Μητροπολίτης Κηφισίας: Οι άνθρωποι να μην ακούνε πνευματικούς για το εμβόλιο, μόνο την επίσημη Εκκλησία

Τη σαφή θέση του ίδιου αλλά και της επίσημης Εκκλησίας ότι η ιατρική επιστήμη έχει τον πρώτο λόγο στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού εξέφρασε ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον planetwebradio.gr όπως δημοσιεύται στο notioanatolika.gr και στην εκπομπή «Ανατολικά» με τον Κώστα Τσαπάκη.

«Ευτυχώς στα χρόνια μας είναι πολύ προοδευμένη η ιατρική επιστήμη και αντιμετωπίστηκε όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτή η πανδημία. Η επίσημη θέση της Εκκλησίας είναι σαφής: Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι εκκλησιαστικό γεγονός, ούτε πεδίο θεολογικών αναμετρήσεων. Είναι καθαρά επιστημονική η αντιμετώπισή της» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο φωτισμένος Ιεράρχης.

Παράλληλα ο Σεβασμιώτατος έκανε σαφές ότι «η Εκκλησία συνεπικουρεί, δεν συγκρούεται, δεν θεολογεί και δεν κάνει καμία υπόδειξη στα θέματα αυτά. Και είναι αυτό σημαντικό διότι μεγάλη μερίδα ανθρώπων – από παρανόηση, από επιμονή από έλλειψη γνώσεων; – αντιμετωπίζουν την πανδημία εξ απόψεως θεολογικής. “Να μην φορέσουμε τη μάσκα, να μην κάνουμε το εμβόλιο”. Να μας έρθει ο θάνατος δηλαδή; Ο Θεός θέλει να πεθάνουν οι άνθρωποι; Διαβάζοντας την εκκλησιαστική ιστορία βλέπουμε ότι σε περιόδους που υπήρχε πανδημία, πάντοτε η Εκκλησία έπαιρνε μέτρα και από μόνη της αλλά και εκείνα τα οποία επέβαλε η Πολιτεία για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Αναφερόμενος στους αρνητές ο κ. Κύριλλος τόνισε ότι αυτοί υπάρχουν σε πολλές κοινωνικές ομάδες και φορείς και ο ίδιος έχει έρθει πολλές φορές αντιμέτωπος με τέτοιους ανθρώπους διότι η θέση του είναι η καθαρή θέση της Εκκλησίας, διευκρινίζοντας για μια ακόμη φορά ότι «τα μέτρα δεν έχουν καμία σχέση με την πίστη, με τον Θεό».

Αναφέρθηκε δε στα όσα διαδίδονται μέσω του Διαδικτύου για δήθεν λόγια και απόψεις γερόντων όπως οι Όσιοι Πορφύριος και Παΐσιος.

«Εγώ προσωπικά έχω γνωρίσει και τους δύο. Και τον όσιο Πορφύριο και τον όσιο Παΐσιο. Έχω προσωπική εικόνα. Έχω μιλήσει μαζί τους. Δεν έλεγαν τέτοια πράγματα. Τα λόγια παρερμηνεύονται. Ήταν άνθρωποι άγιοι, με αγιασμένη σκέψη, Χειρουργήθηκαν, νοσηλεύτηκαν, ακολούθησαν την ιατρική επιστήμη. Δεν θεράπευσαν τον εαυτό τους μόνοι τους. Ενώ θεράπευαν τον ανθρώπους, τούς παρέπεμπαν στην ιατρική επιστήμη. Η κλασική οδός αντιμετωπίσεως όλων των νόσων και των ασθενειών είναι η ιατρική επιστήμη».

Ο ποιμενάρχης προέτρεψε τους πάντες να μην ακούν κανέναν: «Όσοι πνευματικοί, όσοι παπάδες, δεσποτάδες, καλόγεροι, καλόγριες λένε πράγματα τα οποία είναι προσωπικές τους απόψεις να μην ακούγονται. Να ακούει ο κόσμος μόνο την επίσημη Εκκλησία. Σήμερα (σ.σ.: χθες) εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα. Ο Θεός να τον αναπαύσει. Βλέπετε ποιό είναι το τέλος ενός ανθρώπου ο οποίος δεν είχε καλή αντιμετώπιση των πραγμάτων. Από άγνοια; Δεν θέλω να πω περισσότερα. Είναι κεκοιμημένος. Πάντως βλέπετε το αποτέλεσμα».

Και ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος κατέληξε: «Ο Θεός μάς έδωσε και μυαλό και νόηση και επιστήμη και λογική να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα. Εύχομαι του χρόνου να είμαστε ελεύθεροι και να γιορτάζουμε ελεύθερα».

Ακούστε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη του Σεβασμιώτατου