Μητροπολίτης Μάνης: Ο Σταυρός είναι το ματωμένο σύμβολο της νίκης

Την ποιμαντορική εγκύκλιο για την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού εξέδωσε η Μητρόπολη Μάνης.

Στο κείμενο της εγκυκλίου ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος τονίζει μεταξύ άλλων ότι “ο Σταυρός είναι «φύλαξ ολόκληρης της οικουμένης και δεσπόζει παντού» και είναι η «ωραιότης της Εκκλησίας» και «Σταυρός βασιλέων το κραταίωμα» και είναι «πιστών το στήριγμα και «των αγγέλων η δόξα» αλλά και «των δαιμόνων το τραύμα», όπως ψάλλει η Εκκλησία”.

Στη συνέχεια, υπογραμμίζει ότι “ο Σταυρός, το «πανσεβάσμιον Ξύλον» είναι το ιερώτατο και το πολυτιμότερο σύμβολο για κάθε πιστό. Είναι το φυλακτό μας. Το φέρνουμε στο στήθος μας από την στιγμή που ακούεται για τον καθένα μας το «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε». Είναι ο αχώριστος σύντροφός μας σ’ όλη τη ζωή, ακόμη και στο θάνατό μας.”

Στο τέλος, καταλήγει λέγοντας ότι “Ο Τίμιος Σταυρός είναι το σημείον πάντων των χριστιανών, η ευλογία και η χάρις και δεν τον ατιμάζουμε με την αμαρτωλή ζωή μας, αλλά τον προσκυνούμε και λαμβάνουμε κάθε φορά την γενναία απόφαση ν’ ανταποδώσουμε στην θυσιαστική αγάπη του Κυρίου μας, την δική μας θεάρεστη ζωή. Προσευχόμεθα να υψωθεί ο Σταυρός και μέσα στη δική μας ψυχή”.

Παρατίθεται κάτωθι ολόκληρο το κείμενο της Εγκυκλίου

“Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Εορτάζουμε σήμερα 14 Σεπτεμβρίου, όπως έχει καθορισθεί από την Εκκλησία μας, την Παγκόσμιο Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.

Η ιστορία είναι βέβαια γνωστή με την εύρεση του Σταυρού του Χριστού θαυμαστώς από την Αγία Ελένη στα Ιεροσόλυμα και την ύψωσή του απ’ άμβωνος υπό του Πατριάρχου Μακαρίου προκειμένου να τον δει όλος ο λαός, ο οποίος μετά ιερού δέους και ευλαβείας έλεγε το «Κύριε Ελέησον».

Ωστόσο, σήμερα, τιμώντας το μεγάλο αυτό γεγονός αναγνωρίζουμε και ημείς και κηρύσσουμε ότι ο Σταυρός είναι «φύλαξ ολόκληρης της οικουμένης και δεσπόζει παντού» και είναι η «ωραιότης της Εκκλησίας» και «Σταυρός βασιλέων το κραταίωμα» και είναι «πιστών το στήριγμα και «των αγγέλων η δόξα» αλλά και «των δαιμόνων το τραύμα», όπως ψάλλει η Εκκλησία.

Συνεπώς, ο Σταυρός, το «πανσεβάσμιον Ξύλον» είναι το ιερώτατο και το πολυτιμότερο σύμβολο για κάθε πιστό. Είναι το φυλακτό μας. Το φέρνουμε στο στήθος μας από την στιγμή που ακούεται για τον καθένα μας το «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε». Είναι ο αχώριστος σύντροφός μας σ’ όλη τη ζωή, ακόμη και στο θάνατό μας. Σταυρόν έχουμε στα κοιμητήρια μας που διακηρύττει την πίστη και την ελπίδα των νεκρών στην ανάσταση. Γιατί Σταυρός είναι θάνατος αλλά και ζωή. Είναι το ματωμένο σύμβολο της νίκης. Ατενίζοντας έτσι τον Σταυρό βλέπουμε στο βάθος του ορίζοντα την Ανάστασή μας και την ζωή μας πάλιν κοντά στον Σταυρωθέντα και Αναστάντα Κύριόν μας. Γι’ αυτό και ο Σταυρός, παρηγορεί και παραμυθεί κάθε πονεμένη και θλιμμένη καρδιά και καθίσταται δύναμη, σωτηρία και λύτρωσή μας.

Ο Τίμιος, λοιπόν, Σταυρός είναι το σημείον πάντων των χριστιανών, η ευλογία και η χάρις και δεν τον ατιμάζουμε με την αμαρτωλή ζωή μας, αλλά τον προσκυνούμε και λαμβάνουμε κάθε φορά την γενναία απόφαση ν’ ανταποδώσουμε στην θυσιαστική αγάπη του Κυρίου μας, την δική μας θεάρεστη ζωή. Προσευχόμεθα να υψωθεί ο Σταυρός και μέσα στη δική μας ψυχή.

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Είθε η αήττητος και ακατάλυτος και θεία δύναμις του Τιμίου και ζωοποιού Σταυρού να σκέπει και ενισχύει ολάκερη την πορεία της ζωής μας και πάντοτε όλοι μας να είμεθα ευλαβείς και πιστοί προσκυνητές του Σταυρού του Χριστού μας, κάνοντας το σημείον του Σταυρού κάθε ημέρα.

Ευχέτης προς Κύριον

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΜΑΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Γ’”