίμου Ιεραποστόλου π. Χαρίτωνος Πνευματικάκι

Πέρασαν 50 χρόνια, από τότε που ο μακαριστός π. Χαρίτων Πνευματικάκις, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, άφησε την πόλη του Πρωτοκλήτου και ακολουθώντας πορεία Ιεραποστόλου, σε ηλικία 65 ετών, έφθασε στη γη της Αφρικής για να συνεχίσει το έργο του αοιδίμου π. Χρυσοστόμου Παπασαραντοπούλου. Πριν 25 χρόνια, μετά από ακάματη, επί νυχθημέρου, κοπιαστική, πνευματική, αλλά και σωματική εργασία, ο φωτεινός Ιεραπόστολος άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο και μετέστη εκεί, ένθα η αιώνιος ανάπαυσις και χαρά.

Η Ιερά Μητρόπολη Πατρών, κατά χρέος και καθήκον ιερό, τίμησε την διπλή αυτή επέτειο, 50 χρόνια από της αναχωρήσεώς του από την Πάτρα για την Αφρική και 25 χρόνια από της κοιμήσεώς του, με λαμπρές εκδηλώσεις, εντεταγμένες στο πλαίσιο των ιερών Πρωτοκλητείων του έτους 2023.

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023 τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, με συλλειτουργούς τον Μητροπολίτη Κινσάσας κ. Θεοδόσιο, Εκπρόσωπο του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου του Β’, τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο και τον Επίσκοπο Κερνίτσης κ. Χρύσανθο. Με τους Αρχιερείς συλλειτούργησαν ο Αρχιμανδρίτης από την Ιερά Μητρόπολη Κινσάσας π. Θεόδωρος, ο εκπρόσωπος της Αδελφότητος Θεολόγων «Ο ΣΩΤΗΡ», Αρχιμ. π. Χριστόδουλος Κογιώνης και πολλοί Κληρικοί από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών.

Ο Μητροπολίτης Κινσάσας ο οποίος προ ολίγων ετών, με την συγκατάθεση και την ολόθερμη υποστήριξη του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου, άφησε το γεώργιο της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, όπου θεαρέστως διακονούσε και ακολουθώντας τα βήματα του π. Χαρίτωνος, έφθασε στην Αφρική με την ευλογία και την εκ βάθους ψυχής και καρδίας ευχή του ιεραποστόλου Πατριάρχου της αγάπης, του ανθρώπου που γνωρίζει κάθε σπιθαμή της αφρικανικής γης, του ζηλωτού Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Θεοδώρου του Β’ και συνεχίζει ιεραποστολικώς την πνευματική καλλιέργεια και σπορά στο κέντρο της μεγάλης Ηπείρου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Θεοδόσιος ανέγνωσε θερμό μήνυμα του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου του Β’ και εν συνεχεία μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μεταξύ των άλλων συγκινητικών και θερμών λόγων για τον π. Χαρίτωνα, είπε τα εξής:

«Τιμάμε σήμερα, τον ζηλωτή και γενναίο, τον πρωτοποριακό, τον Θερμουργό εργάτη του Ευαγγελίου, τον πυρίπνουν Ιεροκήρυκα, τον Άγρυπνο διδάσκαλον, τον θυσιαστικά αγαπώντα τον Ιησούν Χριστό, τον τολμηρόν και αποφασιστικόν τον άνθρωπο με τα φωτεινά μάτια και την αγνή καθαρή καρδιά, τον γόνον της κρητικής λεβεντογέννας γης. Εκεί είδε το φως το 1908, ο αοίδιμος Χαρίτων. Φλεγόμενος από την αγάπη του Χριστού, κατέλιπε τα εγκόσμια και αφιερώθη στην διδασκαλία του Εσφαγμένου Αρνίου. Από το έτος 1958 έως και το 1973 υπηρέτησε ως ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, με ζήλον θερμουργό, με πλούσιο πνευματικό, λειτουργικό και φιλανθρωπικό έργο. Εδίδαξε λόγοις τε και συγγραφαίς, αλλά και διά της αγίας και φωτεινής ζωής του. Η κατασκήνωση «ΑΓΚΥΡΑ» μιλάει για τους κόπους του και την φλογερή αγάπη του για την νεολαία.

Αυτός ο ζηλωτής Κληρικός, μετά την συνταξιοδότησή του και σε ηλικία 65 ετών, εξήλθε εκ της γης του και της συγγενείας του και επορεύθη εις γην ην έδειξεν αυτώ ο Κύριος.

Η εργασία σκληρή, ο ιδρώτας πολύς, ο κόπος μεγάλος, οι δυσκολίες ανθρωπίνως αξεπέραστες, ο καύσων βασανιστικός, οι συνεργάται ολίγοι, οι εργάτες ελάχιστοι, όμως το καντήλι καίει, το φως λάμπει, το σκοτάδι υποχωρεί, ανάβουν κεριά, πολλά κεριά, όλο και περισσότερα.

Οι άνθρωποι με το μαύρο χρώμα του σώματος και τις λευκές δεκτικές καρδιές, ενδύονται χιτώνα, πάλλευκο, δικαιοσύνης και αγαλλιάσεως, βαπτίζονται εις το Όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Φορούν το σταυρό, το σύμβολο της αγάπης και της θυσίας του Κυρίου.

Τα πρόσωπά τους φωτίζονται από το ανέσπερο Φως της Αναστάσεως. Πανηγύρι στην Αφρική, Σύνοδος ουρανού και γης. «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε. Αλληλούια».

Το θαύμα έγινε, συνεχίζεται επαναλαμβανόμενο, ο άρτος πληθύνει, μικροί και μεγάλοι ψάλλουν: «Χριστός και σε μας και για μας γεννάται δοξάσατε, Χριστός στην Αφρική απαντήσατε, Χριστός στην έρημο και άνυδρο χώρα υψώθητε, άσατε τω Κυρίω Ιθαγενείς και εν ευφροσύνη ανυμνήσατε Αυτόν, ότι δεδόξασται.

Ο π. Χαρίτων πορεύεται κρατώντας τον Σταυρό, αναβαίνει στον Γολγοθά, τον ακολουθεί ο Λαός, ο διψασμένος για την Αλήθεια και το Φως, τον ακολουθεί για να ζήση την Ανάσταση.

«Τον σταυρόν σου προσκυνούμεν Δέσποτα και την αγίαν σου Ανάστασιν δοξάζομεν».

Συγκυρηναίος και βοηθός, στους κόπους και στους αλαλήτους για τον Κύριο και την σωτηρία του Λαού στεναγμούς, η αγιασμένη ψυχή, η αείμνηστη Όλγα Παπασαράντου, η ανιψιά του αειμνήστου π. Χρυσοστόμου Παπασαραντοπούλου. Η ταπεινή και οσιακή μορφή, όμοια με τις παλιές μυροφόρες και ισαποστόλους γυναίκες, η οποία αφιέρωσε την ζωή της για τον φωτισμό των αδελφών μας στην Αφρική, ως πολύτιμος βοηθός αφ’ ενός μεν του π. Χρυσοστόμου, αφ’ ετέρου δε του αοιδίμου και σήμερον τιμωμένου και μακαριζομένου, π. Χαρίτωνος, η οποία εκδαπανάται στο έργο της δόξας του Θεού και της σωτηρίας των ανθρώπων.

Ο π. Χαρίτων έφυγε πανευτυχής. Είχε κάθε λόγο, εδικαιούτο να επαναλαμβάνει το Αποστολικόν λόγιον:

«Τον δρόμον τετέλεκα, την πίστιν τετήρηκα, εναπόκειταί μοι ο της δικαιοσύνης στέφανος, ον αποδώσει μοι Κύριος».

Ο τελευταίος του λόγος, το επινίκιον άσμα του επί της γης, προ της αναχωρήσεώς του διά το αιώνιον και ατελεύτητον Φως, ήτο: «Χτυπάτε τις καμπάνες της Ορθοδοξίας σε όλη την Αφρική. Χτυπάτε τις καμπάνες της Αναστάσεως. Χριστός Ανέστη». Αυτό το σάλπισμα αντηχεί ως ευθύνη και χρέος, ως ευφροσύνη και χαρά, αλλά και ως έλεγχος, δι’ ό,τι παραλείψαμε η παραλείπομε στον πνευματικό μας αγώνα για την δόξα του Θεού και την σωτηρία των αδελφών μας.

Αγαπητοί μου, αισθανθήκαμε επιτακτικό το χρέος να τιμήσωμε εφέτος τον αείμνηστον Ιεραπόστολο π. Χαρίτωνα, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως πεντήκοντα ετών από της αναχωρήσεώς του, από την Αποστολική πόλη των Πατρών και 25 ετών από της προς Κύριον εκδημίας του.

Επιθυμώ εκ βάθους ψυχής μου να ευχαριστήσω, ευγνωμόνως, τον Μακαριώτατον Πατριάρχην Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρον, διότι απέστειλεν Εκπρόσωπόν Του, τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Κινσάσας κ. Θεοδόσιον, τον αγαπητόν εν Χριστώ αδελφόν, ο οποίος διαπνεόμενος από ζήλον ιερόν, άφησε κατόπιν ευλογίας μας την πόλη των Πατρών και ηκολούθησε τα ιεραποστολικά βήματα του π. Χαρίτωνος και με την ευχή την ολόθυμη, την προσευχή και την ευλογία του Ιεραποστόλου Πατριάρχου Θεοδώρου του Β’, εργάζεται με θαυμαστά αποτελέσματα στην κεντρική Αφρική.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αποστόλου Ανδρέου, όπου έχει στηθεί από ετών, σε συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και του, εν Πάτραις Ιεραποστολικού Συλλόγου «Πρωτόκλητος», το μνημείο τιμής και ευγνωμοσύνης για τον π. Χαρίτωνα, ανεπέμφθη δέηση επιμνημόσυνη και κατετέθησαν συμβολικώς φυτά του ευώδους βασιλικού, αφού, ως είπε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο π. Χαρίτων ήτο κλωνί βασιλικός στης γης το περιβόλι και όπως λέγει ο λαός: «βασιλικός και αν μαραθεί τη μυρωδιά την έχει». Έτσι μοσχοβολάει και μετά την κοίμησή του ο π. Χαρίτων.

Το απόγευμα της Κυριακής, 5.11.2023, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον π. Χαρίτωνα, στη αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας Πατρών, με κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητή κ. Ηλία Σκόνδρα, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: Ο δικός μας ψαράς στην Κανάγκα της Αφρικής».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Αρχιμ. π. Χριστοφόρος Μυτιλήνης, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου του Β’, ο Εκπρόσωπος Αυτού, Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Θεοδόσιος.

Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Αδελφότητος Θεολόγων «Ο ΣΩΤΗΡ», ο Αρχιμ. π. Χριστόδουλος Κογιώνης.

Επίσης για το πρόσωπο του π. Χαρίτωνος ομίλησαν ο κ. Νικόλαος Βοινέσκος και ο θεολόγος κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Εν συνεχεία έγινε προβολή με θέμα τη ζωή και την δράση του π. Χαρίτωνος στην Αφρική και ύμνους απέδωσαν οι χορωδίες αρρένων και θηλέων της Χριστιανικής Εστίας Πατρών.

Την εκδήλωση έκλεισε με λόγους θερμούς ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.