Μητροπολίτης Κιέβου: Πολλές κοινές σελίδες ιστορίας έχουν η Εκκλησία της Βουλγαρίας και η Εκκλησία της Ουκρανίας

Συλλυπητήριο μήνυμα προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Βουλγαρίας και στον Μητροπολίτη Βάρνας και Μεγάλης Πρεσλάβης κ. Ιωάννη, ως αντιπρόεδρο της Συνόδου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, έστειλε ο Μητροπολίτης Κιέβου κ. Επιφάνιος.

Όπως αναφέρει, τον μακαριστά Πατριάρχη χαρακτήριζε η βαθιά πίστη, η αγάπη για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τον βουλγαρικό λαό και η πολυετής ποιμαντική διακονία ως ιερέας, ιεράρχης και Πατριάρχης.

“Η Εκκλησία της Βουλγαρίας και η Εκκλησία της Ουκρανίας, όπως και οι αδελφικοί μας λαοί, Βούλγαροι και Ουκρανοί, έχουν πολλές κοινές σελίδες ιστορίας, καθώς εδώ και πολύ καιρό έχουν ενωθεί με την Ορθόδοξη πίστη, την εκκλησιαστική παράδοση και με πολυάριθμους δεσμούς”, αναφέρει στο μήνυμα του ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Και συνεχίζει: “Όπως ο βουλγαρικός λαός επέλεξε την ελευθερία του, διατήρησε την εθνική και εκκλησιαστική του ταυτότητα, έτσι και ο ουκρανικός λαός υπερασπίζεται την ελευθερία του και το δικαίωμά του στη ζωή, μπροστά στην επίθεση ενός σκληρού εχθρού”.

Ο κ. Επιφάνιος καταλήγει πως “είμαστε ευγνώμονες σε όλους τους Βούλγαρους πιστούς, κληρικούς και ιεράρχες που προσεύχονται για τη νίκη της αλήθειας και για την επικράτηση μιας δίκαιης ειρήνης για την Ουκρανία και από τα βάθη της καρδιάς μας ζητάμε από τον Κύριο ειρήνη και ευημερία για τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία και τη Βουλγαρία.

Ας είναι αιώνια η μνήμη του αείμνηστου Πατριάρχου Βουλγαρίας και Μητροπολίτη Σόφιας Νεοφύτου.

Με αγάπη εν Χριστώ

Επιφάνιος,

Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας,

Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας”.