Μητροπολίτης Ναυπάκτου: Η αμαρτία ξεκινά από τους λογισμούς

Την Κυριακή Δ΄ Νηστειών, 11 Απριλίου2021, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, αναφερόμενος στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας (Μαρκ. θ΄, 17-31), είπε ότι και ο υιός και ο πατέρας του της περικοπής ήταν άρρωστοι, ο μεν πρώτος είχε δαιμονισμό ο δε δεύτερος είχε λίγη πίστη.

Μεταφέροντας την περίπτωση αυτή στην σημερινή εποχή είπε ότι ο άνθρωπος που απομακρύνεται από τον Θεό έχει διάφορες ασθένειες, οι οποίες είναι θεολογικές, εκκλησιολογικές και ψυχικές. Ο Χριστός εξακολουθεί και σήμερα να θεραπεύη τις ασθένειες αυτές και η Εκκλησία είναι το πνευματικό θεραπευτήριο που θεραπεύει τον άνθρωπο με την θεολογία, τα Μυστήρια και την ασκητική ζωή.

Στην συνέχεια χρησιμοποιώντας, ο Σεβασμιώτατος, το παράδειγμα της σύχρονης πανδημίας, έκανε παραλληλισμούς μεταξύ της ασθένειας covid-19 και της αμαρτίας, η οποία ξεκινά από τους λογισμούς, καθώς επίσης έκανε αντιστοιχίες μεταξύ των δύο ασθενειών ως προς τα συμπτώματα και τον τρόπο θεραπείας.

Το απόγευμα στον κατανυκτικό εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου χοροστάτησε ο κ. Ιερόθεος και ομίλησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Καλλίνικος Γεωργάτος, με θέμα «λύπης λύση», που εντάσσεται στο πλαίσιο των φετινών ομιλιών που έχουν γενικότερο θέμα την προσευχή.

Η φράση «λύπης λύση» ανήκει στον άγιο Ιωάννη της Κλίμακος και αναφέρεται στην προσευχή. Ο ομιλητής εν συντομία αναφέρθηκε στην εποχή μας ως «εποχή λύπης», από κοινωνικής, ψυχολογικής και ιατρικής πλευράς και στις αντικειμενικές και υποκειμενικές αιτίες της λύπης. Για την Εκκλησία, είπε, οι σημαντικότερες αιτίες λύπης είναι ο θάνατος και η συνοδεία του, η έλλειψη ανιδιοτελούς αγάπης και ο χωρισμός από τον Θεό. Αναφέρθηκε επιγραμματικά στους ποιμαντικούς τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζει η Εκκλησία την λύπη των ανθρώπων και εστίασε, κυρίως, στην καρδιακή προσευχή, που ως μυστήριο μέσα σε εκκλησιαστικές και ασκητικές προϋποθέσεις ενώνει τον άνθρωπο με τον Θεό και αντιμετωπίζει την λύπη στις βαθύτερες ως άνω αιτίες της.

Στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου μπορούν πλέον να συμμετέχουν πιστοί, ελάχιστοι βέβαια, στις θείες Λειτουργίες και ακολουθίες στον Ναό, αλλά κρίνεται αναγκαία ακόμη η τηλεοπτική μετάδοση για όσους δεν μπορούν να προσέλθουν στον Ναό.