Μητροπολίτης Κορέας: Ας ζητήσουμε από το Χριστό να έρθει να γεννηθεί και να κατοικήσει μέσα μας

“Η ανθρώπινη υπερηφάνεια, που έφερε την ανθρωπότητα στην απόγνωση, ανάγκασε τον Μεσσία να έρθει στον κόσμο με τρόπους άκρας ταπείνωσης” αναφέρει μεταξύ άλλων στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του ο Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος.

Σε άλλο σημείο επισημαίνει: “Αν δεν πιστεύεις, ότι η πτωχεία είναι αιτία πλουτισμού, σκέψου τον Κύριο, και καθόλου δεν θ᾽ αμφιβάλλεις. Διότι, αν Εκείνος δεν γινόταν φτωχός, δεν θα γινόσουν εσύ πλούσιος. Αυτό είναι το καταπληκτικό, ότι η πτωχεία θησαύρισε πλούτο»”

“Ας ταπεινωθούμε, λοιπόν, ειλικρινά ενώπιόν Του και με μετάνοια ας Του ζητήσουμε να έρθει να γεννηθεί και να κατοικήσει μέσα μας” τονίζει κλείνοντας ο Μητροπολίτης Κορέας.

Αναλυτικά το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβροσίου:

Λίαν προσφιλείς αδελφοί και αδελφές μου εν Κυρίω,

Η χάρη και το άπειρο έλεος του Θεού μας αξιώνει και φέτος να γιορτάζουμε την κάθοδο του Θεού στην γη, κατά την οποία «ο Λόγος σαρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν». (Ιω. 1:14)

Η ανθρώπινη υπερηφάνεια, που έφερε την ανθρωπότητα στην απόγνωση, ανάγκασε τον Μεσσία να έρθει στον κόσμο με τρόπους άκρας ταπείνωσης. Το σπήλαιο, την φάτνη των αλόγων, την φτώχεια, την προσφυγιά, τα πάθη, τον εξευτελισμό της σταύρωσης, όλα τα υπέμεινε ο Θεάνθρωπος για να βοηθήσει τον τραυματισμένο από την πτώση του άνθρωπο να κατανοήσει ότι μόνο με την υψοποιό ταπείνωση θα ανορθωθεί και θα σωθεί. «Καταδέχτηκε ο Χριστός μια φορά να γίνει άνθρωπος, χρησιμοποιώντας όλα τα ευτελή στοιχεία. Κι αυτό για να πατήσει την ανθρώπινη υπερηφάνεια». (Ιω. Χρυσόστομος, ΕΠΕ 6, 16)

Γι᾽ αυτόν τον λόγο ο Χριστός μόνο στον ταπεινό άνθρωπο έρχεται και «σκηνώνει». Μόνον «οι πτωχοί τω πνεύματι» κερδίζουν τα δώρα της Αγάπης Του. «Ο πλούσιος εν ελέει Θεός» (Εφ. 2:4) μας πλουτίζει όχι με τα πλούτη Του, αλλά με την ανερμήνευτη «κένωσή» Του, με την ακατανόητη πτωχεία Του. Τον «ορθόδοξον πλουτισμόν της θεολογίας» τον χαρίζει όχι στους κατά κόσμον πλούσιους, ισχυρούς και σοφούς, αλλά στους «αλιείς τω Πνεύματι», στους ταπεινούς και καθαρούς τη καρδία.

Γι᾽ αυτό το ακατάληπτο μυστήριο ο ιερός Χρυσόστομος λέει τα εξής πολύ χαρακτηριστικά: «Ο Χριστός άδειασε την δόξα Του, για να πλουτίσετε σείς όχι με τον πλούτο Του, αλλά με την φτώχειά Του. Αν δεν πιστεύεις, ότι η πτωχεία είναι αιτία πλουτισμού, σκέψου τον Κύριο, και καθόλου δεν θ᾽ αμφιβάλλεις. Διότι, αν Εκείνος δεν γινόταν φτωχός, δεν θα γινόσουν εσύ πλούσιος. Αυτό είναι το καταπληκτικό, ότι η πτωχεία θησαύρισε πλούτο». (Ιω. Χρυσοστόμου, ΕΠΕ 19:454)

«Τι σοι προσενέγκωμεν, Χριστέ, ότι ώφθης επί γης ως άνθρωπος δι᾽ ημάς»; Δεν έχουμε να Σου προσφέρουμε, Κύριε, τίποτε άλλο από τα ψίχουλα της αδυναμίας μας. «Υιέ μου δος μοι σην καρδίαν» (Παρ. 26:23) μας ζητάς ως φιλόστοργος Πατέρας. Δεν ζητάς κάτι εξωτερικό, π.χ. τα χρήματά μας, τα πτυχία μας, τα πράγματά μας, αλλά το «είναι» μας. Ζητάς το κέντρο της ψυχοσωματικής μας ύπαρξης, την καρδιά μας, με τα πάθη και τις αδυναμίες της, για να την καθαρίσεις και να την εξαγιάσεις. Κι εμείς, αλλοίμονο, πολλές φορές δεν ανταποκρινόμαστε στο σωτήριο κάλεσμα της άφατης φιλανθρωπίας Σου!

Κύριε, στέκεσαι έξω από την πόρτα της καρδιάς μου και κρούεις σαν ζητιάνος. Εάν Σου ανοίξω θα εισέλθεις, όπως υποσχέθηκες, και θα συνδειπνήσεις μαζί μου. Ξέρω πολύ καλά ότι δεν θα έχεις απαιτήσεις. Θα δειπνήσεις με ο,τι Σου προσφέρω, αρκεί να είναι βγαλμένο από το απόσταγμα της «συντετριμμένης και τεταπεινωμένης καρδίας μου». Και θα μείνεις μέσα μου για πάντα, αρκεί να Σου το ζητήσω με όλη τη θέρμη της καρδιάς μου: Κύριε, μείνε μαζί μου.

Αγαπητοί μου, τα φετινά Χριστούγεννα που τα περνούμε εν μέσω της πανδημίας COVID-19 ας αναλογιστούμε πόσες φορές πέρασε η γιορτή των Χριστουγέννων, αλλά δεν ζήσαμε με βαθειά επίγνωση το γεγονός της ελεύσεως του Χριστού «ίνα σώση ον έπλασεν άνθρωπον ως φιλάνθρωπος».

Πόσες φορές δεν καταβάλαμε την απαιτούμενη προσπάθεια για να προφυλαχτούμε και να καταπολεμήσουμε τον φοβερό ιο της αμαρτίας! Πόσες φορές προσήλθαμε στο μυστήριο της θείας ευχαριστίας δίχως μετάνοια και συντριβή! Πόσες φορές αφήσαμε τον εγωισμό να καταστρέψει την αγάπη μας προς τον Θεό και προς τον πλησίον μας!

Ας ταπεινωθούμε, λοιπόν, ειλικρινά ενώπιόν Του και με μετάνοια ας Του ζητήσουμε να έρθει να γεννηθεί και να κατοικήσει μέσα μας.

Ευχόμενος σε όλους σας, και εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πισιδίας Σωτηρίου, των Κληρικών, των Πιστών, των Νεοφωτίστων, των Κατηχουμένων και των Συνεργών μας εν Κυρίω, να έχετε υγεία, να σας προστατεύει το θείο Βρέφος από τον COVID-19 και να γιορτάσετε με τους οικείους σας ευλογημένα Χριστούγεννα, διατελώ,

μετά πλείστης αγάπης και τιμής εν Χριστώ γεννηθέντι,

+ο Κορέας Αμβρόσιος