Μητροπολίτης Πατρών: Η εις βάθος μελέτη της ιστορίας, μας δίδει σωτήρια μηνύματα εθνικής ευθύνης

Στο πλαίσιο των «Πρωτοκλητείων» 2022, έχουν ενταχθεί εκδηλώσεις για την μαρτυρική γη της Μικράς Ασίας, για τους Ήρωες και Μάρτυρες της φρικτής τουρκικής βαρβαρότητος και θηριωδίας, για την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικρασίας και του Πόντου, ως και για τους Πρόσφυγες που έφθασαν κατατρεγμένοι και εξουθενωμένοι στην Μητροπολιτική Ελλάδα.

Η πρώτη εκδήλωση για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε στην ιστορική αίθουσα της Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022 με κεντρικό ομιλητή τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η μαρτυρική φωνή της αλησμόνητης γης της Μικράς Ασίας».

Ο Μητροπολίτης με τρόπο συγκινητικό, ανεφέρθη στα γεγονότα που ωδήγησαν στην Μικρασιατική καταστροφή, στις φρικτές σκηνές και στην εν γένει βαρβαρότητα εναντίον του Ελληνισμού, εκ μέρους των Τούρκων, στο ρόλο που έπαιξαν οι ξένες Δυνάμεις, μίλησε για τον εθνικό διχασμό και τις όποιες δικές μας ευθύνες για το θέμα αυτό.

Επίσης μίλησε για το προσφυγικό ζήτημα και για τους Μικρασιάτες Πρόσφυγες στην Πάτρα και σημείωσε ιδιαιτέρως την ανάγκη, πέραν των όποιων επετειακών εκδηλώσεων για το δράμα της Μικράς Ασίας, να μελετήσωμε ουσιαστικά και εις βάθος την ιστορία και να την διδάξωμε στα παιδιά μας, ώστε να καταστώμεν πραγματικοί Πατριώτες, υπερασπιζόμενοι τα απαράγραπτα δίκαιά μας και τα όρια της Πατρίδος μας, είτε γεωγραφικά, είτε (κυρίως) τα πνευματικά, την παράδοσή μας, δηλαδή, την ιδιοπροσωπία μας, την ιστορία μας. Ειδ’ άλλως είμαστε καταδικασμένοι, να ζούμε στην ιστορική αδράνεια και μοιρολατρεία, υποτασσόμενοι στα κελεύσματα εκείνων οι οποίοι ανέκαθεν έσυραν την πατρίδα μας σε οδυνηρές καταστάσεις. Να κλείσωμε βαθειά στην ψυχή μας την αγάπη για την Πατρίδα μας, μέχρι θυσίας και προσφοράς αίματος, αν ο καιρός καλέση. Ουδείς θα μας υπολογίση, αν δεν αντιληφθούμε πρώτοι εμείς την ευθύνη που έχομε έναντι, όχι μόνο του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος και κυρίως του μέλλοντος, τόνισε ο Μητροπολίτης.

Σημειωτέον ότι άρχισε η επαναλειτουργία της Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών, μετά από δύο και πλέον έτη διακοπής, ένεκα της πανδημίας του κορονοιού.

Ο Μητροπολίτης τέλεσε τον αγιασμό μετά από τον θερμό χαιρετισμό του ελλογιμοτάτου Προέδρου της Σχολής κ. Ιωάννου Αθανασοπούλου, ο οποίος ευχαρίστησε όλους, τον Μητροπολίτη, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τους Εκπροσώπους Αρχών και Φορέων και το πυκνό ακροατήριο, για την στήριξη στην προσπάθεια συνεχίσεως της λειτουργίας της περιωνύμου Διακιδείου Σχολής, της οποίας το βήμα εκλέισαν, στο διάβα του χρόνου, διακεκριμένες προσωπικότητες.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια τόσο για τη Διακίδειο και το Διοικητικό Συμβούλιο, όσο και για τον Μητροπολίτη. Ύμνους προς τιμήν του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ φρικτώς μαρτυρησάντων, αγίων Κληρικών και Λαικών κατά την Μικρασιατική καταστροφή, αλλά και επίκαιρα άσματα, απέδωσε η λαμπρά χορωδία των Πατρών, «Θεόδωρος Φωκαεύς», υπό την διεύθυνση του χοράρχου της, Πρωτοψάλτου κ. Χαραλάμπους Θεοτοκάτου. Προλόγιζε ο Πρόεδρος της Χορωδίας κ. Γεώργιος Βέργος.

Παρέστησαν ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, πολλοί Κληρικοί, οι Βουλευταί Αχαΐας, κα Χριστίνα Αλεξοπούλου και κ. Άγγελος Τσιγκρής, ο Αντιπεριφειάρχης κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, οι Αντιδήμαρχοι κυρίες, Βίβιαν (Ακριβή) Σαμούρη και Αναστασία Τογιοπούλου, ο πρ. Δήμαρχος κ. Ανδρέας Καράβολας, ο Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω κ. Πέτρος Ρηγάτος και πλήθος ευσεβών Χριστιανών.