Μητροπολίτης Λέρου: Η επιστήμη είναι πολύτιμο δώρο του Θεού

“Η επιστήμη, εφ’ όσον λειτουργεί ως διάκονος του ανθρώπου, είναι πολύτιμο δώρο του Θεού” αναφέρει χαρακτηριστικά στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παίσιος.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης δοξάζει τον Θεό του ελέους, τον κρατύναντα τους ειδικούς επιστήμονες στην ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων και άλλων φαρμάκων για την αντιμετώπιση της κρίσεως καθώς καλεί όσους πιστούς δεν έχουν ακόμη εμβολιασθεί να το πράξουν.

Παρατίθεται το μήνυμα:

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά και περιπόθητα,

Χαίρεται εν Κυρίω πάντοτε.

Είη ευλογημένος ο νέος ενιαυτός της Χριστότητος του Κυρίου, του σωτηρίου έτους 2022, και έσται εν παντί υγιεινόν, μεστόν παντός αγαθού και απηλλαγμένον, συν Θεώ, από την φοβεράν του κορωνοϊού απειλή.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Η Χάρις, η πάντοτε τα ασθενή θεραπεύουσα και τα ελλείποντα αναπληρούσα, του Τριαδικού Θεού, προς δημιουργίαν του σύμπαντος κόσμου, ήταν προαιώνιον σχέδιον Αυτού.

Ο κόσμος όμως, όλος, επί γης και ουρανού, δημιούργημα της πανσθενούς Δεξιάς του Υψίστου, κινείται πάντοτε εν αρμονία πολλή, ούτως ώστε να υπάρχει ισορροπία του όλου συστήματος.

Δυστυχώς όμως ο άνθρωπος προσπαθεί με τον ιδικόν του τρόπον να μεταβάλει τους υπερφυσικούς νόμους της φύσεως, εις φυσικούς και γήινους, και δια του τρόπου αυτού παρεμβαίνει εις την θεόδοτον ισορροπίαν και δημιουργεί πλείστα όσα σοβαρά προβλήματα (λιμούς, λοιμούς, σεισμούς, καταποντισμούς, υπερθέρμανσιν του πλανήτου με υλικές καταστροφές, πυρκαγιές, πλημμύρες, κλπ), τα οποία φαινόμενα ταύτα ταλαιπωρούν ολόκληρον την ανθρωπότητα και σήμερον.

Η παρουσία δυστυχώς δια δευτέραν φοράν της πανδημίας εταλάνισε την ανθρωπότητα ολόκληρον και αναφέρομαι εις την ευχήν της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Αυθέντου και Δεσπότου κατά την Πατριαρχικήν Απόδειξιν των Χριστουγέννων, ο οποίος επιγραμματικά λέγει: «Και κατά το παριππεύον έτος, η πανδημία του κορωνοιού Covid – 19 εταλάνισε την ανθρωπότητα. Δοξάζομεν τον Θεόν του ελέους, τον κρατύναντα τους ειδικούς επιστήμονας εις την ανάπτυξιν αποτελεσματικών εμβολίων και άλλων φαρμάκων διά την αντιμετώπισιν της κρίσεως και καλούμεν όσους πιστούς δεν έχουν ακόμη εμβολιασθεί να το πράξουν, πάντας δε να ακολουθούν τα προτεινόμενα υπό των υγειονομικών αρχών μέτρα προστασίας. Η επιστήμη, εφ’ όσον λειτουργεί ως διάκονος του ανθρώπου, είναι πολύτιμον δώρον του Θεού. Οφείλομεν να δεχώμεθα ευγνωμόνως το δώρον και να μη παρασυρώμεθα από τας ανευθύνους φωνάς των μη επαιόντων και των αυτοανακηρυχθέντων εις εκπροσώπους του Θεού και της γνησίας πίστεως «πνευματικών συμβούλων», αυτοαναιρουμένων όμως οικτρώς, λόγω της απουσίας αγάπης προς τον αδελφόν, την ζωήν του οποίου εκθέτουν εις μέγαν κίνδυνον».

Επί τούτοις, η σκέψις μας κατ’ αυτάς τας Αγίας Ημέρας, στρέφεται εις άπαντα τα πνευματικά τέκνα, τα εγγύς και τα απόδημα, ευχόμενοι όπως διέλθωμεν πάντες τον νέον ενιαυτόν της χρηστότητος του Κυρίου υγιηνόν δε, καλλίκαρπον εν έργοις αγαθοίς και μεστόν θείων δωρημάτων.

+ Ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας Παίσιος