Μητροπολίτης Μάνης: Η αξία του ανθρώπου ενδυναμώνεται από το φως του Ευαγγελίου του Χριστού

Την Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021, στην Αρεόπολη πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Eurojust με θέμα: «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – EUROJUST με εξαιρετική επιτυχία.

Η όλη αυτή συνάντηση, του Ποινικού Δικαίου, Εθνικού και Ευρωπαϊκού, διατελούσε υπό την επιμέλεια του κ. Πάρη Αδάμη, Αντεισαγγελέα Εφετών, Εθνικού Μέλους της Ελλάδος στη Εurojust, Εκπροσώπου της Ευρώπης στο Δ.Σ. της Διεθνούς Ένωσης Εισαγγελέων.

Προσκληθείς, όλως τιμητικώς, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, παρέστη και μίλησε με θέμα: «Συνεργασία με την Ευρώπη για την αξία άνθρωπος». Μεταξύ των άλλων ο Σεβ. είπε:

«Οι νόμοι, στον ευρωπαϊκό νομικό χώρο, υπάρχουν χάριν του ανθρώπου, των δικαιωμάτων αλλά και των καθηκόντων αυτού.

Ειδικότερα, για την αξία «άνθρωπος» και όχι απλώς για την στενότερη έννοια, την αξιοπρέπεια. Και η αξία του ανθρώπου δεν προέρχεται μοναχά από την κλασική αρχαιότητα, αλλά φωτίζεται και ενδυναμώνεται και από το φως του Ευαγγελίου του Χριστού.

Ο Χριστιανισμός ολοκληρώνει τον άνθρωπο, ο οποίος έχει πλασθεί με σώμα και ψυχή και δεν είναι μόνον ένα βιολογικόν ή κοινωνικόν ον, αλλ’ είναι «μεθόριος» μεταξύ υλικού κόσμου και νοεράς φύσεως.

Έτσι ως υπογραμμίζει ο Ι. Χρυσόστομος: «Άνθρωπος εστιν ουχ όστις απλώς χείρας έχει και πόδας ανθρώπου, αλλ’ όστις ευσέβειαν και αρετήν μετά παρρησίας ασκεί».

Κατά συνέπειαν, προχωρούμε περαιτέρω σ’ ένα χριστιανικό ανθρωπισμό (humanisme chrétien) που αναβιβάζει τον άνθρωπο επί το τελειότερον και του λέγει: «Γίνε άνθρωπε κοινωνός θείας φύσεως…».

Αυτό δημιουργεί ένα αξιακό ανώτερο νομικό πολιτισμό στο ευρωπαικό γίγνεσθαι, τον οποίο τόσο πολύ έχουμε ανάγκη».

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώτσηρας, ο επ. Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Πρόεδρος Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κ. Μενουδάκος, η Εισαγγελέας Εφετών, Εθνική Ανταποκρίτρια για θέματα τρομοκρατίας κα Περιμένη, ο Δήμαρχος Αν. Μάνης κ. Ανδρεάκος, συνοδευόμενος από αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους,  ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κ. Βερούτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Τσιγαρίδης, ο Εισαγγελέας Γυθείου κ. Πασαλίδης, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γυθείου κα Μπαλιτσάρη και μέλη του συλλόγου.

Την κεντρική ομιλία της ημερίδας εκφώνησε ο κ. Λεωνίδας Κοτσαλής, ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα: «Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο» ακολούθησαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από εισαγγελείς.