Μητροπολίτης Πατρών: Να μην μένουμε μόνο στις «κερκίδες» αλλά να εισέλθουμε στο στάδιο των πνευματικών αγώνων

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής, Αγάπης, Πίστεως και Ελπίδος στην Αποστολική πόλη των Πατρών και στον μεγαλοπρεπή Ναό των Αγίων μαρτύρων γυναικών.

Την παραμονή της εορτής χοροστάτησε στον μεγάλο Εσπερινό και μίλησε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία στη ζωή των Αγίων και εν συνεχεία πέρασε στο πρακτικό μέρος του κηρύγματος, δίνοντας έμφαση στο χωρίο του Αγίου Αποστόλου Παύλου, «αναλάβετε την πανοπλίαν του Θεού, ίνα δυνηθήτε αντιστήναι τη ημέρα τη πονηρά και άπαντα κατεργασάμενοι στήναι». (Εφες. στ, 13)

Και κατέληξε ότι δεν είναι δυνατόν να στεκόμαστε μόνο στις «κερκίδες» του σταδίου των πνευματικών αγωνισμάτων και να χειροκροτούμε τους Μάρτυρες, αλλά πρέπει να εισέλθουμε και εμείς στο στάδιο των πνευματικών αγώνων, ακολοθούντες τη ζωή και τους αγώνες των Αγίων της Εκκλησίας μας.

Ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της και αναφέρθηκε στη σοφία της Αγίας γενικώς, η οποία όχι μόνο για τον εαυτό της, αλλά κυρίως για τα τέκνα της, φρόντισε να έχουν σταθερό, αγωνιστικό, φρόνιμο και αδαμάντινο ήθος.

Έδωσε στα παιδιά της, εκτός από την κατά κόσμο σοφία, την ουράνια γνώση και ήλκυσε την χάρη του Θεού, αφού οι θυγατέρες της δεν επαιδώθησαν με φρόνημα φιλόυλο, φιλήδονο και φιλόδοξο, αλλά με την κατά Θεόν παιδεία.

Για το λόγο αυτό, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, αντέστησαν ενώπιον των δημίων και στεφανώθηκαν παρά Κυρίου με τον αμαράντινο της δόξης στέφανο.

Αυτή την παιδεία, κατέληξε, ο Σεβασμιώτατος, πρέπει να παρέχουμε στα παιδιά μας, για να τα κάνουμε ευτυχισμένα.

Έπαινο επίσης, απηύθυνε ο Μητροπολίτης για τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού, π. Ερμόλαο Μασσαρά και τους συνεφημερίους του, π. Στυλιανό και π. Βασίλειο, στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, στους Ιεροψάλτες και σε όλο το προσωπικό του Ναού για το επιτελούμενο λειτουργικό και κοινωνικό έργο στην Ενορία γενικότερα.