Μητροπολίτης Μόρφου: Οι ιεροί ναοί μας δεν θα κλείσουν καθ᾽ οιονδήποτε τρόπο

“Στα όρια της μητροπολιτικής περιφέρειας Μόρφου, πληροφορώ, ως ο κατά τόπον αρμόδιος Μητροπολίτης, ότι οι ιεροί ναοί μας θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους και δεν θα κλείσουν καθ᾽ οιονδήποτε τρόπο. Δηλαδή, τόσον οι ιερές Ακολουθίες και Θείες Λειτουργίες, όσο και τα ιερά Μυστήρια θα τελούνται κανονικά” δήλωσε σε ανακοίνωση του ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, με αφορμή τα νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία εξήγγειλε σήμερα, 09 Δεκεμβρίου 2020, η Κυπριακή Κυβέρνησή, ένεκα της επισήμανσης αυξημένων κρουσμάτων της μεταδοτικής ασθένειας του κορωνοιού.

Αναφέρει επίσης στην ανακοίνωσή του ο κ. Νεόφυτος ότι αν η Κυβέρνηση θεσπίζει νόμους για την περιφρούρηση της σωματικής υγείας των πολιτών, η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει τη δική της ιερά Παράδοση και τους δικούς της νόμους και ιερούς Κανόνες εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια, για να διασφαλίζει και διατηρεί την ψυχοσωματική υγεία των πιστών.

Όπως γράφει και στη χθεσινή (ημερ. 08.12.2020) ανοικτή επιστολή του προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κυπριακής Κυβερνήσεως ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, δρ. Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης, «Μετά από 8 μήνες εμπειρίας από την διασπορά του κορωνοιού στον πληθυσμό της Κύπρου και μετά από την λήψη δεκάδων διαφορετικών μέτρων ελέγχου, βρισκόμαστε περίπου στον ίδιο σταθερό παρονομαστή. Βλέπουμε δηλαδή να συνεχίζεται η εξάπλωση του κορωνοιού στον πληθυσμό, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Το φαινόμενο δεν είναι παράξενο, διότι ουσιαστικά όποια μέτρα και να λάβουμε, ο κορωνοιός θα συνεχίσει να διασπείρεται στον πληθυσμό, ιδιαίτερα τώρα τον χειμώνα, που οι καιρικές και άλλες συνθήκες ευνοούν την μετάδοσή του». Και, αυτά που σημειώνει ο ειδικός Επιδημιολόγος της Κύπρου επικυρώνουν και άλλοι διεθνούς κύρους ειδικοί επιστήμονες, όπως ο εξ Ελλάδος Επιδημιολόγος της Αμερικής δρ. Ιωάννης Ιωαννίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Stanford.

Εμείς, σε ομιλίες και κηρύγματα που κάναμε κατά το διάστημα του διαρρεύσαντος «φοβερού έτους» 2020, είχαμε επανειλημένα αναφέρει πως τα ανωτέρω περιοριστικά μέτρα είναι μέτρα προορισμένα για να αποτύχουν, ώστε ο λαός να φθάσει σταδιακά σε απόγνωση, η κοινωνία σε χάος και ο συστηματικά καλλιεργούμενος εκφοβισμός να φυγαδεύσει την πίστη. Κι όλα αυτά, για να οδηγήσουν τον κόσμο οι άνθρωποι της «Νέας Τάξης Πραγμάτων» στην κατάσταση να εκλιπαρεί για το «θαυματουργικό εμβόλιο», που ετοίμασαν οι ίδιοι που δημιούργησαν την όλη αυτή κατάσταση.

Τα εμβόλια όμως αυτά με το εμπεριεχόμενο τεχνητό γενετικό υλικό, πολλοί επιστήμονες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας μας παροτρύνουν να μην τα λάβουμε, γιατί οι παρενέργειές τους, αργά η γρήγορα, θα αποδειχθούν τραγικές, καθώς δεν έχουν δοκιμασθεί όπως τα λοιπά εμβόλια των ποικίλων μολυσματικών λοιμωδών ασθενειών, αλλά και γιατί θα αποτελέσουν μία «ψηφιοποιημένη ταυτότητα» —κατά την έκφραση των ιδίων των νεοεποχιτών εφευρετών τους—, που θα λειτουργούν ως μέσα πλήρους ελέγχου της όλης ζωής των εμβολιασθέντων.

Έτσι, ο σύγχρονος άνθρωπος καθίσταται πειραματόζωο της «Νέας Τάξης Πραγμάτων», που μεταξύ άλλων στοχεύει στην κατακόρυφη μείωση του πληθυσμού της γης… Και, για να το αντιληφθούμε αυτό αμεσώτερα, οι πολυμήχανοι Άγγλοι αποτρέπουν τις έγκυες γυναίκες καθώς και όσους επιθυμούν να τεκνοποιήσουν στο μέλλον να εμβολιασθούν με αυτά.

Ο δε Πρόεδρος της Κίνας, προχωρημένος Νεοταξίτης, εισηγήθηκε πρόσφατα στη Σύνοδο των G20 το χάραγμα των πολυπληθών πολιτών του με το κώδικα QR για διευκόλυνση στον άμεσο γενικό έλεγχό τους. Επειδή αποτολμούμε και τα αναφέρουμε αυτά, μερικοί μας αποκαλούν «συνομωσιολόγους». Εάν εμείς είμαστε «συνομωσιολόγοι», τότε ποιοί είναι οι συνομώτες εις βάρος της ελευθερίας, που ο Θεός δώρησε στην εικόνα Του, τον άνθρωπο;

Μας εμποιεί ιδιαίτερη εντύπωση, που η Κυβέρνηση στα ανωτέρω μέτρα/διατάγματά της, εξισώνοντας τους χώρους της Ορθοδόξου λατρείας με τα τεμένη, τα μπαρ, τις ταβέρνες, τα εστιατόρια και λοιπούς χώρους εστίασης, επιβάλλει εξίσου τον αποκλεισμό προσέλευσης των πολιτών. Αυτά βεβαίως τα μέτρα θεωρούμε πως θα επιταχύνουν την αύξηση της ανεργίας και πτώχευσης, της ήδη βεβαρυμένης ψυχοπαθολογίας των πολιτών και αρχίζει να διαφαίνεται η προφητευθείσα έλλειψη τροφίμων, ειδών βασικής ανάγκης και καυσίμων.

Οι εναγώνιες εισηγήσεις κλήρου και πιστού λαού δεν εισακούσθηκαν, και δυστυχώς, σε άκρα αντίθεση αυτού που σημαίνει εννοιολογικά, θεολογικά και εκκλησιολογικά ο «εκκλησιασμός» —δηλαδή η συνάθροιση επί το αυτό κλήρου και λαού προς δοξολογίαν Θεού—, τώρα επιβάλλεται να τελείται «χωρίς την παρουσία πιστών». Κι αυτά σε μία περίοδο νηστείας, κατά την οποία ο πιστός λαός αγωνίζεται ιδιαίτερα πνευματικά και επιθυμεί να εκκλησιάζεται και να κοινωνεί των Αχράντων Μυστηρίων πιο τακτικά.

Και αφήνουμε έτσι τις ψυχές ατροφικές για την αμφιλεγόμενη προστασία της σωματικής υγείας, που δεν εξασφάλισαν τα μέτρα των κρατούντων και των συμβούλων τους επιδημιολόγων. Θα δώσουμε όμως λόγο στον Θεό για τη συμπεριφορά μας αυτή. Επιλέξαμε την «υγειονομική λογική» του κόσμου τούτου και αφήσαμε τα έργα της πίστεως, τα Μυστήρια της Εκκλησίας, να γελιοποιούνται από επιστήμονες και δημοσιογράφους. Να υπογραμμίσουμε ακόμη πως οι σκοτεινές και εωσφορικές δυνάμεις, επειδή δεν θέλουν τον κόσμο να είναι πνευματικά και σωματικά δυνατός, έχουν βάλει ως στόχο, μεταξύ άλλων, και το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Και δεν θέλουν να μεταλαμβάνουν οι πιστοί, γιατί γνωρίζουν ότι η κατεξοχήν πνευματική δύναμη του πιστού είναι η κοινωνία του ζωοποιού σώματος και αίματος του Χριστού.

Η Θεία Λειτουργία, δηλαδή το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, αλλά και οποιοδήποτε Μυστήριο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που τελείται με τη συνάθροιση των πιστών επί το αυτό, μέσα στο πλαίσιο της λατρείας του μόνου Αληθινού Τριαδικού Θεού, ακολουθώντας την θεοπαράδοτη εντολή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, που είπε, «τούτο (το Μυστήριο της Ευχαριστίας) ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν», καθώς και την ανέκαθεν λειτουργική πράξη της Εκκλησίας, δεν μπορούν να υποβιβαστούν και να θεωρηθούν ως απλές συναθροίσεις ανθρώπων.

Και η Θεία Κοινωνία, αυτό δηλαδή το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας, που μυστικά αλλά πραγματικά θυσιάζεται χάριν των πιστών σε κάθε Θεία Λειτουργία, όχι μόνο είναι αδύνατον να είναι μεταδοτικό οποιασδήποτε μολυσματικής-λοιμικής ασθένειας, αλλά σε όσους προσέρχονται σ᾽ αυτό με πίστη και την κατάλληλη προετοιμασία, χορηγεί υγεία ψυχής και σώματος και γίνεται «εις άφεσιν αμαρτιών και ζωήν την αιώνιον».

Επίσης, επισημαίνουμε τον πατρικό λόγο του Κυρίου μας σε ασθενείς και υγιείς, αμαρτωλούς και δικαίους, «τον ερχόμενον προς με ου μη εκβάλω έξω» (Ιω. 6,37). Ο Κύριος δεν αποδιώκει κανέναν από την Εκκλησία Του, αλλά δέχεται όλους που προσέρχονται σ᾽ Αυτόν. Και ο λόγος αυτός του Κυρίου ισχύει διαχρονικά για τους εκκλησιαστικούς ποιμένες και διαδόχους των αγίων Αποστόλων, κατεξοχήν μάλιστα εμάς τους επισκόπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ως εκ των ως άνω, στα όρια της μητροπολιτικής περιφέρειας Μόρφου, πληροφορώ, ως ο κατά τόπον αρμόδιος Μητροπολίτης, ότι οι ιεροί ναοί μας θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους και δεν θα κλείσουν καθ᾽ οιονδήποτε τρόπο. Δηλαδή, τόσον οι ιερές Ακολουθίες και Θείες Λειτουργίες, όσο και τα ιερά Μυστήρια θα τελούνται κανονικά. Ούτε κορδέλλες θα τοποθετηθούν στους σκάμνους, ούτε οιοσδήποτε ιερέας η επίτροπος θα έχει το δικαίωμα να καθορίζει τον αριθμό των εισερχομένων στον ναό πιστών, ούτε και να τους απαγορεύσει την είσοδο εν ώρα Ακολουθίας.

Εάν η Κυβέρνηση θεσπίζει νόμους για την περιφρούρηση, όπως θεωρεί, της σωματικής υγείας των πολιτών, η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει τη δική της ιερά Παράδοση και τους δικούς της νόμους και ιερούς Κανόνες εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια, για να διασφαλίζει και διατηρεί την ψυχοσωματική υγεία των πιστών.

Και τονίζουμε εν προκειμένω το αρχαίο νομικό έθος της ασυλίας των ιερών ναών, των χώρων της λατρείας του Θεού, που δεν μπορούν να καταστούν χώροι αστυνόμευσης των πιστών, τη στιγμή μάλιστα που αυτή την ιερότητα και ασυλία σεβάστηκαν ανά τους αιώνες και ετερόδοξοι, και αλλόθρησκοι, και κατακτητές… Και να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι αυτή η ασυλία τυγχάνει σεβαστή στους χώρους λατρείας όλων των θρησκειών. Πολλού γε δη πρέπει να τυγχάνει στους Ορθοδόξους ναούς ενός Ορθοδόξου από δισχιλιετίας Χριστιανικού κράτους.

Εάν τα ανωτέρω, δηλαδή η απρόσκοπτη λειτουργία των ναών μας θεωρηθεί ότι αντίκειται στα σχετικά κυβερνητικά διατάγματα, την ευθύνη δεν θα έχουν, ούτε οι ιερείς, ούτε οι διάκονοι, ούτε οι εκκλησιαστικοί Επίτροποι, αλλά την αναλαμβάνω εξ ολοκλήρου, ενώπιον του Θεού και ενώπιον του νόμου, εγώ προσωπικά, ο Μητροπολίτης σας. Και είμαι έτοιμος, χάριν της απρόσκοπτης λειτουργίας των ιερών μας ναών και της τέλεσης των Ακολουθιών και Μυστηρίων μας, να παρασταθώ στα δικαστήρια του κόσμου τούτου.

Μετά πατρικής εν Χριστώ αγάπης και Χριστουγεννιάτικες ευχές
Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος