Μητροπολίτης Ναϊρόμπι: Ο κορωνοϊός ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα αλλά εμείς εδώ υποφέρουμε

Για τις δυσκολίες της ορθόδοξης κοινότητας στην Κένυα μιλά ο Μητροπολίτης Ναϊρόμπι κ. Μακάριος, απευθύνοντας έκκληση, καθώς οι εισφορές είναι ελάχιστες. «Ο κορωνοϊός μας έφερε άλλο ένα κακό: την πείνα!» τονίζει.

«Ο κορωνοϊός ταλαιπωρεί ολόκληρη την ανθρωπότητα. Εμείς όμως εδώ υποφέρουμε ακόμα περισσότερο, επειδή ο κορωνοϊός μας έφερε άλλο ένα κακό: την πείνα! Εξαιτίας του κορωνοϊού, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Όλες οι βοήθειες και οι εισφορές οι οποίες προέρχονταν από τους υποστηρικτές και φίλους μας, όσο και από κάποιους οργανισμούς, έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Υπάρχει τώρα μεγάλη ανάγκη στήριξης για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την ιερή αποστολή μας!»

Με αυτά τα λόγια και με πόνο ψυχής, περιγράφει ο Μητροπολίτης Ναϊρόμπι και έξαρχος Κένυας κ. Μακάριος την κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωπη σήμερα η ορθόδοξη κοινότητα στην Κένυα. Μια κατάσταση κάθε άλλο παρά εύκολη, η οποία εντούτοις δεν αποθαρρύνει ούτε κατά το ελάχιστον τους ανθρώπους της εκεί μητρόπολης από το να συνεχίζουν απρόσκοπτα την εκτέλεση της αποστολής τους.

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία από την πρώτη στιγμή ανέλαβε να ανακουφίσει τους ανθρώπους, τους φτωχούς και αδικημένους και ταλαιπωρημένους» τονίζει ο σεβασμιώτατος κ. Μακάριος και συνεχίζει περιγράφοντας τα προβλήματα τα οποία αφορούν στην μητρόπολη Κένυας: «Ανέλαβε η Ορθόδοξη Εκκλησία μια εκστρατεία αγάπης και προσφοράς προς τους πάσχοντες. Προσωπικά, εδώ και πέντε μήνες διασχίζω κυριολεκτικά όλη την επικράτεια της Κένυας, μοιράζοντας τροφές και φαγητό στους ανθρώπους επί καθημερινής βάσης. Ναι, θα μου πείτε: είναι επικίνδυνα για εσάς, για την υγεία σας, είναι οι αποστάσεις τεράστιες, οι κλιματολογικές συνθήκες διαφέρουν μέσα στην τροπική φύση, εδώ τώρα είναι χειμώνας βαρύς, βρέχει μέρα-νύκτα κλπ. Και όμως πιστεύω ότι ο Θεός μάς προστατεύει και μας ενισχύει με την αόρατη παρουσία Του».

ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος απευθύνει την εξής έκκληση: «Θα μου πείτε ότι χρειάζονται οικονομικοί πόροι προκειμένου να γίνει αυτό. Ναι, έτσι είναι. Ζητώ, λοιπόν, από τους φίλους και γνωστούς μου να μου στείλουν πενήντα δολάρια για να δώσω φαγητά σε δέκα άτομα! Κάτι δεν είναι κι αυτό; Ο Θεός είναι μαζί μας, μέσα μας! Οπωσδήποτε, οι ανάγκες είναι πολλές και ποικίλες σε όλους τους τομείς: Χρειαζόμαστε εκκλησιαστικά είδη-μεταχειρισμένα φυσικά και όχι καινούρια-για τους τόσους πολλούς ναούς μας, άμφια για τους ιερείς μας, και αυτά να είναι μεταχειρισμένα. Όλα τα παραπάνω μάς είναι πολύτιμα και απαραίτητα. Εξίσου σοβαρά μας απασχολεί και το θέμα των δαπανών, βάσει των οποίων θα είναι δυνατόν να λειτουργούν όπως πρέπει οι σχολές μας. Και αναφέρομαι φυσικά στην Πατριαρχική μας Σχολή, αλλά και το μοναδικό Ορθόδοξο Διδασκαλικό μας Κολλέγιο, όπως και το νηπιαγωγείο μας μαζί με το δημοτικό σχολείο. Χρειαζόμαστε βοήθεια έτσι ώστε να εξοικονομηθούν τα χρήματα, με τα οποία θα καλυφθούν οι μισθοί των ιερέων και των καθηγητών, όπως και των υπόλοιπων εργαζόμενων στους χώρους μας. Για τους κληρικούς, δηλαδή, αλλά και για τους λαϊκούς. Παρέχουμε επίσης και τα συσσίτια για όλα τα ορφανά παιδάκια. Σε τετρακόσια ανέρχονται τα φτωχά παιδιά και τα ορφανά, τα οποία σπουδάζουν και τρέφονται δωρεάν. Ζητώ, λοιπόν, από παντού βοήθεια εάν θέλουμε πραγματικά να συνεχίσουμε το έργο μας».

Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟ

Η Ιερά Μητρόπολη Κένυας δημιουργήθηκε το 1958 με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Εκείνη την πρώτη περίοδο στα όρια της συμπεριλάμβανε τις χώρες της Ανατολικής Αφρικής: Την Κένυα, την Ουγκάντα και την Τανζανία. Αργότερα, όμως, δημιουργήθηκαν ξεχωριστές μητροπόλεις και επισκοπές στην περιοχή αυτή.

Σήμερα η Ι.Μ Κένυας είναι συγκροτημένη σε 17 επισκοπικές περιφέρειες με 300 περίπου ενορίες: «Στο συνολικό διάστημα των 28 χρόνων αρχιερατικής διακονίας μου –όπως και των 15 χρόνων με την ιδιότητα του λαϊκού- έγιναν προσπάθειες, έτσι ώστε ν΄ ακούγεται ο όρθρος της Ορθοδοξίας σε όλα τα πλάτη και μήκη όχι μόνο της Κένυας αλλά και ολόκληρης της Αφρικανικής Ηπείρου» σημειώνει χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης κ. Μακάριος.

Εκτός από τον ιό είναι κι οι επιθέσεις από φανατικούς μουσουλμάνους!

Εξόχως αποκαλυπτική υπήρξε για τον σεβασμιώτατο κ. Μακάριο όλη αυτή η περίοδος από τον Μάρτιο του 2020-όταν και ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού -έως και σήμερα, όπου η πανδημία συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο των γεγονότων. Εν μέσω ξηρασίας και ανομβρίας ο σεβασμιότατος ταξίδεψε αμέτρητα χιλιόμετρα, ιδιαίτερα στο εσωτερικό αλλά και στις απομακρυσμένες περιοχές της Κένυας, συμβάλλοντας ο ίδιος με την παρουσία του στην όσο το δυνατόν καλύτερη διανομή τροφίμων και άλλων απαραίτητων για την επιβίωση των ανθρώπων αγαθών.

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή στην οποία προβαίνει ο μητροπολίτης κ. Μακάριος: «Για πρώτη φορά επισκέφθηκα όλες τις ενορίες της επισκοπικής μου διακονίας. Και όχι μόνο! Μέχρι και το τέρμα του Ινδικού Ωκεανού αλλά και στην έρημο ταξίδεψα. Εκεί ακριβώς όπου βρίσκονται τα σύνορα της Κένυας με την Αιθιοπία. Μπήκα χωρίς προκατάληψη ή φόβο μέσα στις καλύβες των αφρικανών αδελφών μας αλλά και στα λεγόμενα «σπίτια», τα οποία δεν είναι τίποτε άλλο από παραπήγματα. Εάν θα επιζήσω, τούτο δείχνει ότι η Θεϊκή Χάρη προστατεύει, εργάζεται και με ακολουθεί. Δεν είναι, όμως, μόνο ο ιός το πρόβλημα. Είναι και οι επιθέσεις των φανατικών μουσουλμάνων, οι οποίοι πραγματικά σφάζουν με τεράστια μαχαίρια, ιδιαίτερα τους λευκούς! Δεν κάνω τον έξυπνο ή τον τολμηρό. Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να είμαι κοντά και δίπλα στους ανθρώπους, οι οποίοι πάσχουν και υποφέρουν. Τα ταξίδια αυτά πραγματοποιούνται με κίνδυνο, φυσικά, της ζωής μου. Είχα φοβερές εμπειρίες από επιθέσεις με μαχαίρια και όπλα. Να, όμως, που επέζησα και συνεχίζω να επιτελώ αυτά που είναι το θέλημα του Θεού!» καταλήγει ο μητροπολίτης κ. Μακάριος.

Σωτήριος Λέτσιος

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”