Μητροπολίτης Κορέας: Ο Χριστός αναστήθηκε για να μας αναστήσει από τον θάνατο της αμαρτίας

“Το χαρμόσυνο μήνυμα της εορτής του Πάσχα είναι ότι ο μοναδικός σκοπός του Θανάτου και της Αναστάσεως του Χριστού είναι η δική μας προσωπική ανάσταση. Δηλαδή ο Χριστός αναστήθηκε για να μας αναστήσει από τον θάνατο της αμαρτίας. Γι᾽ αυτό τον λόγο, το διαχρονικό αίτημα των πιστών είναι: «Κύριε, … ο αναστάς εκ των νεκρών, ανάστησον ημάς πεσόντας τη αμαρτία…». (Αίνοι, ήχος δ´). Τελικός προορισμός μας η είσοδός μας στην Βασιλεία Του, «ένθα ουκ έστι πόνος, ου λύπη, ου στεναγμός, αλλά ζωή ατελεύτητος»” αναφέρει μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος στο Πασχάλιο μήνυμα του.

Διαβάστε το πλήρες Πασχάλιο μήνυμα του Μητροπολίτη Κορέας:

Προσφιλείς Αδελφοί και Αδελφές μου εν Κυρίω,

Η λέξη που δεσπόζει στην «εορτή των εορτών» και η οποία περικλείει την βαθύτερη σημασία της «πανηγύρεως των πανηγύρεων» είναι η λέξη Ανάσταση! Η κατ᾽εξοχήν, δηλαδή, χριστιανική λέξη. Η λέξη που το νόημά της προ Χριστού ήταν εντελώς ακατανόητο και προκαλούσε ειρωνικά σχόλια, όπως έγινε π.χ. κατά το κήρυγμα του αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο, ενώ μετά Χριστόν έγινε πλήρως κατανοητό. Η λέξη που στο άκουσμά της και μόνον έρχεται συνειρμικά στον νού και στην καρδιά μας η μορφή του αναστάντος Κυρίου μας, του αιώνιου Νικητή του θανάτου. Γιατί ο ίδιος μας είπε πως είναι «η ανάστασις και η ζωή». (Ιω. 11:25) Η λέξη Ανάσταση σκορπίζει μέσα μας και γύρω μας το λαμπροφόρο φως Του, αφού η ανάστασή Του «άπασαν εφώτισε την οικουμένην…». (Απόστιχα, ήχος β´) Η λέξη ανάσταση γεννά μέσα μας και την γλυκειά προσδοκία της όγδοης ημέρας, δηλαδή της Βασιλείας του Θεού· μας θυμίζει την ομολογία που κάνουμε όταν απαγγέλουμε το Σύμβολο της Πίστεως: «Προσδοκώ ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος».

Η εσχατολογική διάσταση του μοναδικού και ανεπανάληπτου γεγονότος της Αναστάσεως του Χριστού, το οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει όλες τις Κυριακές του εκκλησιαστικού έτους, κατά το εβδομαδιαίο, το μικρό, λεγόμενο, Πάσχα, αλλά και με πολύ έντονο τρόπο σαράντα μέρες μετά την εορτή του ετήσιου Πάσχα, είναι αυτό που λαχταρά κάθε άνθρωπος, πιστός ή άπιστος αδιακρίτως. Γιατί ο άνθρωπος πλάστηκε αθάνατος και δικαιολογημένα μισεί την φθορά και τον θάνατο γιατί έρχεται σε αντίθεση με το πρωτόκτιστο κάλλος του. Επειδή εξ αιτίας της αμαρτίας ο μεταπτωτικός άνθρωπος έγινε θνητός, ήρθε ο Θεάνθρωπος και με τον σταυρικό Του θάνατο του ξαναχάρισε την δυνατότητα της αθανασίας. Γι᾽ αυτό ο απόστολος Παύλος καυχιέται για τον σταυρικό θάνατο του Κυρίου. (πρβλ. Γαλ. 6:14) Και ο υμνογράφος επίσης τοποθετεί στο στόμα του κάθε πιστού την καύχηση για τον Θάνατο και την Ανάσταση του Κυρίου λέγοντας: «…εις την Έγερσίν σου καυχώμαι· ο γαρ θάνατός Σου ζωή μου. Παντοδύναμε και φιλάνθρωπε, Κύριε δόξα σοι». (Ήχος βαρύς. Στιχηρά Εσπερινού)

Το χαρμόσυνο μήνυμα της εορτής του Πάσχα είναι ότι ο μοναδικός σκοπός του Θανάτου και της Αναστάσεως του Χριστού είναι η δική μας προσωπική ανάσταση. Δηλαδή ο Χριστός αναστήθηκε για να μας αναστήσει από τον θάνατο της αμαρτίας. Γι᾽ αυτό τον λόγο, το διαχρονικό αίτημα των πιστών είναι: «Κύριε, … ο αναστάς εκ των νεκρών, ανάστησον ημάς πεσόντας τη αμαρτία…». (Αίνοι, ήχος δ´). Τελικός προορισμός μας η είσοδός μας στην Βασιλεία Του, «ένθα ουκ έστι πόνος, ου λύπη, ου στεναγμός, αλλά ζωή ατελεύτητος».

Έτσι ο χριστιανός, ο,τι κακό κι αν του συμβεί στην επίγεια ζωή του, επειδή είναι προσανατολισμένος προς την αιωνιότητα, δεν μελαγχολεί, δεν χάνει την ελπίδα του, αλλά συνεχίζει με θάρρος τον αγώνα του για την κατάκτηση της όντως ζωής.

Αρρώστια, επιδημία, θλίψη, πόνος, φτώχεια, θάνατος εκμηδενίζονται από την προσδοκία της προσωπικής μας ανάστασης διά Ιησού Χριστού. Γιατί μετά την Ανάσταση του Χριστού «ο θάνατος αφανίστηκε· η νίκη είναι πλήρης! Θάνατε, που είναι το κεντρί της δύναμής σου; Άδη, που είναι η νίκη σου;… Ας ευχαριστήσουμε τον Θεό που μας χάρισε την νίκη διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού» (1. Κορ. 15:54-55 και 57)

Αυτό το σπουδαίο γεγονός γιορτάζουμε με τόση λαμπρότητα στην μεγαλύτερη γιορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, το Πάσχα. Και ο αναστάσιμος χαιρετισμός «Χριστός Ανέστη – Αληθώς Ανέστη», το μήνυμα αυτό θέλει να διαλαλήσει στα πέρατα της οικουμένης. Ότι δηλαδή «Ανέστη Χριστός, και νεκρός ουδείς εν τω μνήματι. Χριστός γαρ εγερθείς εκ νεκρών, απαρχή των κεκοιμημένων εγένετο. Αυτώ η δόξα και το κράτος εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν».

Εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πισιδίας, των κληρικών μας και όλων των συνεργών μας εν Κυρίω, σας εύχομαι υγεία, ταχεία απαλλαγή εκ της πανδημίας COVID-19 και καλή ανάσταση.

Αδελφοί μου, Χριστός ανέστη!

Μετά πολλής αγάπης και

ιδιαζούσης τιμής εν Χριστώ αναστάντι,

+ ο Κορέας Αμβρόσιος