Μητροπολίτης Ναυπάκτου: Αν ο άνθρωπος δεν έχει νόημα ζωής, κάθε πράξη στερείται νοήματος

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας Ο.ΣΥ.Ν και συνδιοργανωτές όλοι οι φορείς της περιοχής παρουσίασαν το βιβλίο των πρακτικών του Β’ Πανναυπακτιακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου “Η Ναυπακτία Ψηλά”, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 το απόγευμα στον αύλειο χώρο του ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη στη Ναύπακτο. Συντονιστής ήταν ο Νίκος Ανδρίτσος.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Μητροπολίτου:

Η σημερινή Εκδήλωση έχει σκοπό να παρουσιάσει το Βιβλίο Πρακτικών του πολύ σημαντικού «Β΄ Πανναυπακτιακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου», που διοργανώθηκε, την Παρασκευή και το Σάββατο 1 και 2 Μαρτίου 2019 στην Ναύπακτο και την Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα, από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας, συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Ναυπακτίας, και συμμετείχαν όλοι οι φορείς της πόλεώς μας και της περιοχής μας.

Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές και της σημερινής Εσπερίδας, τόσο για την αγάπη τους στον τόπο μας όσο και για την ενότητα που καλλιεργούν στην περιοχή μας, την οποία έχει ανάγκη.

Είναι πολύ σημαντικό ότι το Συνέδριο που διοργανώθηκε το 2019 είχε προτάσεις για την συνολική ανάπτυξη της περιοχής μας. Κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι στην αρχή του Βιβλίου των Πρακτικών υπάρχουν δύο φράσεις της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας.

Η πρώτη φράση είναι: «Με το Συνέδριο επιδιώκουμε να ανυψώσουμε την Ναυπακτία ακόμα πιο ψηλά». Η δεύτερη φράση είναι: «Ο ασφαλέστερος δρόμος Ανάπτυξης είναι η συνεργασία και η συλλογική προσπάθεια».

Αυτό είναι σημαντικό γιατί η ανάπτυξη μιας περιοχής γίνεται μέσα στα πλαίσια της ανάπτυξης του ανθρώπου, γιατί δεν πρόκειται για μια υλική ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα και ανθρώπινη, πολιτιστική και πνευματική. Γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη ο άνθρωπος που κατοικεί σε μια περιοχή. Οπότε, κάθε ανάπτυξη κοινωνική πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψη της τον ίδιο τον άνθρωπο.

Ασφαλώς, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη η αναπτυξιακή ψυχολογία που είναι ένας κλάδος της ψυχολογίας που μελετά τα στάδια της ανάπτυξης του παιδιού και θεμελιωτής της ήταν ο Ελβετός ψυχολόγος Ζαν Πιαζέ. Ο Πιαζέ μελέτησε τα τέσσερα στάδια της ανάπτυξης του παιδιού, ήτοι το αισθησιοκινητικό, το προενεργητικό, το τρίτο στάδιο των νοητικών ενεργειών και το τέταρτο στάδιο των τυπικών νοητικών ενεργειών.

Βέβαια, αυτή η αναπτυξιακή ψυχολογία συνεχίζεται σε κάθε ηλικία με την προσαρμογή των ανθρώπων στην ευρύτερη κοινωνία με τους θεσμούς της και τις παραδόσεις της, σύμφωνα με την θεωρία των συστημάτων, κατά την οποία κάθε σύστημα για να λειτουργεί καλά με τα άλλα συστήματα στην κοινωνία, πρέπει να έχει καλή οργάνωση, να καθορίζει τα όριά του σε σχέση με άλλα συστήματα και να υπάρχουν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ τους.

Έτσι, η αναπτυξιακή ψυχολογία πρέπει να συνδεθεί με την συμπεριφοριστική ψυχολογία, αλλά και την υπαρξιακή ψυχολογία. Διότι αν ο άνθρωπος δεν γνωρίζει να συμπεριφέρεται σωστά στην κοινωνία, και ακόμη αν δεν έχει νόημα ζωής, δηλαδή δεν δίνει νόημα ζωής στα γεγονότα της ζωής του και τα πολιτιστικά δεδομένα ενός τόπου, τότε κάθε πράξη στερείται νοήματος και στην πραγματικότητα είναι ανόητα.

Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο το Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το έτος 2019 ήταν πολύ σημαντικό, διότι έγινε σε συνεργασία με όλους τους φορείς της περιοχής μας. Εκεί ετέθησαν όλα τα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του τόπου μας, με την ιδιαίτερη παράδοσή του και την θεσμική οργάνωση της κοινωνίας.

Αναπτύχθηκαν θέματα σε έξη ενότητες: Η πρώτη με θέμα «Αυτοδιοίκηση – Φορείς ανάπτυξης – Ψηφιακή κοινωνία και Οικονομία», η δεύτερη ενότητα με θέμα «Περιβάλλον-Πολεοδομία-Οδικό Δίκτυο», η τρίτη ενότητα με θέμα «Τουρισμός-Περιηγήσεις», η τέταρτη ενότητα με θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη-Πηγές ενέργειας-Ευηνολίμνη-επιχειρηματικότητα-καινοτομία», η πέμπτη ενότητα με θέμα «Πολιτισμός-Κοινωνική Αντίληψη-Παιδεία-Αρχαιότητες» και η έκτη ενότητα με θέμα «Αναπτυξιακά Προγράμματα, Γεωργία-Κτηνοτροφία».

Μετά από αυτό το Συνέδριο, όπως αποτυπώθηκε στα Πρακτικά του δεν χρειάζονται άλλα λόγια, αλλά συγκεκριμένες πράξεις υλοποίησης των συμπερασμάτων και πορισμάτων που προέκυψαν από τις εισηγήσεις, τις παρεμβάσεις και τις δημοσιευμένες θέσεις της ΟΣΥΝ που γνωρίζουν τα θέματα και τα οποία έχουν καταγραφή.

Έτσι, οι φορείς του τόπου μας έχουν μπροστά τους τα προβλήματα, έχουν την πυξίδα επιλύσεώς τους, και πρέπει να τα θέσουν στα προγράμματά τους για την σταδιακή υλοποίησή τους. Η Ναύπακτος και η περιοχή της που όντως έχει μια αναπτυξιακή δυναμική πρέπει να βρει τους κατάλληλους φορείς που θα την υλοποιήσουν.

Ευχαριστώ για την διοργάνωση της σημερινής Εσπερίδος και κυρίως ευχαριστώ θερμά όλους σας για την ενότητα και την συνεργασία μας που έχει ανάγκη ο τόπος μας.