Μητροπολίτης Κύκκου: Ως ομόδοξος λαός, έχουμε το βλέμμα στραμμένο πάντα προς τη Ρωσία

Δεν λέει να κοπάσει ο «θόρυβος» από την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου να αναγνωρίσει το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας, μνημονεύοντας τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο.

Λίγο μετά από την απόφαση του Αρχιεπισκόπου, ήρθε η αντίδραση τεσσάρων Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Κύπρου, οι οποίοι εξέφραζαν την ισχυρή τους αντίθεση στην απόφαση αυτή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Κύκκου, Νικηφόρου, ο οποίος μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι της Κύπρου ΡΙΚ, ανέφερε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος «περιφρόνησε και παραμέρισε την Ιερά Σύνοδο», καθώς και ότι προχώρησε σε μια ενέργεια που είναι ενάντια στους ιερούς κανόνες και τον καταστατικό χάρτη.

Σχολιάζοντας δε την πρόσφατη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου σε κυπριακή εφημερίδα στην οποία ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε μιλήσει με σκληρά λόγια για τους τέσσερις αρχιερείς, δήλωσε πως «εμείς γράψαμε τις ερωτήσεις μας στο φως της ημέρας. Δεν είμαστε ούτε συνωμότες, ούτε παρασυνάγωγοι. Είμαστε και υπεύθυνοι, και ταπεινοί. Αλλά όταν παραβιάζονται οι Ιεροί κανόνες και ο καταστατικός χάρτης είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το ότι τους καταλογίζουν πως προασπίζονται τα ρωσικά συμφέροντα, απάντησε ότι «Το βλέπω και αηδιάζω. Λυπούμαι πάρα πολύ, δεν είμαστε ούτε φιλορώσοι, ούτε φιλοαμερικανοι. Εμείς δεν ντρεπόμαστε να πούμε ότι ως ομόδοξος λαός έχουμε το βλέμμα πάντοτε στραμμένο προς εκεί. Αλλά είμαστε μαζί με τους ιερούς κανόνες και τον καταστατικό χάρτη της εκκλησίας μας. Όταν ενεργούν με βάση τους ιερούς κανόνες και τον καταστατικό χάρτη τότε αγάλλεται η ψυχή μας και τους υποστηρίζουμε. Όταν παραβιάζονται όμως οι ιεροί κανόνες και ο καταστατικός χάρτης και διαχρονική εκκλησιαστική παράδοση και ιεροκανονικη τάξη και πράξη τότε αντιδρούμε. Και πρέπει να αντιδρούμε γιατί ακολουθώντας τη φωνή της Επισκοπικής συνείδησης μας αλίμονο αν μέναμε σιωπηλοί, έχοντας σιγής ιχθύος. Τότε θα ήμασταν κι εμείς συνένοχοι».