Μητροπολίτης Μεσογαίας: Σας καλούμε σε ανανέωση πνευματικών αποφάσεων και αγώνος αγιασμού

Το έτος 2024 σηματοδοτεί τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

Η μητρόπολη ετοιμάζεται να εορτάσει αυτήν την επέτειο με μια σειρά εκδηλώσεων, ενώ ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, στην εγκύκλιό του, αναφέρεται στα επιτεύγματα των πρώτων πενήντα ετών της μητροπόλεως. Επίσης, ευχαριστεί τους ανθρώπους που εργάστηκαν αφοσιωμένα για την εξέλιξη του έργου σε αυτό που είναι σήμερα.

Έτσι, αναφέρεται στους σταθμούς στην πεντηκονταετή πορεία της Μητροπόλεως, όπως είναι “η ανέγερση του κτιριακού συγκροτήματος του Ιερού Προσκυ­νήματος Αναστάσεως Χριστού Σπάτων, το οποίο στέγασε την έδρα της Μητροπόλεως επί 15ετία (1982–1997), η ανέγερση του Μητρο­πολι­τικού Μεγάρου στα Σπάτα, η ίδρυση και εκ θεμελίων αναστή­λωση του Επισκοπείου στο Λαύριο, οι χειροτονίες εκατοντάδος και πλέον ιερέων και διακόνων, η ανέγερση και ο καθαγιασμός πλήθους Ιερών Ναών, η ίδρυση 35 νέων Ενοριών και 10 Ιερών Μονών”.

Επίσης, στον τομέα της φιλανθρωπίας, ο Μητροπολίτης αναφέρεται στην ίδρυση του Γηροκομείου «Η Ανάστασις» και της Πρότυπης Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία», αλλά και στην ανέγερση και εύρυθμη λειτουργία πνευματικών κέντρων, εστιών ποιμαντικής και φιλανθρωπικής διακο­νίας και ο συντονισμός νεανικών κατηχητικών πρωτοβουλιών.

Τέλος, καταλήγει λέγοντας: “Καθώς λοιπόν κι εμείς φέτος γιορτάζουμε το Ιωβηλαίον της Μητροπόλεως μας, με το πνεύμα όμως της χάριτος της Καινής Δια­θήκης, πρωτίστως μεν «ευχαριστούμεν τω Θεώ και Πατρί του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού πάντοτε περί υμών προσευχόμενοι» (Κολ. α΄ 3), ευλογούμε εσάς τον πιστό λαό του Θεού, και καλούμε όλους σε ανανέωση πνευματικών αποφάσεων και αγώνος αγιασμού, με χαρά δε σας προ­τρέπουμε να συμμετάσχετε πρόθυμα στις ποικίλες λατρευ­τικές και πνευμα­τικές εκδηλώσεις”.

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο:

«Χάρις υμίν και ειρήνη από Θεού Πατρός ημών και Κυρίου Ιησού Χριστού. Ευχαριστώ τω Θεώ μου επί πάση τη μνεία υμών, πάντοτε εν πάση δεήσει μου υπέρ πάντων υμών μετά χαράς την δέησιν ποιού­μενος, επί τη κοινωνία υμών εις το ευαγγέλιον από πρώτης ημέρας άχρι του νυν, πεποιθώς αυτό τούτο, ότι ο εναρξάμενος εν υμίν έργον αγαθόν επιτελέσει άχρις ημέρας Ιησού Χριστού» (Φιλιπ. α΄, 2-6).

Με τους λόγους αυτούς, ο Απόστολος Παύλος χαιρετίζει τους πρώτους χριστιανούς της Εκκλησίας των Φιλίππων της Μακεδονίας. Εύχεται να τους επισκιάζει η χάρις και η ειρήνη του Θεού, ομολογεί ότι αναπέμπει ευχαριστίες στον Θεό κάθε φορά που τους ενθυμείται και σε κάθε του προσευχή με χαρά ικετεύει για την κατά Χριστόν πρόοδό τους. Ευχαριστεί επίσης το Θεό για τη συμμετοχή τους στο έργο της διαδόσεως του Ευαγγελίου και εκφράζει τη βεβαιότητα, ότι ο Θεός που άρχισε το έργο αυτό της σωτηρίας τους, Αυτός και θα το φέρει εις πέρας, μέχρι την ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου Ιησού Χριστού.

Τους λόγους αυτούς επιτρέψτε μου δοξολογικά αλλά ταυτό­χρονα και εξομολογητικά να επαναλάβω κι εγώ ως ο Επίσκοπός σας, στο πλαίσιο της πνευματικής μου ευθύνης, με τη φετινή εορταστική επέτειο της συμπλη­ρώσεως πενήντα χρόνων από της ιδρύσεως της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

Η πρόνοια του Θεού, εκφραζόμενη και μέσω ιστορικών συγκυ­ριών, ευδόκησε την 16η Μαίου του 1974 να ιδρυθεί η Ιερά Μητρό­πολίς μας που περιλαμβάνει τα Μεσόγεια και τη Λαυρεωτική, γεω­γραφικές περιοχές που ανήκαν τότε στην Ιερά Μητρόπολη Αττι­κης και Μεγαρίδος. Ευλογία μεγάλη απετέλεσε η εκλογή του ιερο­πρεπούς, ευγενούς και φιλα­κολούθου πρώτου Μητροπολίτου Μεσο­γαίας και Λαυρεωτικής Αγαθονίκου, ο οποίος εποίμανε θεοφιλώς το γεώργιον του Θεού επί μια ολόκληρη τριακονταετία (1974–2004). Έκτοτε, ελέω Θεού στην ταπεινότητά μου ανετέθη «ο τόπος της διακονίας ταύτης και αποστολής», με τη χάρη δε του Κυρίου μας συμπληρώνεται φέτος μία ακόμη εικοσαετία (2004–2024).

Η μελέτη της ιστορίας γενικότερα, αλλά και αυτής της πεντη­κονταετίας ειδικά, είναι διδακτικότατη, καθώς μας παρέχει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τους καρπούς των κόπων, του μόχθου και της πίστεως των προηγη­θέντων. Ως εκ τούτου, είναι επιβεβλημένη η έκφραση της ευγνω­μοσύνης σε όσους εκοπίασαν όλα αυτά τα χρόνια.

Σταθμοί στην πεντηκονταετή πορεία της Μητροπόλεώς μας είναι η ανέγερση του κτιριακού συγκροτήματος του Ιερού Προσκυ­νήματος Αναστάσεως Χριστού Σπάτων, το οποίο στέγασε την έδρα της Μητροπόλεως επί 15ετία (1982–1997), η ανέγερση του Μητρο­πολι­τικού Μεγάρου στα Σπάτα, η ίδρυση και εκ θεμελίων αναστή­λωση του Επισκοπείου στο Λαύριο, οι χειροτονίες εκατοντάδος και πλέον ιερέων και διακόνων, η ανέγερση και ο καθαγιασμός πλήθους Ιερών Ναών, η ίδρυση 35 νέων Ενοριών και 10 Ιερών Μονών.

Στον τομέα της φιλανθρωπίας οφείλουμε να σταθούμε στην ίδρυση του Γηροκομείου «Η Ανάστασις» και της Πρότυπης Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία», ενώ σε αυτόν των ενοριακών δράσεων είναι άξια αναφοράς η ανέγερση και εύρυθμη λειτουργία πνευματικών κέντρων, εστιών ποιμαντικής και φιλανθρωπικής διακο­νίας και ο συντονισμός νεανικών κατηχητικών πρωτοβουλιών.

Αυτές αλλά και άλλες πολλές προσπάθειες δεν περνούν απα­ρατήρητες, γιατί είναι μέρος πλέον της τοπικής εκκλησιαστικής μας ζωής και ιστορίας. Η μελέτη τους λοιπόν και η ευγνωμοσύνη απο­τελούν έναυσμα για τον σχεδιασμό και τον προσδιορισμό του απα­ραίτητου πνευ­ματικού υποβάθρου για την πορεία της Μητροπόλεώς μας στην επόμενη πεντηκονταετία. Στηριζόμενοι στις προσπάθειές τους, συνε­χι­ζουμε τον αγώνα έχοντας τη μεγάλη ευθύνη ενώπιον των επο­μένων γενεών, ενώπιον της ιστορίας και κυρίως ενώπιον του Θεού.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Στους χρόνους της Παλαιάς Διαθήκης, κάθε πενήντα έτη, ακο­λουθούσε ένα που ονομαζόταν Ιωβηλαίο, σύμφωνα δε με την επιταγή του βιβλίου του Λευιτικού «διαγγελείτε σάλπιγγι εν πάση τη γη υμών και αγιάσετε το έτος τον πεντηκοστόν ενιαυτόν» (Λευιτ. κε΄, 9-10), ολόκληρο εκείνο το έτος ήταν αφιερωμένο στο Θεό και εορταζόταν με ιδιαίτερη λαμπρό­τητα και ποικίλες εκδηλώσεις.

Καθώς λοιπόν κι εμείς φέτος γιορτάζουμε το Ιωβηλαίον της Μητροπόλεως μας, με το πνεύμα όμως της χάριτος της Καινής Δια­θήκης, πρωτίστως μεν «ευχαριστούμεν τω Θεώ και Πατρί του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού πάντοτε περί υμών προσευχόμενοι» (Κολ. α΄ 3), ευλογούμε εσάς τον πιστό λαό του Θεού, και καλούμε όλους σε ανανέωση πνευματικών αποφάσεων και αγώνος αγιασμού, με χαρά δε σας προ­τρέπουμε να συμμετάσχετε πρόθυμα στις ποικίλες λατρευ­τικές και πνευμα­τικές εκδηλώσεις, που για τη φετινή χρονιά προγραμ­μα­τι­ζονται από την Ιερά Μητρό­πολή μας, τις κατά τόπους ενορίες και συνεργαζόμενους φορείς της Επαρχίας μας.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ!

Μετά πολλής της εν Κυρίω, τω Σωτήρι ημών, αγάπης,

Μετά πα­τρι­κων ευ­χων,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικόλαος