Μητροπολίτης Λήμνου: Η Εκκλησία πρωτοπόρος και στη δια βίου μάθηση

© Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία της Ελλάδας

Τη δυνατότητα συμμετοχής σε μοριοδοτούμενα, ακόμη και εξ’ αποστάσεως προγράμματα με πιστοποίηση παρακολούθησης, δίνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Αρχιεπισκοπής. «Υπάρχει ανάγκη» λέει ο Μητροπολίτης Λήμνου.

«Η Εκκλησία θα πρέπει να είναι πρωτοπόρος και στην περίπτωση της δια βίου μάθησης». Αυτό τονίζει ο Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος αναφερόμενος στη συνεργασία της εν λόγω ακριτικής μητρόπολης με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με σκοπό την επιμόρφωση κληρικών αλλά και λαϊκών.

«Πρώτα απ’ όλα, αυτή καθ΄ αυτή η επιμορφωτική ευκαιρία του Ιδρύματος -το οποίο ίδρυσε η εμπνευσμένη μέριμνα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου- προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής σε μοριοδοτούμενα, ακόμη και εξ’ αποστάσεως προγράμματα, επιστημονικού επιπέδου για τα οποία χορηγείται και πιστοποίηση παρακολούθησης» σημειώνει ο μητροπολίτης κ. Ιερόθεος και προσθέτει για τη σημασία αυτών των προγραμμάτων: «Διαπίστωσα ότι είναι αναγκαία η ανάπτυξη των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού- του ιερού κλήρου εν προκειμένω-όπως και άλλων προσώπων από τις υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας, με έμφαση στις δομές της Εκκλησίας. Έλαβα επίσης υπόψιν και τα σχετικά αιτήματα ενδιαφερομένων του τόπου μας, οι οποίοι αναμένουν την έμπρακτη προς τον σκοπό αυτό βοήθεια της Μητρόπολης. Έχω την ηθική ικανοποίηση -καθώς πληροφορούμαι την πραγματικότητα στο νησί μας- ότι για πρώτη φορά η Ιερά Μητρόπολή μας προσφέρει αυτή την επιμορφωτική ευκαιρία σε κληρικούς και λαϊκούς».

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Αναγνωρίζει ακόμη ο κ. Ιερόθεος ότι τόσο οι κληρικοί της συγκεκριμένης μητρόπολης, όπως και κάθε άλλης Μητρόπολης, έχουν ανάγκη από σεμινάρια, μέσα από τα οποία θα διδάσκονται κυρίως τρόπους βοηθητικούς της ποιμαντικής τους προσπάθειας, ενώ σπεύδει ακόμη να προσθέσει και τα εξής: «Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται εκπαίδευση πάνω στις μεθόδους στήριξης των ποικίλων αναγκών του ανθρώπου.

Στην ουσία με αυτά τα σεμινάρια αυξάνεται η δυνατότητα των κληρικών στην κύρια αποστολή τους, που είναι η διαχείριση των ανθρωπίνων σχέσεων και καταστάσεων. Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου κοινωνικός χώρος, στον οποίον οι υπεύθυνοι συνεργάζονται με ανθρώπους που προσπάθησαν και απέκτησαν μόνον ένα πτυχίο. Παντού γίνεται πέραν των προσόντων, προσπάθεια αναβάθμισης του επιπέδου τους. Γιατί όχι και στην Εκκλησία;».

Ως προς την θεματολογία αυτών των μαθημάτων ο κ. Ιερόθεος τονίζει ότι αυτή θα ποικίλει κάθε φορά. Για το ξεκίνημα έχει γίνει μια επιλογή θεματικών ενοτήτων, όπως είναι η αντιμετώπιση του πένθους, τα προβλήματα οικογενειακού βίου και οι τρόποι στήριξης των νοσούντων και των οικείων τους. «Αντιλαμβάνεσθε με βάση αυτά τα αρχικά θέματα το ουσιαστικό ενδιαφέρον της Εκκλησίας, η οποία στοχεύει στον πυρήνα των προβλημάτων της καθημερινότητας του ανθρώπινου βίου» υπογραμμίζει ο μητροπολίτης κ. Ιερόθεος.

ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ

Αναφερόμενος στο μορφωτικό επίπεδο των κληρικών στο νησί της Λήμνου επισημαίνει ότι είναι το ίδιο με κάθε τόπο της Πατρίδας μας. «Κάποτε ήταν πολύ χαμηλό. Με την πάροδο του χρόνου και τα νέα δεδομένα αναβαθμίζεται με ποικίλους τρόπους και επίπονες προσπάθειες.

Προσωπικά, στηρίζω και ενθαρρύνω τους νεότερους κληρικούς και λαϊκούς για να μην σταματούν τις σπουδές τους και να στοχεύουν στα ανώτατα κατά το δυνατόν πανεπιστημιακά ιδρύματα. Επίσης, προσπαθώ να επιλέγω για χειροτονία νέους με πτυχία Ανωτάτων Σχολών, πέρα από τα αυτονόητα για την Ιεροσύνη προαπαιτούμενα ουσιαστικά προσόντα» τονίζει ο μητροπολίτης κ. Ιερόθεος.

Μάλιστα δηλώνει αποφασισμένος να αναλάβει και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες εκπαιδευτικού χαρακτήρα στο μέλλον. «Αυτός είναι ένας από τους κύριους στόχους μου. Ξέρω ότι μόνος δεν θα καταφέρω πολλά. Γι’ αυτό προσπαθώ να συνεργάζομαι με κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως και κάθε φορέα, προκειμένου τα αποτελέσματα να δείχνουν σαν ένα μικρό θαύμα. Δοξάζω τον Θεό, διότι βρίσκω τέτοιους συνεργούς στην προσπάθειά μου» επισημαίνει.

Ως προς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μητρόπολη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου ο σεβασμιότατος κ. Ιερόθεος ξεχωρίζει ένα από αυτά, το οποίο θεωρεί ως βασικότερο.

«Στο νησί μας υπάρχει ένα και μόνον πανεπιστημιακό τμήμα με αρκετούς φοιτητές. Είναι νέα παιδιά που έρχονται στο ακριτικό νησί να σπουδάσουν και αναζητούν στέγη και οικονομική βοήθεια για να καταβάλουν την προσπάθειά τους. Επιθυμώ να στηρίζω αυτά τα παιδιά, τόσο για να αισθάνονται την αγκαλιά της Εκκλησίας ανοιχτή σ’ αυτόν τον τόπο, όσο και για να τα ενθαρρύνω ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους εδώ, αφού τυχόν δυσκολία τους λειτουργήσει ανασταλτικά και επιζήμια για το μέλλον τους και για το νησί».

«ΥΠΟΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΟΣΕΥΧΗ»

Από το πεδίο προβληματισμού του μητροπολίτη Λήμνου δεν θα μπορούσε να απουσιάσει ασφαλώς και τα όσα έχουν σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού. «Ο νέος κορωνοϊός επέβαλλε μια πραγματικότητα που δεν μας αρέσει, που δεν επιλέξαμε και που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε, επειδή αντιστρέφει την ιεράρχηση των αξιών που έχουμε και των τρόπων που επιλέγουμε, για να ισορροπούμε. Το φρόνημά μας, όμως, ευτυχώς δεν μπορεί να το παραμορφώσει, και έτσι υπομένουμε με την προσευχή να αλλάξει ο Θεός με την δύναμή Του αυτή την κατάσταση, η οποία απέδειξε δυνατά την ανθρώπινη αδυναμία» καταλήγει ο μητροπολίτης κ. Ιερόθεος.

Σωτήριος Λέτσιος

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”