Μητροπολίτης Πατρών: Ο Άγιος Ανδρέας είναι η χαρά μας

Εγκύκλιο εξέδωσε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος με την οποία καλεί τους πιστούς να εορτάσουν τα 44 έτη που σύσσωμος ο Πατραϊκός Λαός με επικεφαλής την Εκκλησιαστική, Πολιτική και λοιπή Ηγεσία, υποδέχθηκε τον Σταυρό του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων.

Παρατίθεται η σχετική εγκύκλιος

Προς

το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα

της Ιεράς και Αποστολικής Μητροπόλεως Πατρών

Παιδιά μου ευλογημένα,

Η τοπική μας Αποστολική Εκκλησία, έχει την ιδιαίτερη ευλογία από τον Θεό, ως τυγχάνει τοις πάσι γνωστό, να κατέχη ως πηγήν ευλογίας και αγιασμού εκτός από την Αγία Κάρα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου και τον Σταυρό του μαρτυρίου του, ο οποίος τον Ιανουάριο του 1980, επανεκομίσθη στην Πάτρα, από την πόλη Μασσαλία της Γαλλίας, όπου επί εκατοντάδες ετών ευρίσκετο, κρίμασιν οις οίδεν ο Θεός.

Από την ημέρα που ο Πατραικός Λαός σύσσωμος με επικεφαλής την Εκκλησιαστική, Πολιτική και λοιπή Ηγεσία, υπεδέχθη τον Σταυρό του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων, πέρασαν 44 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια αισθανόμεθα πλουσίαν την ευλογία και την δωρεά του Κυρίου μας διά πρεσβειών του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου.

Σας προσκαλούμε, και εφέτος, με αγάπη πατρική στον λαμπρό εορτασμό ο οποίος θα πραγματοποιηθή στον Νέο Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, όπου ευρίσκεται ο Σταυρός του Αγίου μας.

Το πρόγραμμα του εορτασμού έχει ως εξής:

● Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

ώρα 6μ.μ.

Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός

● Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

ώρα 7-10:30π.μ.

Όρθρος- Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

Αδελφοί μου,

Δεν μπορούμε να φαντασθούμε την Πάτρα χωρίς την παρουσία του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου. Αυτός είναι ο διδάσκαλός μας και ο φωτιστής μας. Αυτός είναι ο πατέρας μας. Αυτός είναι ο φρουρός μας και προστάτης μας. Αυτός είναι ο ακοίμητος πρέσβυς, υπέρ ημών, προς Κύριον.

Ο Άγιος Ανδρέας είναι η χαρά μας, το καύχημά μας, η απαντοχή και η παρηγοριά μας. Σε αυτόν καταφεύγομε ευκαίρως ακαίρως και κλίνομε γόνυ ψυχής και σώματος ενώπιον της αγίας Κάρας του και του Σταυρού του. Η αγία του εικόνα υπάρχει σε όλα τα σπίτια και η πανσεβάσμια μορφή του κατέχει κεντρική θέση στην καρδιά μας.

Παρά τα όποια αμαρτήματά μας, τα οποία πολλάκις και τον Θεόν λυπούν και το Άγιό μας στενοχωρούν, εκείνος δεν μας εγκαταλείπει, αλλά μας κρατάει στα άγια χέρια του, ως αγαπημένα παιδιά του. Το προσφιλέσταστο και ιερώτατο όνομά του το δίδομε κατά το βάπτισμα σε πολλά από τα παιδιά μας. Ο Ναός του, είναι το έμβλημα της πόλεώς μας. Ο τόπος που εμαρτύρησε είναι το προσκύνημά μας και εκεί οδηγούμε όλους, όσοι επισκέπτονται την πόλη μας, η εκεί φτάνουν μόνοι τους αφού των περισσοτέρων ο προορισμός είναι οι Ναοί του Αγίου μας, Παλαιός και Νέος, όπου υπάρχει ο τάφος του και φυλάσσονται η αγία Κάρα του και ο πανσεβάσμιος Σταυρός του.

Μη αμελήσετε, το λοιπόν, αδελφοί μου και αυτή την φορά να έλθετε στο Ναό του για να τιμήσωμε τον Άγιό μας.

Μη λησμονήσετε η ολιγωρήσετε να οδηγήσετε τα βήματά σας στο ιερό Αποστολείο του κατά το διήμερο εορτασμό του, ώστε να προσκυνήσετε τον Σταυρό επί του οποίου εμαρτύρησε για το γλυκύτατο όνομα του καλέσαντος αυτόν Κυρίου και για την σωτηρία την ιδική μας.

Σας αναμένομε στο Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, το Σάββατο και την Κυριακή 20 και 21 Ιανουαρίου, για να συνεορτάσωμε δοξάζοντες το Όνομα του Κυρίου μας και τιμώντες τον προστάτη μας Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο.

Σας ασπάζομαι με αγάπη πατρική,

ευχόμενος προς όλους κάθε ευλογία παρά Κυρίου

διά πρεσβειών του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ Ο Π Α Τ Ρ Ω Ν Χ Ρ Υ Σ Ο Σ Τ Ο Μ Ο Σ