Μητροπολίτης Κιέβου: Θα δώσουν λόγο ενώπιον Θεού για το αίμα που χύθηκε

Νέα έκκληση απευθύνει ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος προς τη διεθνή κοινότητα, να καταβληθεί κάθε προσπάθεια και να αναληφθεί δράση, ώστε να σταματήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος, από την πρώτη ημέρα έναρξης του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου, επικοινωνεί τακτικά με το ποίμνιο του. Απευθύνεται στους πιστούς μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, επισκέπτεται νοσοκομεία, βρέθηκε στα οδοφράγματα με τους Ουκρανούς στρατιώτες, και προσεύχεται καθημερινά από τον Καθεδρικό Ναό του Κιέβου μαζί με τους υπόλοιπους Ιεράρχες της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας, για την προστασία του λαού.

Σε συνέντευξή που έδωσε μάλιστα στην ελληνική δημόσια τηλεόραση, αποκάλυψε πως αποτελεί στόχο τον ρωσικών δυνάμεων, και ότι υπήρξαν τρεις απόπειρες εναντίον του, οι οποίες εξουδετερώθηκαν.

Στο νέο του μήνυμα ο Μητροπολίτης Επιφάνιος τονίζει πως “η σημερινή μου έκκληση είναι αφιερωμένη στην αιμορραγική, οδυνηρή και βαριά πληγή στο σώμα του έθνους μας, του ειρηνικού πληθυσμού που υποφέρει από τη ρωσική επιθετικότητα.

Το Χάρκοβο, το Τσερνίγιφ, το Ιρπίν, η Μπούτσα, το Χοστομέλ και πολλές άλλες πόλεις και χωριά στις περιφέρειες Κιέβου, Σουμίου, Χαρκόβου, Ντονέτσ και Λουγκάνσκ, στη Χερσώνα, στο Ζιτομίρ, στο Μικολάιβ και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, βρίσκονται κάθε μέρα υπό την βαρβαρική επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Χρησιμοποιούν βόμβες και ρουκέτες από αέρος καθώς και συμβατικό πυροβολικό.

Ο εχθρός σκοπίμως καταστρέφει τις υποδομές, καταστρέφει σπίτια αμάχων και σκοτώνει και τρομοκρατεί τον ειρηνικό πληθυσμό. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις και συμφωνίες μόλις σήμερα (χθες) άρχισαν να επιτρέπουν τους λεγόμενους “πράσινους διαδρόμους” σε συγκεκριμένες πόλεις, ώστε να μετακινηθούν οι πρόσφυγες και να επιτραπεί η παράδοση προϊόντα, φαρμάκων και νερού.

Ιδιαίτερα άθλια είναι η κατάσταση στη Μαριούπολη, η οποία έχει μπλοκαριστεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Καταλαβαίνω ότι δεν έχει νόημα να απευθυνθώ στους Ρώσους κατακτητές, για αυτό θέλω μόνο να τους ενημερώσω, για όλο το αίμα που χύθηκε, για όλο τον πόνο και τα δάκρυα, για τις κατεστραμμένες ζωές, ο κάθε ένας από αυτούς θα πρέπει προσωπικά να δώσει λόγο ενώπιον Θεού και θα λάβει όπως υποσχέθηκε ο Θεός, κανένα έλεος και αιώνια δεινά για τα εγκλήματα και τις ανελέητες πράξεις τους.

Επομένως σήμερα, απευθύνομαι στον διεθνή κύκλο των φίλων μας: ο ουκρανικός λαός θα ήθελε να καταλάβει, γιατί υπάρχει ένα σύστημα διεθνούς δικαίου, γιατί υπάρχουν τα Ηνωμένα Έθνη, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη ΣΥνεργασία στην Ευρώπη, γιατί οι λέξεις “ποτέ ξανά” επαναλαμβάνονται κάθε 8 Μαίου; Σήμερα οι νομικές καταπατώνται, η Ρωσία εσκεμμένα αψηφά τους μηχανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και του ΟΑΣΕ και όλα αυτά που έχουμε διαβάσει και ακούσει από όσους έζησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη, επαναλαμβάνονται.

Ως εκ τούτου, εκ μέρους των χιλιάδων ανθρώπων που ζουν στη Μαριούπολη, στο Χάρκοβο, στο Τσερνίγιφ, στο Χοσομέλ, στο Ιρπίν, στο Μπούτσα και αλλού, που συνεχίζουν να δολοφονούνται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, υψώνω τη φωνή μου και καλώ όλα τα έθνη και τους διεθνούς οργανισμούς, να αναλάβουν δράση! Κάντε κάτι έτσι ώστε η Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη βάρβαρη καταστροφή των ουκρανικών πόλεων, χωριών και του πληθυσμού τους.

Με πόνο στην καρδιά μου, προσεύχομαι για τα θύματα της ρωσικής εθνικής τρομοκρατίας, ζητώ από τον Θεό, από την Μητέρα του την Παναγία και από όλους τους Αγίους, να τους παρέχουν βοήθεια, προστασία και άμυνα. Προσεύχομαι για τις ψυχές των αθώων που χάθηκαν. Ζητώ από όλους τους ανθρώπους του καλού, να συμμετάσχουν σε αυτές τις προσευχές.

Ο Παντοδύναμος Θεός, ας προστρέξει το ουκρανικό έθνος που υποφέρει και ας κρίνει τους αδίστακτους δολοφόνους! Η Οργή του Θεού και η αναπόφευκτη τιμωρία που έχει υποσχεθεί σε αυτές τις χαμένες ψυχές, να πέσει επάνω τους!

Εύχομαι στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, στον Πρόεδρο του Έθνους μας και σε όλον τον λαό του, με τη βοήθεια του Θεού, να φτάσουμε στη νίκη επί του επιτιθέμενου και στην αληθινή ειρήνη”.