Μητροπολίτης Κύκκου: Δεν με φοβίζει η καθαίρεση – Αν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου συλλειτουργήσει με τον Επιφάνιο, έχουμε σχίσμα

Για το “επαπειλούμενο” -όπως το χαρακτηρίζει- σχίσμα στην Κυπριακή Εκκλησία με αφορμή το Ουκρανικό, για τις σχέσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τη Ρωσική Εκκλησία αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μίλησε ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος.

Σε συνέντευξή του στο sigmalive.com, ο Μητροπολίτης Κύκκου αναφέρθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο δηλώνοντας ότι το αγαπά και το εκτιμά λόγω της μεγάλης του προσφοράς, ενώ σημείωσε πως “η καρδιά της Ορθοδοξίας χτυπάει εκεί, στην Κωνσταντινούπολη”.

Αναφορικά με τη σχέση του με τη Ρωσική Εκκλησία, ο Μητροπολίτης Νικηφόρος τονίζει ότι δεν έχει κάποιο συμφέρον από την εν λόγω Εκκλησία. “Ποιον εγωισμό να ικανοποιήσουμε; Ποια συμφέροντα να εξυπηρετήσουμε; Να γίνουμε Μητροπολίτες στη Ρωσία; Είναι η αγωνία μας που μας κάνει να αντιδρούμε έτσι, μήπως και δημιουργηθεί ένα μεγάλο σχίσμα στους κόλπους της Ορθοδοξίας, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο αμάρτημα”, σημείωσε.

“Δεν είναι θέμα οικονομικό”, προσθέτει. “Είναι μεγάλη ύβρις να λένε τέτοια για το πρόσωπο μας, για πακτωλό χρημάτων και για ρωσικές επενδύσεις. Η Ιερά Μόνη Κύκκου δεν πήρε δώρο ούτε μια εικονίτσα από οποιονδήποτε Ρώσο”.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου τόνισε ότι θα μνημονεύει “καθ’ οικονομία” τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, εφόσον δεν συλλειτουργήσει με τον Μητροπολίτη Επιφάνιο. Εάν συλλειτουργήσει με τον Επιφάνιο του Κιέβου, υπάρχει κάθετο σχίσμα. Τώρα είναι εν δυνάμει σχίσμα. Εάν συλλειτουργήσει μαζί του, τότε θα γίνει σχίσμα”.

Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν ξέρει αν ο ίδιος θα συλλειτουργήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, “θα σκεφτώ πάρα πολύ τη συλλειτουργία μαζί του. Επαφίεται στην αρχιερατική συνείδηση του καθενός”.

Δήλωσε δε πως δεν τον τρομάζει η “απειλή” της καθαίρεσης, ενώ προσθέτει πως ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δεν εννοεί αυτά που λέει περί καθαίρεσης. “Εμείς που τον ξέρουμε καλύτερα, ξέρουμε ότι δεν είναι κακός άνθρωπος”.