Μητροπολίτης Κιέβου σε Οικουμενικό Πατριάρχη: Μας ελευθερώσατε από τους αντιπάλους της αλήθειας

Μήνυμα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο απέστειλε ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την υπογραφή του Τόμου Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Στο μήνυμα του ο Μητροπολίτης Επιφάνιος τονίζει ότι η Εκκλησία της Ουκρανίας για πολύ καιρό υπέμεινε αδικίες και παραβιάσεις της κανονικής τάξης, και αγωνιζόταν για την εγκαθίδρυση της αλήθειας.

“Υπομείναμε και ο Θεός επιβράβευσε την υπομονή μας. Εσείς Παναγιώτατε και η Μητέρα Εκκλησία μας θερμάνατε με την αγάπη σας, μας ελεθερώσατε από τους αντιπάλους της αλήθειας”.

Εύχεται τέλος στον Οικουμενικό Πατριάρχη και προς τον Θεό, “μόνο ευγνωμοσύνη. Να σας χαρίζει ο Θεός Παναγιώτατε, πολλά έτη, δυναμικά και υγιεινά, με σθένος ψυχής και τόλμη απέναντι σε όσους διώκουν παντοιοτρόπως την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης”.

Η επιστολή του Μητροπολίτη Επιφανίου στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Παναγιώτατε και Θειώτατε Αρχιεπίσκοπε Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης και Οικουμενικέ Πατριάρχα, εν Χριστώ τω Θεώ λίαν αγαπητέ και περιπόθητε αδελφέ και συλλειτουργέ της ημών Μετριότητος κύριε κύριε ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΕ, την Υμετέραν Θειοτάτην Παναγιότητα αδελφικώς εν Κυρίω περιπτυσσόμενοι, υπερήδιστα προσαγορεύομεν.

Χριστός ετέχθη!

Παναγιώτατε,

Ανέτειλε διά δευτέραν φοράν η επέτειος της υπογραφής και κενωτικής παραχωρήσεως υπό των Υμετέρων Σεπτών Χειρών και υπό της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως του Τόμου Αυτοκεφαλίας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Πόσα συναισθήματα αγαθά, οπόσαι αναμνήσεις, οπόσα γεγονότα θλιβερά και ευχάριστα εμεσολάβησαν απ’ εκείνης της δι’ ημάς διπλής Θεοφανείας!

Η Εκκλησία της Ουκρανίας διά πολύν καιρόν υπέμεινεν αδικίας και παραβιάσεις της κανονικής τάξεως, ηγωνίζετο δε διά την εγκαθίδρυσιν της Αληθείας. Και το θέλημα του Κυρίου ήτο ίνα τόσον αι προ ημών γενεαί όσον και ημείς αυτοί να πορευθώμεν την οδόν ταύτην· «όστις δε υψώσει εαυτόν ταπεινωθήσεται, και όστις ταπεινώσει εαυτόν υψωθήσεται» (Μτ 23:12).

Υπεμείναμεν και ο Θεός επεβράβευσεν την υπομονήν ημών. Υμείς, Παναγιώτατε, και η Μήτηρ ημών Εκκλησία εθερμάνατε ημάς διά της Υμετέρας αγάπης, παρεμυθήσατε ημάς εν ταίς λύπαις, ηλευθερώσατε ημάς εκ των υπό των αντιπάλων της Αληθείας επιτεθέντων ημίν βαρών. Ώσπερ οι πρέσβεις του Αγίου Πρίγκηπος Βολοντίμιρ, εντός της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως όντες και της υπό του τότε Πατριάρχου τελουμένης λειτουργίας απολαύοντες, δεν εγνώριζον εάν ευρέθησαν επί γης ή εν ουρανώ, ούτω και ημείς ου δυνάμεθα να εκφράσωμεν το πλήρωμα της ημετέρας χαράς κατά την ημέραν των Θεοφανείων προ δύο ετών, ότε ηνώθημεν μεθ’ Υμών εν τη Θεία Ευχαριστία και εν προσευχαίς, εορτάζοντες τα Άγια Θεοφάνεια.

Τι είπω και τι λαλήσω εκ της ταπεινής μου καρδίας και εκ μέρους της σεβασμίας Ιεραρχίας, του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού της Αγιωτάτης Εκκλησίας Ουκρανίας! Μόνον ευγνωμοσύνην προς Θεόν και προς Υμάς. Κύριος ο Θεός χαρίζοιτο Υμίν, Παναγιώτατε, πολλά έτη, δυναμικά, υγιεινά, πολύκαρπα, εν σθένει ψυχής, εν ευτολμία, εν ισχύει, προς καταισχύνην των διωκόντων παντοιοτρόπως την Μητρώαν εν Εκκλησίαις Ολκάδα του Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως.

Εις πολλά έτη, Παναγιώτατε!

Εν ευγνωμοσύνη και ευχαριστίαις καταθυμίοις, διατελώ της Υμετέρας Θειοτάτης Παναγιότητος αδελφός και συλλειτουργός γνήσιος εν Κυρίω και όλως πρόθυμος –

† ο Κιέβου Επιφάνιος