Μητροπολίτης Πατρών: Η Πάτρα θα υποδεχθεί τα Οστά του θρυλικού Ιεράρχη Παλαιών Πατρών Γερμανού

Την Παρασκευή 11 Ιουνίου η πόλη της Πάτρας θα υποδεχθεί τα Οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού ενώ την Κυριακή 13/6 θα τελεστεί μνημόσυνο στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα. Τα οστά θα παραμείνουν στην πόλη έως και την Δευτέρα 14 Ιουνίου ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Μητροπολίτης Πατρών στην εγκύκλιο του: “Χρέος όλων μας, Κληρικών και Λαικών είναι η απότιση φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης, προς τον λεοντόκαρδο και αοίδιμο Ποιμενάρχη των Πατρών, του οποίου το όνομα η Ιστορία, έγραψε, με χρυσά γράμματα”.

Αναλυτικά η εγκύκλιος του Μητροπολίτη:

Μετά πολλής της χαράς σας αναγγέλομεν, ότι στις 11 Ιουνίου ε.ε, η πόλις των Πατρών θα υποδεχθή τα Οστά του θρυλικού Ιεράρχου Παλαιών Πατρών Γερμανού, τα οποία φυλάσσονται στην ιδιαιτέρα πατρίδα του, την Δημητσάνα.

Τα Οστά του μεγάλου και αοιδίμου Ιεράρχου, θα παραμείνουν στην πόλη μας, την οποία ιεροπρεπώς, ηρωικώς και θαυμασίως εποίμανε ο Γερμανός, έως την Δευτέρα 14ην του μηνός Ιουνίου.

Οι Εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται στο Πρόγραμμα των εορτασμών τόσον της Ιεράς Μητρόπολεώς μας, όσον και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, επί τη συμπληρώσει 200 ετών από της Επαναστάσεως του 1821.

Η υποδοχή των Οστών του Εθνεγέρτου Γερμανού, θα πραγματοποιηθή έμπροσθεν του Ιερού Ναού του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, την Παρασκευή 11ην Ιουνίου 2021 και περί ώραν 7μ.μ.

Χρέος όλων μας, Κληρικών και Λαικών είναι η απότισις φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης, προς τον λεοντόκαρδον και αοίδιμον Ποιμενάρχην των Πατρών, του οποίου το όνομα η Ιστορία, έγραψε, με χρυσά γράμματα.

Η βαθειά πίστη στον Θεό, η μέχρι θυσίας αγάπη προς την Πατρίδα, ο θερμουργός ζήλος και οι πολλοί και μεγάλοι αγώνες για την Ελευθερία της Ορθοδόξου Ελλάδος από τον τουρκικό ζυγό, συνθέτουν τον αδαμάντινο στέφανο που κοσμεί την, μακαρία του Ιεράρχου Γερμανού και ένδοξον, κεφαλήν.

Ο Γερμανός είναι της Δημητσάνης ο γόνος και των Πατρών το καύχημα και κλέος.

Γνωστόν τυγχάνει, ότι ο αοίδιμος δεν εκοιμήθη, ούτε ετάφη στην ιερά καθέδρα του, στην πόλη δηλαδή των Πατρών, αλλ’ ετελειώθη εν Κυρίω εις Ναύπλιον το 1826, πολλά αγωνισθείς και πλείστα υπομείνας διά την Πίστιν και το Γένος.

Εφέτος, λοιπόν, διακόσια έτη μετά την έκρηξιν της, μεγάλης διά την Ελευθερίαν της Πατρίδος, Επαναστάσεως, την οποίαν ο Γερμανός πρώτος επυροδότησε με της καρδιάς του την ζέση και την φλόγα, η Πάτρα τον υποδέχεται, τον μακαρίζει, τον ραίνει με τα μύρα της ευγνωμοσύνης της και τον προσκυνάει για ο,τι έπραξε για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα. Τα Οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού, θα παραμείνουν στην Πάτρα και στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέου, έως την Δευτέρα 14ην Ιουνίου ε.ε.

Ήδη έχει καταρτισθή το Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων και έχει κυκλοφορηθή προς γνώσιν απάντων των πνευματικών εκγόνων του Παλαιών Πατρών Γερμανού.

Σας προσκαλούμε τόσον στην υποδοχή, στις 11 Ιουνίου, Παρασκευή και ώρα 7μ.μ., όσο και στις άλλες Εκδηλώσεις με κέντρο την Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο που θα τελεσθούν στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου, την Κυριακή 13ην Ιουνίου ε.ε.

Αυτονόητον τυγχάνει, ότι θα τηρηθούν άπαντα τα προβλεπόμενα, ένεκα της πανδημίας, μέτρα και εντός του Ιερού Ναού και εκτός αυτού, καθ’ όλας τας ημέρας της παραμονής των Οστών του μεγάλου Ιεράρχου Γερμανού, εν Πάτραις.

Ο Ναός του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, Αδελφοί μου και ο μεγάλος αύλειος χώρος, θα εξυπηρετήσουν άριστα και αυτή την φορά, με την προβλεπομένη τάξη και τα απαραίτητα μέτρα, την συμμετοχή μας στις τιμητικές, διά τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, Εκδηλώσεις.

Επί τη ευκαιρία, παρακαλούμε διά μίαν εισέτι φοράν, να προστατεύσωμε άπαντες το πολύτιμον αγαθόν της υγιείας μας, δώρον του πανοικτίρμονος Κυρίου μας, από την λοιμική νόσο, αφορώντες πρωτίστως εις τον Κύριον μας και υψώνοντας χείρας ικέτιδας προς Αυτόν, αλλά και τηρούντες τας, υπό των αρμοδίων ιατρών και ειδημόνων, σχετικάς οδηγίας, οι οποίοι με την δωρεάν του Κυρίου διακονούν τους ανθρώπους.

Αναμένοντες εν χαρά την παρουσία σας στις Εκδηλώσεις προς τιμήν του Παλαιού Πατρών Γερμανού,

Διατελούμε μετά πατρικής αγάπης και ευχών εν Κυρίω

Ο Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Η Σ

Πατρών Χρυσόστομος