Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας: Αν δεν ακούσουμε την κριτική που γίνεται από τον κόσμο, δεν θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τίποτα

Συνεχίζει τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις με νέους ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, στο πλαίσιο της σειράς βίντεο που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό ο Μητροπολίτης με τον τίτλο “Τι είναι Εκκλησία”, στα οποία μιλά με νέους και απαντά στις ερωτήσεις τους σε μικρά video clip, κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 10.

Μιλώντας χθες με τον γνωστό influencer Βαγγέλη Νάκη, για το εάν η Εκκλησία θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να έρθει πιο κοντά στη σύγχρονη πραγματικότητα, ο Μητροπολίτης Γαβριήλ τόνισε πως “έχουμε συνηθίσει σε όλο τον σύγχρονο δυτικό κόσμο να θέλουμε να είμαστε όλοι politicaly correct, να μιλάμε για αυτά τα οποία θέλουν να ακούσουν όλοι. Αυτο είναι μια λανθασμένη αφετηρία, χαίρομαι που το λες, γιατί πρέπει να μιλάμε με ειλικρινεια και να μην φοβόμαστε, να μην έχουμε ταμπού. Ταμπού δεν πρέπει να υπάρχουν σε μια σύγχρονη κοινωνία”.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, “όταν μιλάμε για εκσυγχρονισμό σε καμία περίπτωση δεν αναφερόμαστε στην κατάργηση των συμβόλων, στην παράδοση της, αλλά στο να μπορέσει (η Εκκλησία) να κατανοήσει το πρόβλημα, να μιλήσει για αυτό, να μην έχει δογματισμό, που είναι μεγάλο λάθος. Η Εκκλησία πρέπει να ξεφύγει από τα ταμπού τα οποία έχει δημιουργήσει η κοινωνία”.

Εφιστά παράλληλα την προσοχή για την ανάγκη να γίνει η διάκριση με την εκκοσμίκευση. “Η Εκκλησία δεν πρέπει να χάσει την πνευματικότητα της, και αυτό το οποίο προσφέρει. Στην εποχή αυτή και όσο περνούν τα χρόνια, θα έχει ανάγκη ο άνθρωπος να ακούει κάτι ειλικρινές, αυθεντικό. Αν θα το δέχεται είναι προσωπική του επιλογή”.

Και συνεχίζει λέγοντας: “Αυτό που θα θεωρούσα εγώ μεγάλο εκσυγχρονισμό, είναι να καταλάβουμε και εμείς πως εάν δεν ανοίξουμε τα αυτιά μας, δεν ακούσουμε την κριτική που γίνεται από τον κόσμο δεν θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τίποτα”.

Αναφέρθηκε δε και σε ένα περιστατικό πριν από τρία χρόνια, σε ένα λύκειο στη Νέα Φιλαδέλφεια.
“Σε ένα λύκειο της Φιλαδέλφειας, πριν τρία χρόνια, ένα κορίτσι με ρώτησε με ειλικρίνεια και το χάρηκα. “Εγώ είμαι λεσβία, εμένα με θέλει ο Θεός;”.

Λέω στο κορίτσι, είναι δυνατό να πιστεύεις ότι δεν υπάρχει χώρος για εσένα; Ο Χριστός που είναι εσταυρωμένος με ανοιχτά τα χέρια πίσω από την Αγία Υράπεζα, είναι μια αγκαλιά για όλους. Σε αυτή την αγκαλιά χωράνε όλοι.

Αυτό που θέλω είναι αυτή η αγκαλιά να γίνει το σπίτι του κάθε ανθρώπου. Να μπει μέσα στην εκκλησία. Όταν μπει, θα μπορέσει μετά η εκκλησία να του μιλήσει για τον τρόπο ζωής του.

Το να κάνω μια αμαρτία σημαίνει ότι απομακρύνομαι από τον Θεό. Για αυτό η Εκκλησία έρχεται να συγχωρέσει την αμαρτία και να τον επαναφέρει σιγά σιγά στον δρόμο του Θεού. Και αυτό που θα του πω μετά είναι ότι δεν θα πρέπει να φοβάται την αμαρτία. Ο Θεός για τους αμαρτωλούς ήρθε”.