Μητροπολίτης Νιγηρίας: Η εκλογή μου αποτέλεσε ένα προσωπικό ταξίδι στην δική μου Πάτμο

Ο μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος μιλά για την ποιμαντική και φιλανθρωπική του δράση, στην επι 33 έτη διακονία του στη Αφρική, τον αγώνα για ανακούφιση των αναγκεμένων, την πανδημία αλλά και στις θεωρίες συνωμοσίας

Η φονική πανδημία και η οικονομική κρίση έχουν πλήξει τον πλανήτη. Ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και οι συνθήκες διαβίωσης είναι πραγματικά δύσκολες. Παιδιά πεθαίνουν στο δρόμο, γονείς ζητιανεύουν για να προσφέρουν ένα κομμάτι ψωμί στην οικογένειά τους και ακόμη και τα πιο απλά φάρμακα μοιάζουν σαν ένα άπιαστο όνειρο.

Ωστόσο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, φροντίζει μέσω των Αρχιερέων και των κληρικών του να ανακουφίζουν όσο και όπως μπορούν τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Ο Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος καταθέτει ότι: «η μητρόπολη έχει στην πνευματική της δικαιοδοσία τους ορθοδόξους που κατοικούν στα κράτη της Νιγηρίας, του Μπενίν, Τόγκο και Νίγηρα και είναι αφρικανοί καθώς και λίγοι έλληνες, λιβανέζοι, ρώσοι κλπ. Είναι οργανωμένοι σε περίπου 60 κοινότητες και διακονούνται από 33 ιερείς.

Οι ενορίες είναι διάσπαρτες σε τρεις χώρες όπως είπα και σε διαφορετικά γεωγραφικά διαμερίσματα σε κάθε χώρα. Αυτό σε συνάρτηση με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες μας, συνιστούν ένα αρνητικό παράγοντα στην ποιμαντική μας δράση. Χάνεται η απαιτούμενη τακτική επαφή επισκόπου- ποιμνίου.

Μέσα από τη δημιουργία σχολείων σε κάποιες ενορίες, δίνουμε έμφαση στην παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης σε παιδιά από οικογένειες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, ανεξαρτήτως θρησκευτικής ή ομολογιακής προέλευσης. Παράλληλα λειτουργεί ταμείο στήριξης απόρων φοιτητών, που όμως λόγω των σημερινών συνθηκών δεν είναι τόσο δραστήριο όσο πρώτα.

Για τον ίδιο λόγο δυστυχώς, ανεστάλη και η λειτουργία των δύο ιερατικών Σεμιναρίων που λειτουργούσαν για χρόνια στο Λάγκος (αγγλόφωνο) και στο Κοτονού (γαλλόφωνο)».

Εξηγεί, επίσης, ότι «έχει δοθεί βαρύτητα όλα αυτά τα χρόνια στο χτίσιμο του ανθρώπινου δυναμικού. Οι περισσότεροι ιερείς εκτός από θεολογική μόρφωση που απέκτησαν στα Σεμινάρια μας ή μέσα από ειδικά προγράμματα σε συνεργασία με το Αντιοχειανό Πανεπιστήμιο της Αμερικής και τον Άγιο Σέργιο Παρισίων, έχουν αποφοιτήσει από διάφορες σχολές των εδώ πανεπιστημίων, όπως παιδαγωγικές, νομική, νοσηλευτική, διοίκησης επιχειρήσεων, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, κοινωνιολογίας, μέσων επικοινωνίας κλπ. Τρείς ιερείς βρίσκονται σε Ελλάδα και Αμερική για σπουδές, ενώ ένας εκ των κληρικών μας είναι τακτικός καθηγητής της Νομικής».

Ο Μητροπολίτης Νιγηρίας κάνει, ακόμη, γνωστό ότι: «Είμαστε στη διαδικασία δημιουργίας μιας ΜΚΟ στη Νιγηρία για την καλύτερη οργάνωση του κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου της μητρόπολης. Καθυστερεί η κρατική άδεια λόγω αυστηρών νέων νόμων περί ΜΚΟ.

Παράλληλα λειτουργεί και άλλη ΜΚΟ στο Τόγκο με τον ίδιο σκοπό. Η μεγάλη πρόκληση, ένα τεράστιο εγχείρημα, είναι η αποπεράτωση και λειτουργία ενός σύγχρονου διαγνωστικού κέντρου, οι κτιριακές εγκαταστάσεις του οποίου ανεγείρονται με δαπάνες ενός νιγηριανού ορθοδόξου νεαρού επιχειρηματία. Η οικονομική και κοινωνική κρίση των 3-4 τελευταίων ετών, αποτελεί τροχοπέδη για την ολοκλήρωση του έργου.

Έχει γίνει πρόβλεψη για τμήμα: μαστογραφίας, τμήμα για ΗΙV, για αναιμία, οφθαλμολογικό κλπ. Παράλληλα η μητρόπολη συνεργάζεται και ενισχύει ένα ίδρυμα για παιδιά με σύνδρομο Down, 2 ορφανοτροφεία, ένα ίδρυμα για παιδιά με σωματικές δυσπλασίες και συμμετέχει επίσης σε δράσεις κατά των διακρίσεων και του στιγματισμού ανθρώπων που ζουν με HIV ή πάσχουν από AIDS, προωθεί την ισότητα των φύλων και τα γυναικεία θέματα (αμβλώσεις, ενδοοικογενειακή βία, κλειτοριδεκτομή, δικαίωμα στην περιουσία των συζύγων και ψυχολογικός καταναγκασμός χηρών κλπ).

Τέλος ο εκδοτικός και μεταφραστικός τομέας αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω έλλειψης σχετικών κονδυλίων. Εκείνο που προσωπικά με στεναχωρεί, είναι η αναστολή έκδοσης του πρώτου, όπως χαρακτηρίστηκε από διεθνείς ιεραποστολικούς φορείς, περιοδικού για την ιεραποστολή από ιεραποστολική εκκλησία.

Η επανέκδοση του είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, όπως και η επαναλειτουργία των Σεμιναρίων. Σήμερα δεν θα έλεγα ότι είμαστε στην καλύτερη στιγμή της ιστορίας μας. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε να ελπίζουμε και να παλεύουμε να ανατρέψουμε τα πράγματα. Ο Θεός πάντα παρεμβαίνει στη δική Του ώρα και με τον δικό του τρόπο».

Ο Σεβασμιώτατος μιλώντας για την συνεργασία που υπάρχει με τις τοπικές αρχές τονίζει ότι «η Νιγηρία, όντας κατά 50% χριστιανική και 50% μουσουλμανική, είναι ένα λαϊκό κράτος. Αναγνωρίζει ισότιμα όλες τις θρησκευτικές επιλογές των πολιτών της.

Σε κάποιες περιπτώσεις και περιστασιακά, κατά την κρίση των Κυβερνητών διαφόρων Πολιτειών, επιδοτούνται εκκλησιαστικά Ιδρύματα όπως σχολεία ή νοσοκομεία. Δυστυχώς όχι δικά μας. Η λειτουργία της Μητρόπολης στηρίζεται αποκλειστικά σε δωρεές εκτός και εντός χώρας. Οι ιερείς ενισχύονται από τη Μητρόπολη.

Βλέπετε είναι πολύ διαφορετικές οι ιστορικές συνθήκες που περιβάλλουν τις σχέσεις του εδώ κράτους και των εκκλησιών ή και άλλων θρησκειών. Το ίδιο συμβαίνει και στις Εκκλησίες του Μπενίν και του Τόγκο.

Όπως συμβαίνει παντού στην Ορθόδοξη Αφρική, έτσι κι εμείς εδώ με μεγάλο κόπο προσπαθούμε να στήσουμε λατρευτικούς χώρους, να χτίσουμε ιδρύματα που ανακουφίζουν τις μικρές καθημερινές ανάγκες των πιστών μας.”

Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΡΙΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕ ΤΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ

Ο Ιεράρχης υπογραμμίζει: “Μας στήριξαν η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής, διάφορες Μητροπόλεις, Ιεραποστολικοί Σύλλογοι και ιδιώτες. Επίσης, η Εκκλησία της Κύπρου και της Αμερικής. Η τρέχουσα όμως κρίση σε Ελλάδα και αλλού, περιόρισαν σημαντικότατα τις ενισχύσεις. Παρόμοια κρίση αντιμετωπίζει και η Νιγηρία τα τελευταία δύο χρόνια και η προσπάθεια μας γιά κάλυψη μέρους των αναγκών μας «εκ των έσω» που λειτούργησε για κάποιο διάστημα, τώρα τινάζεται στον αέρα. Υπάρχει εμφανής μείωση των ιεραποστολικών και φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων μας, το Εκκλησιαστικό μας Σεμινάριο ανέστειλε τη λειτουργία του. Ακόμα και οι χειροτονίες νέων κληρικών «παγώσαν», αφού δεν υπάρχει δυνατότητα συντήρησης τους. Η κατάσταση είναι παρόμοια και σε Μπενίν και Τόγκο. Μόνο ο Θεός ξέρει πώς ακόμα μπορούμε και υπάρχουμε».

“Αδυνατούμε να συντηρηθούμε, αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα, βλέπουμε το χέρι του Θεού στις κρίσιμες στιγμές”

Ο Μητροπολίτης Νιγηρίας διακονεί στην Αφρική πολλές δεκαετίες και έχει ζήσει συγκλονιστικές στιγμές. Ο ίδιος περιγράφει με συγκίνηση ότι: «Είναι γεγονός ότι βρίσκομαι στην Αφρική από τον Οκτώβριο του 1988, όταν χειροτονήθηκα για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Σε αυτά τα 33 χρόνια έζησα πολλές καταστάσεις τόσο στη Νότιο Αφρική σαν εφημέριος, όσο και στη Νιγηρία σαν επίσκοπος. Έζησα τα τελευταία χρόνια του απαρχάιντ, την απίστευτη βαρβαρότητα του καθεστώτος, την ακύρωση του ανθρώπινου προσώπου και της αξιοπρέπειάς του, την άνοδο του Μαντέλα στην εξουσία. Η εκλογή μου στην Μητρόπολη Νιγηρίας αποτέλεσε ένα προσωπικό ταξίδι στην δική μου Πάτμο, «γιά τον λόγο του Θεού και την Βασιλεία Ιησού Χριστού». Ταξίδι με σκαμπανεβάσματα, προκλήσεις, απορρίψεις, αποδόμηση και ανοικοδόμηση, άνοιγμα στην αγκαλιά του Θεού και της εικόνας Του, σε πολιτισμούς και ήθη διαφορετικά μεν αλλά όχι υποδεέστερα ή απορριπτέα. Ταξίδι μεταμόρφωσης προσωπικής, μαθητείας στο διαφορετικό, το ξένο και στην πρόσληψή του. Η κίνηση σε ένα δίπολο, κένωση και πρόσληψη».

Εξάλλου, σημειώνει ότι: «Στο μυαλό και στην καρδιά είναι χαραγμένη μιά ζωή, μιά πορεία, πολλά συμβάντα, καθημερινά, θετικά ή αρνητικά, που σε κάθε περίπτωση όμως έγιναν αφορμές προσωπικής έμπονης ωρίμανσης, επαφής με το πραγματικό και το ιστορικό που νοηματοδοτείται βέβαια από τα έσχατα. Δεν τα ξεχωρίζω για να μην τα αδικήσω. Δεν θα μιλήσω για γεγονότα που ερεθίζουν το συναίσθημα, ούτε θα περιγράψω αυτά που ίσως βλέπετε σε φωτογραφίες και ντοκιμαντέρ. Από σεβασμό στην αξιοπρέπεια των αναγκεμένων και πασχόντων, στο σταυρό τους. Να σας θυμίσω και με αυτό να κλείσω την αναφορά, ένα σύνθημα αναρχικών χριστιανών που φέρεται να είχε γραφεί σε τοίχο στο Βύρωνα « Η Σταύρωση δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις, στον Γολγοθά γεννιούνται οι συνειδήσεις». Ο καθένας ας κάνει την ανάγνωση του».

Απαντώντας για την φονική πανδημία που έχει πλήξει τον τελευταίο χρόνο τον πλανήτη ο Μητροπολίτης Νιγηρίας υπογραμμίζει πως «δεν άφησε ανεπηρέαστη την Αφρικανική Ήπειρο στο σύνολο της. Και για να είμαστε πιο ακριβείς, τον Παγκόσμιο Νότο, τις αναπτυσσόμενες χώρες με τις δοκιμαζόμενες και εξαρτημένες οικονομίες. Στη Νιγηρία έγινε πιστή αντιγραφή και εφαρμογή των μέτρων που πάρθηκαν στις χώρες που επλήγησαν δραματικά από την πανδημία. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα όμως ότι τα στατιστικά στοιχεία που δίνονταν στη δημοσιότητα ήταν ακριβή, αφού ο αριθμός των τέστ ήταν απίστευτα μικρός σε σχέση με τον πληθυσμό. Αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε ακόμα έναν έντονο σκεπτικισμό μεταξύ του μεγαλυτέρου τμήματος του πληθυσμού, γιά τον αν υπάρχει όντως ο ιός(!!!), και πρόσφατα μιά άρνηση, αντίδραση και φοβία απέναντι στον εμβολιασμό. Η κυβέρνηση προχώρησε σε εφαρμογή αυστηρών μέτρων με lockdown, απαγορεύσεις συναθροίσεων κλπ. Οι Εκκλησίες και τα τζαμιά έκλεισαν τελείως σε πολλές περιοχές. Το 2020 ήταν όντως τραγικό καθώς δεν επιτρεπόταν ούτε ένας πιστός εντός των ναών. Στη συνέχεια (2021) επετράπη η λειτουργία αλλά με τα προβλεπόμενα μέτρα. Όλα αυτά επιδρούν στο έργο της Εκκλησίας. Παρατηρούμε μιά μείωση του εκκλησιάσματος, κυρίως σε ενορίες μεγάλων πόλεων, αναστολή πολλών ενοριακών δραστηριοτήτων κλπ. Υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έχουν ενστερνισθεί τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας (τσιπάκια, 5G, Bill Gates, γενετικές αλλάγές κλπ) καθώς και η φοβερή αμαρτία του «εκπειρασμού» του Κυρίου. Με καταλαβαίνετε. Τα ζείτε και εν Ελλάδι. Ας μην πω περισσότερα».

Επισημαίνει, ακόμη, ότι «όπως ήταν επόμενο, η Μητρόπολη υπέστη φοβερή ζημιά καθώς πλέον τα έσοδα (που προέρχονται από δωρεές) έχουν μειωθεί στο 30%, ανεστάλησαν οι εργασίες σε διάφορα έργα, αγκομαχούμε γιά να εξασφαλίσουμε τα μηνιαία επιδόματα των κληρικών. Οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης έχουν ανεβεί κατά 40% σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών. Ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει χτυπήσει το 23%, το υψηλότερο επίπεδο 15ετίας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο πρόγραμμα τροφίμων του ΟΗΕ. Αδυνατούμε πλέον να συντηρηθούμε, να έχουμε 3 γεύματα την ημέρα. Στην όλη αυτή κατάσταση μοναδικός αρωγός για την στήριξη των ιερέων και των οικογενειών τους, υπήρξε η Αμερική μέσω του Ορθόδοξου Ιεραποστολικού Κέντρου και 1-2 Έλληνες επιχειρηματίες. Παρόλα αυτά συνεχίσουμε τον αγώνα και βλέπουμε το χέρι του Θεού στις κρισιμότερες στιγμές της πορείας».

ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΧΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΛΛΑ ΧΘΕΣ

Αναφορικά με τις δυσκολίες ο Μητροπολίτης Νιγηρίας προσθέτει ότι «αναντίρρητα η Μητρόπολη χρειάζεται στήριξη, όχι σήμερα αλλά χθες! Το εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης χρειάζεται στήριξη. Μας βαρύνει η συντήρηση των Σχολείων, η μισθοδοσία των δασκάλων, η συντήρηση των κτιρίων, η αναβάθμιση των σχολείων σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες, η στήριξη ασθενών, ορφανών, ατόμων που είτε είναι οροθετικοί είτε ζουν με Aids, η στήριξη των ιερέων και κατηχητών και των οικογενειών τους..είναι τόσα πολλά! Αν κάποιος, παρά την σκληρές συνθήκες, επιθυμεί να στηρίξει το ιεραποστολικό έργο στη Νιγηρίας μπορεί να επικοινωνήσει με τη Μητρόπολη στο μειλ: secretariat@orthodoxnigeria.org

Απόστολος Σπύρου

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”