Μητροπολίτης Πατρών: Ο διχασμός οδήγησε πάντοτε τον τόπο μας σε ολέθρια αποτελέσματα

Σε λαμπρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Κάτω Αχαΐας την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022 με τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή μίλησε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Ο Μητροπολίτης ανεφέρθη στην αιματωμένη σελίδα της ελληνικής ιστορίας, στα φρικτά βάσανα, στα μαρτύρια, στους διωγμούς, στις σφαγές, στους βιασμούς και συνελόντ’ ειπείν στη βάρβαρη συμπεριφορά των απανθρώπων Τσέτηδων και των Τουρκικών ορδών, που παρέδωσαν στο πυρ και την καταστροφή την Μικρασιατική ελληνικοτάτη αγιασμένη γη, τη γη της Ιωνίας.

Ανεφέρθη στους μάρτυρες Αρχιερείς και λοιπούς Κληρικούς και στις εκατοντάδες χιλιάδες των ιερών υπέρ πίστεως και πατρίδος σφαγιασθέντων.

Ακόμη, μίλησε με βαθειά συγκίνηση για τους πάνω από 1.500.000 πρόσφυγες που πέρασαν στη Μητροπολιτική Ελλάδα, φέροντες τα στίγματα των ποικίλων βασάνων και κατατρεγμών, των φρικτών μαρτυρίων και του θανάτου πολυαγαπημένων τους προσώπων, κρατώντας όμως στα τρίσβαθα της καρδιάς τους τα ιερά και τα όσια του Γένους και στον κόρφο τους τα ιερά εικονίσματα, όσα μπόρεσαν να κρατήσουν μέσα από τη μεγάλη και φρικτή συμφορά.

Τέλος, τόνισε ότι τα γεγονότα αυτά διδάσκουν τον ελληνικό λαό να μη επαναλάβει ολέθρια λάθη, όπως τον εθνικό διχασμό, ο οποίος πάντοτε οδήγησε σε οδυνηρά αποτελέσματα την πατρίδα.

«Σήμερα», είπε ο κ. Χρυσόστομος, «χρειάζεται ενότητα σε εθνικό και γενικότερο επίπεδο, παρά ποτέ, ώστε και όσα μας παρέδωσαν οι πατέρες μας να κρατήσουμε και τα πνευματικά και άλλα σύνορα της Πατρίδος μας να διαφυλάξουμε και απάντηση να δώσουμε στις παράλογες προκλήσεις των γειτόνων μας».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο πολιτιστικός Σύλλογος «Πάλεια» της Κάτω Αχαΐας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και η Ενορία Τιμίου Προδρόμου Κάτω Αχαΐας.

Παραδοσιακά τραγούδια, απέδωσε η καλλιτέχνις Αρετή Κετιμέ με το μουσικό της σύνολο, ενώ συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα της Κάτω Αχαΐας και της Δυτικής Αχαΐας γενικότερα. Στην κ. Κετιμέ ο Μητροπολίτης προσέφερε ιερά Εικόνα του Τιμίου Προδρόμου.

Ο κ. Χρυσόστομος τους ευχαρίστησε όλους από καρδίας, όπως τους παρευρισκομένους Άρχοντες και Εκπροσώπους Αρχών και Φορέων, καθώς και το πλήθος του ευσεβούς λαού που συμμετείχε στην εν λόγω εκδήλωση και γενικότερα στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.