Μητροπολίτης Μάνης: Να εφαρμόσετε στην πράξη όλα τα διατεταγμένα από την αγία μας Εκκλησία

Ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ εξέδωσε Εγκύκλιο για την Μεγάλη Σαρακοστή που αποτελεί, όπως αναφέρει, ένα πνευματικό ταξίδι προς την «εορτή των εορτών», που είναι το Άγιο Πάσχα.

Αναλυτικότερα, αναφέρει ότι οι Πατέρες της Εκκλησίας με σοφό τρόπο θέσπισαν Ιερές Ακολουθίες για να βοηθήσουν τους πιστούς σε αυτή την πνευματική ανάβαση, όπως αναφέρει ο ίδιος.

Επίσης, αναφερόμενος στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή μιλάει για τον αγώνα των Χριστιανών, ο οποίος είναι διττός, δηλαδή να απαλλαγούν από τα πάθη λόγω της αμαρτίας και να αποκτήσουν τις θείες αρετές.

Τέλος, καλεί τους πιστούς να ακολουθήσουν όλα όσα διατάσσει η Εκκλησία μας, δηλαδή «Πρώτον, τήρηση της νηστείας. Δεύτερον, περισσότερη προσευχή. Τρίτον, μελέτη της Αγίας Γραφής. Τέταρτον, μετάνοια με την προσέλευσή μας στην εξομολόγηση. Πέμπτον, προσφορά ελεημοσύνης και Έκτον, Θεία Μετάληψη».

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο:

Αγαπητοί μου,

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, την οποία έχουμε ενώπιον μας, είναι μία σπουδαία χρονική περίοδος της Εκκλησίας μας. Αρχίζει από εσπέρας της Κυριακής της Τυροφάγου και περατούται το εσπέρας προ του Σαββάτου του Λαζάρου.

Είναι η περίοδος αυτή, ως ένα πνευματικό ταξίδι προς την «εορτή των εορτών», που είναι το Άγιο Πάσχα. Είναι μία περίοδος προετοιμασίας με αγωνιστικό φρόνημα, διάθεση ψυχής για καλλιέργεια του εσωτερικού μας κόσμου, μιας συνειδητοποίησης της αληθούς χριστιανικής βιοτής.

Ειδικότερα, οι άγιοι και θεοφόροι Πατέρες της Εκκλησίας θέσπισαν πολλές Ιερές Ακολουθίες, κατ’ άριστον και μεθοδικόν τρόπον, ώστε ο πιστός χριστιανός, να βοηθηθεί στην πνευματική αυτή ανάβαση.

Έτσι όλες οι Κυριακές έχουν νόημα πολύ ουσιαστικό και ωφέλιμο. Η Α’ Κυριακή ονομάζεται Κυριακή της Ορθοδοξίας, γιατί εορτάζουμε την νίκη της Εκκλησίας κατά των δυσσεβών εικονομάχων και έχουμε την αναστήλωση και προσκύνηση των ιερών εικόνων.

Η Β’ Κυριακή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, γιατί ο θεοφόρος αυτός Πατήρ της Εκκλησίας υπήρξε κορυφαίος διδάσκαλος και ομολογητής των ορθοδόξων δογμάτων και άγιος της προσευχής.

Η Γ’ Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, προβάλλει ενώπιον μας εις προσκύνησιν τον Τίμιον και Ζωοποιόν Σταυρόν προς ενίσχυσιν των αγωνιζομένων πιστών.

Την Δ’ Κυριακή των Νηστειών εορτάζουμε την μνήμη του αγίου Ιωάννου, συγγραφέως της «Κλίμακος», του σπουδαιοτάτου αυτού πνευματικού συγγράμματος, απ’ όπου μανθάνουμε για την αξία και σημασία της προτρεπτικής άσκησης.

Και η Ε’ Κυριακή των Νηστειών είναι αφιερωμένη στην οσία Μαρία την Αιγυπτία, ούτως ώστε εγγίζοντος του τέλους της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, οι ράθυμοι και αμαρτωλοί να προθυμοποιηθούν και διδασκόμενοι από το παράδειγμα της οσίας να προχωρήσουν στη μετάνοια.

Ανάμεσα σ’ αυτές τις Κυριακές έχουμε ακόμη τις Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες, τους Χαιρετισμούς στην Υπεραγία Θεοτόκο, τον Μέγα Κανόνα, τους Κατανυκτικούς Εσπερινούς και καθημερινώς το Μέγα Απόδειπνο.
Μ’ όλη αυτή την εκκλησιαστική και λατρευτική ζωή καλούμαστε ν’ αγωνιστούμε τον «καλόν αγώνα της πίστεως» με μεγαλύτερη προσπάθεια και περισσότερο ζήλο, ώστε αφ’ ενός μεν, ν’ απαλλαγούμε από τα πάθη που μας αιχμαλωτίζει η αμαρτία, αφ’ ετέρου δε, να μπορέσουμε να αποκτήσουμε τις θείες αρετές.

Γι’ αυτό, ως πνευματικός σας πατέρες, παροτρύνω και συμβουλεύω τον καθένα και την καθεμιά σας, να εφαρμόσει στην πράξη όλα τα διατεταγμένα από την αγία μας Μητέρα Εκκλησία. Αυτά είναι συγκεκριμένα: Πρώτον, τήρηση της νηστείας. Δεύτερον, περισσότερη προσευχή. Τρίτον, μελέτη της Αγίας Γραφής. Τέταρτον, μετάνοια με την προσέλευσή μας στην εξομολόγηση. Πέμπτον, προσφορά ελεημοσύνης και Έκτον, Θεία Μετάληψη.

Εάν τα πράξετε αυτά με αγαθή πρόθεση, με σπουδή και επιμέλεια, με ταπεινοφροσύνη και πίστη, τότε να έχετε την βεβαιότητα, ότι ο Παντεπόπτης και Φιλάνθρωπος και Ελεήμων Θεός τα βλέπει και θα δώσει πλούσια την Χάριν και την Ευλογία Του.

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Μετ’ ευχών πολλών

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΜΑΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Γ’