Μητροπολίτης Κισάμου: Ο Όσιος Νικηφόρος ο λεπρός αποτελεί Θεοφανεία στους καιρούς μας

Προσκεκλημένος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.Ιερωνύμου ο Μητροπολίτης Κισάμου κόμισε απότμημα Ι. Λειψάνου του Οσίου και θεοφόρου πατρός Νικηφόρου του Λεπρού στον Ι.Ναό Αγ.Δημητρίου, του ομωνύμου Δήμου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κατόπιν αιτήματος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας.

Τα Ι. λείψανα υποδέχθηκαν στην είσοδο του Ναού ο Πρωτ. π.Ματθαίος Χάλαρης, Ιερ. Προϊστάμενος, μετά των συνεφημερίων και συνεργατών του και ομάδα νέων, με παραδοσιακές στολές και σημαίες της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Παράλληλα έγινε και η υποδοχή ιερών Λειψάνων των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, μετά τεμαχίου Τιμίου Ξύλου, και το λεγόμενο «Ευαγγέλιο του Κολοκοτρώνη» εκ της Ι.Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, τα οποία συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης κ. Ιάκωβος Κανάκης, μετά ετέρων κληρικών.

Ακολούθησε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτου Κισάμου κ. Αμφιλοχίου και συλλειτουργούντων των Ιερέων του Ναού, των Κληρικών της Ι.Μητροπόλεως Γόρτυνος και του Πρωτ. π. Αθανασίου Μελισσάρη, Καθηγητού Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Επίσκοπος Κισάμου στην ομιλία του αναφέρθηκε στην σημασία της Θείας Ευχαριστίας ως το κέντρο της ενότητας και της ζωής της Εκκλησίας, τον βίο και την πολιτεία του Οσίου Νικηφόρου του λεπρού, αποκαλώντας τον «νεοφανή αστέρα της Εκκλησίας», ο Οποίος όπως σημείωσε: «στους έσχατους χρόνους των πάσης φύσεως λοιμών, λιμών και καταποντισμών παραμυθεί, επιστηρίζει και δυναμώνει όσους επικαλούνται τις πρεσβείες του, ως και πρόσωπα που δεν γνωρίζουν περί της υπάρξεως Του.

Ο Όσιος Νικηφόρος ο λεπρός αποτελεί Θεοφανεία στους καιρούς μας», κατέληξε ο Επίσκοπος , ευχαριστώντας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο δια την «ευγενή πρόσκληση», όπως επίσης και τον Ιερ. Προϊστάμενο του Ναού π. Ματθαίο Χάλαρη για την «αρχοντική δοχή».

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον ήρωα Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τους αγωνιστές του 1821 και, εν συνεχεία, υπαίθριο παραδοσιακό πανηγύρι από τις ομάδες νέων της Ενορίας.

Ο Ιερ. Προϊστάμενος π. Ματθαίος, με λόγους καρδιακούς, καλωσόρισε, χαιρέτισε και ευχαρίστησε τον Επίσκοπο δια τον «μεγάλο πνευματικό θησαυρό» που κόμισε εις την Ενορία του Αγ.Δημητρίου, προσφέροντας πλούσια φιλοξενία εις τους όμορφους όμορφους και καλά οργανωμένους χώρους της Ενορίας.

Πλήθος πιστών μετείχαν τόσο στην Θεία Λειτουργία, όσο και στις εκδηλώσεις, καθώς σηματοδοτήθηκε η έναρξη «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2021», που περιλαμβάνουν πλούσια λατρευτικά, πνευματικά και πολιτιστικά γεγονότα, διάρκειας 28 ημερών, έως την εορτή του Αγίου Δημητρίου, προστάτου και πάτρωνος της ομωνύμου Ενορίας.