Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης σε νέο κληρικό: Είναι μεγάλη η απόφαση που πήρες, είναι βαρύ το φορτίο της ιερατικής διακονίας

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, ένας νέος κληρικός προστέθηκε στην ιερατική οικογένεια της Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης.

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Συμεών ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιού Φαλήρου (Παναγίτσα) και χειροτόνησε σε Διάκονο τον κ. Δημήτριο Ταγκαλίδη.

Πλην του πνευματικού Πατρός του π. Δημητρίου, στη χειροτονία του νέου Διακόνου προσήλθαν φίλοι του λαϊκοί και κληρικοί με τους οποίους συνδέεται εν Χριστώ.

Ο π. Δημήτριος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σαλαμίνα. Είναι 39 ετών, έγγαμος, πατέρας ενός τέκνου και τα τελευταία χρόνια κατοικεί στο Παλαιό Φάληρο.

Επίσης είναι Πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ως τώρα ήταν δεξιός ψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου (Σεληνίων Σαλαμίνος), ενώ εργάστηκε και επί σειρά ετών στον ιδιωτικό τομέα.

Ακολουθεί η προσφώνηση του Σεβασμ. Μητροπολίτου:

Αφορμή, αγαπητέ μου Δημήτριε, δοξολογίας του Τριαδικού Θεού μας η απόφασή σου να εισέλθεις στις τάξεις του Ιερού Κλήρου. Να ενταχθείς στην ιερατική οικογένεια της Τοπικής μας Εκκλησίας. Γι᾽ αυτό δοξολογούμε το όνομα του Κυρίου, και η χαρά πλημμυρίζει τις καρδιές μας. Ένας ακόμη νέος κληρικός στη χρυσή αλυσίδα των λειτρουργών της Εκκλησίας. Ένας ακόμη εργάτης στο γεώργιο του Θεού.

Μεστός ως προς την ηλικία. Καταρτισμένος θεολογικά. Έμπειρος του αγώνα της ζωής, αφού χρειάστηκε να εργασθείς αρκετά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Έγγαμος με την εκλεκτή σύζυγό σου Χρυσούλα. Πατέρας ενός χαριτωμένου παιδιού, της Νεκταρίας, που σας χάρισε η αγάπη του Θεού.

Και τώρα, ώριμος και έμπειρος, πήρες τη μεγάλη απόφαση να ιερωθείς. Όχι για να λύσεις το βιοτικό σου πρόβλημα. Όχι για να τακτοποιηθείς επαγγελματικά και κοινωνικά. Αλλά για να πραγματοποιήσεις το όραμά σου, να γίνεις κληρικός και να διακονήσεις την μητέρα μας Εκκλησία.

Ας είναι δοξασμένο το όνομα του Θεού!

Είναι μεγάλη η απόφαση που πήρες, Δημήτριέ μου. Είναι βαρύ το φορτίο της ιερατικής διακονίας που πρόκειται να αναδεχθείς στους ώμους σου. Η εποχή μας και η συμπεριφορά των πολλών —αδιάφορη, περιφορνητική ή ακόμη και εχθρική!— ας μη σε απογοητεύσουν. Η καρδιά σου προσηλωμένη στον Χριστό. Εκείνος στηρίζει στην ώρα των πειρασμών. Εκείνος θεραπεύει τις ατέλειες και αναπληρώνει τις ελλείψεις μας.

Ποια πρέπει να είναι τα εφόδιά σου στη νέα σου πορεία;

Πρώτον, ο φόβος του Θεού. Ποτέ ας μην εκλείψει από την καρδιά σου. Ο,τι χειρότερο, αγαπητέ αδελφέ, είναι ο αθεόφοβος κληρικός. Ο κληρικός που δεν φοβάται τον Θεό και δεν ντρέπεται τους ανθρώπους είναι πληγή στο σώμα της Εκκλησίας. Αντί να οικοδομεί, σκανδαλίζει και γκρεμίζει.

Δεύτερον, η προσοχή. «Πρόσεχε σεαυτώ» (Δευτ. 15,7). Να προσέχεις στη ζωή σου. Στην οικογένειά σου. Στην επικοινωνία σου με τους συνανθρώπους μας. Επιδεικνύοντας προσοχή, παρατηρεί ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, δεν φυλάττουμε μόνο τον εαυτό μας από λάθη και ατοπήματα, αλλά ωφελείται και κερδίζει και το ποίμνιό μας.

Ο απρόσεκτος και επιπόλαιος κληρικός μόνο ζημιά προκαλεί. Εκθέτει την Εκκλησία. Εκθέτει τον εαυτό του. Και βλάπτει πνευματικά το ποίμνιό του.

Ας προσθέσουμε και ένα τρίτο: ο ζήλος και η εργατικότητα. Ο καλός κληρικός πιστεύει στην αποστολή του. Αγαπά αυτό που κάνει. Χαίρεται γι᾽ αυτό που είναι και για το λειτούργημα που ασκεί.

Εργάζεται με ζήλο. Δεν έχει ωράριο. Δεν υπολογίζει κόπους. Πάνω από τον εαυτό του, ακόμη και την οικογένειά του, βάζει την ιερωσύνη του. Και αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις να ανταποκρίνεται στην ιερατική αποστολή του.

Ευλογημένη, αγαπητέ Δημήτριε, η είσοδός σου εις τα Άγια των Αγίων! Η υπεραγία Θεοτόκος στον περίλαμπρο τούτο Ναό της, στον οποίο σήμερα χειροτονείσαι, ας μεσιτεύει προς τον Υιό Της και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό να σε αξιώσει να γίνεις ένας άξιος κληρικός της Εκκλησίας Του. Αμήν!”.