Μητροπολίτης Κωνσταντίας: Η Εκκλησία ισχυρός πυλώνας στήριξης της εθνικής ταυτότητας των Κυπρίων

Αυτό που ζητά ο λαός της Κύπρου από τον νέο Αρχιεπίσκοπο είναι να τον αφουγκραστεί. Να του δώσει πνευματικό λόγο που μπορεί να ανταποκριθεί στα δεδομένα του σήμερα, να κάνει πράξη τον λόγο του Ευαγγελίου, που ως βασικές αρχές έχει την αγάπη, την ελευθερία, την ελπίδα, αναφέρει σε συνέντευξή του στην κυπριακή ιστοσελίδα Cyprus Times, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος.

Εκφράζει δε την εκτίμηση ότι δε μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε παρέμβαση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην εκλογική διαδικασία.

Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει, σε ερώτηση σχετικά με το ποια είναι η αίσθησή του για τις ελπίδες που εναποθέτουν οι πολίτες και τι ζητούν από τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο κ. Βασίλειος ανέφερε αρχικά ότι το ενδιαφέρον του κόσμου για τη διαδικασία εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου είναι αυξημένο.

Βεβαίως σε αυτό συμβάλει και η ίδια η εκλογική διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σε όλους του Ορθοδόξους που κατοικούν στο νησί για τον καταρτισμό του τριπροσώπου, κάτι που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σύμφωνα με τον νέο καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας Κύπρου.

Αυτό που ζητά ο λαός της Κύπρου από τον νέο Αρχιεπίσκοπο είναι να τον αφουγκραστεί. Να του δώσει πνευματικό λόγο που μπορεί να ανταποκριθεί στα δεδομένα του σήμερα, να κάνει πράξη τον λόγο του Ευαγγελίου, που ως βασικές αρχές έχει την αγάπη, την ελευθερία, την ελπίδα”.

Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κύπρο για την κηδεία του μακαριστού Χρυσοστόμου και τι μπορεί να συμβολίζει αυτή, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας ανέφερε ότι “η Εκκλησία της Κύπρου μπορώ να σας πω ότι χαίρει μεγάλης εκτίμησης μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Κύπρο στην εξόδιο ακολουθία επιβεβαιώνει αφ’ ενός τη δεδομένη και άρρηκτη σχέση των δύο Εκκλησιών και αφ’ ετέρου την βαθιά εκτίμηση και πολυετή φιλία που συνέδεε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο”.

Διευκρινίζει ωστόσο ότι η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κύπρο για την εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου δεν πρέπει να συνδέεται με την διαδικασία εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου. “Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε παρέμβαση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην όλη διαδικασία”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο όραμα του εάν εκλεγεί ο ίδιος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο κ. Βασίλειος τόνισε ότι “ως βασικούς στόχους για το έργο του Προκαθημένου της Εκκλησίας θεωρώ την περαιτέρω ανάπτυξη της σχέσης της Εκκλησίας με τη σύγχρονη κοινωνία και ειδικά με τους νέους, την στήριξη των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη, καθώς επίσης τη συμβολή της Εκκλησίας στον αγώνα για διεκδίκηση των εθνικών δικαίων και της απελευθέρωσης της πατρίδας μας”.

Ο ΜΗτροπολίτης Κωνσταντίας απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της Εκκλησίας της Κύπρου στην κόντρα μεταξύ Μόσχας και Φαναριού.

Όπως δήλωσε, “πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι σύμφωνα με το «Ρωσικό Δόγμα» η Ρωσία χρησιμοποιεί την Εκκλησία ως μέσο αύξησης της πολιτικής της επιρροής.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο με βάση τα προνόμια που του παρέχουν οι αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων μεριμνά για την ενότητα των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει τους αρχιερείς που συμφωνούσαν με τις θέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους”.

Εκτιμά ακόμη ότι ιστορικά, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου είχε να επιτελέσει έναν εθναρχικό ρόλο.

“Ιδιαίτερα στους δίσεκτους χρόνους της υποδούλωσης της πατρίδας μας, η Εκκλησία ήταν αυτή που ανυψώθηκε ως ισχυρός πυλώνας στήριξης της εθνικής ταυτότητας των Κυπριών.

Ένεκα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής της πατρίδας μας από το 1974, η Εκκλησία ως ο κατεξοχήν διαχρονικός φορέας της εθνικής και πολιτισμικής ταυτότητας του λαού της Κύπρου, σε συνεργασία με την πολιτεία και μέσα στα θεσμοθετημένα πλαίσια, μπορεί να συμβάλει στη διατήρησή της και στη δικαίωση της πατρίδας μας”.

Επίσης, έχοντας ο ίδιος γνώση των όσων συμβαίνουν με επίκεντρο την Αμμόχωστο, τόνισε πως φαίνεται ότι δημιουργούνται τετελεσμένα που εξυπηρετούν την πολιτική της Τουρκίας για προώθηση ενός σχεδίου λύσης δύο κρατών.

“Η Εκκλησία Κύπρου, αλλά και εγώ προσωπικά ως εκπρόσωπός της σε διαλόγους ή σε διεθνείς διεκκλησιαστικούς οργανισμούς, σε κάθε ευκαιρία που μας δίνετε κάνουμε παρεμβάσεις και απευθυνόμαστε στη διεθνή κοινότητα για το ζήτημα της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου.

Μάλιστα έχω αποστείλει σχετικές επιστολές στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, στις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ, στον ΟΗΕ και σε κυβερνήσεις άλλων χωρών. Πλέον δεν μου επιτρέπεται από τις κατοχικές αρχές να πάω να λειτουργήσω στους ναούς της κατεχόμενης Μητροπολιτικής μας περιφέρειας.

Επομένως το θεωρώ οξύμωρο να συζητούμε για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες την στιγμή που καταπατείται το ύψιστο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας και λατρείας, ειδικότερα όταν απαγορεύουν στον Μητροπολίτη της Αμμοχώστου να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα στους χώρους λατρείας της δικαιοδοσίας του”.