Μητροπολίτης Κορέας: Όποιος πυροβολεί την εικόνα του Θεού πυροβολεί τον ίδιο τον Χριστό

Την Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022 στην συνέντευξη τύπου (Press Conference) που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του NCCK για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μητροπολίτης Κορέας Αμβρόσιος έκανε την ακόλουθη δήλωση ενώπιον πενήντα και πλέον δημοσιογράφων από διάφορα Κορεατικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης:

Με μεγάλο ψυχικό πόνο παρακολουθούμε επί 19 μέρες να διαπράττεται από την ρωσική κυβέρνηση ένα μεγάλο έγκλημα εναντίον του Ουκρανικού λαού, όμοιο με αυτό που διέπραξε ο Χίτλερ κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί νιώθουμε μεγάλη ντροπή γιατί Ορθόδοξοι πολεμούν εναντίον Ορθοδόξων πολιτών. Ως Ορθόδοξη Μητρόπολη Κορέας καταδικάζουμε απερίφραστα τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, διότι αυτός ο πόλεμος, όπως και κάθε πόλεμος, είναι αντίθετος με το θέλημα του Θεού της Αγάπης και της Ειρήνης. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη αμαρτία από τον πόλεμο.

Γι᾽ αυτό καλούμε την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες κατά της Ουκρανίας, ώστε να επιστρέψει και πάλι το πληγωμένο περιστέρι της Ειρήνης στην μαρτυρική Ουκρανία.

Επίσης με πολύ σεβασμό και χριστιανική αγάπη παρακαλούμε τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο να καταδικάσει δημόσια τον πόλεμο και τα εγκλήματα που διαπράττονται αυτές τις μέρες κατά των ομοδόξων αδελφών μας Ουκρανών. Να υψώσει την φωνή του και να πει με προφητική παρρησία προς κάθε υπεύθυνο: Πρώτον, ότι δεν επιτρέπεται να καταργείται το θείο δώρο της ελευθερίας στην πλεινονοψηφία των συμπατριωτών του, δηλαδή του ρωσικού λαού, πού φιμώνεται επειδή αντιτίθεται στον πόλεμο· και Δεύτερον, ότι δεν επιτρέπεται, επ᾽ ουδενί λόγω, ο λαός της Ουκρανίας να σταυρώνεται επειδή θέλει να ζήσει ελεύθερα στην πατρίδα του.

Όποιος δεν διαμαρτύρεται με κάθε τρόπο που διαθέτει, βλέποντας αθώες μανάδες με παιδιά να σκοτώνονται, νοσοκομεία να βομβαρδίζονται, εκατομμύρια Ουκρανών, μεταξύ αυτών αρρώστων και ηλικιωμένων ανθρώπων να βαδίζουν στον δρόμο της προσφυγιάς, πολίτες να ζουν μέρες νηστικοί και διψασμένοι στα καταφύγια ή στα δάση για να σωθούν, δεν δικαιούται να ονομάζεται Χριστιανός.

Η συμμετοχή της Ορθόδοξης Μητρόπολης Κορέας στην εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για την βοήθεια του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας δεν έχει κίνητρα πολιτικά, αλλά εξ ολοκλήρου χριστιανικά και ανθρωπιστικά. Απορρέει από την βαθιά μας πεποίθηση ότι στο πρόσωπο του κάθε συνανθρώπου μας, που είναι πλασμένος κατ’ εικόνα Θεού, και που αυτή την στιγμή υποφέρει φρικτά στην Ουκρανία, υποφέρει ο ίδιος ο Χριστός. Όποιος πυροβολεί την εικόνα του Θεού, δηλαδή το ανθρώπινο πρόσωπο, πυροβολεί τον ίδιο τον Χριστό. Γι’ αυτό τον λόγο αισθανόμαστε ιερή υποχρέωση να υπερασπιστούμε τους «ελάχιστους» (Μτ. 25:40 και 45) αδελφούς του Χριστού.

Προσευχόμαστε και ελπίζουμε να επικρατήσει η λογική, η δικαιοσύνη και η αγάπη στους Ρώσους αξιωματούχους, για να τελειώσει άμεσα ο αδελφοκτόνος αυτός πόλεμος στην Ουκρανία. Όπως χαρακτηριστικά χθες Κυριακή της Ορθοδοξίας ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε νέο μήνυμά του: «Πρέπει να τερματισθεί αμέσως η εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία και να δοθεί νέα ευκαιρία εις τον διάλογον».