Μητροπολίτης Κιέβου: Όλες οι ορθόδοξες ενορίες στην Ουκρανία, υπάγονται στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας

Του Κώστα Ονισένκο

Όλες οι ενορίες ορθοδόξων στην Ουκρανία υπάγονται στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, σύμφωνα με τους εκκλησιαστικούς κανόνες.

Αυτή την θέση εξέφρασε ο προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Επιφάνιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε εν όψει του Πάσχα στο ουκρανικό Ραδιόφωνο Ελευθερία.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις μεταβάσεις ενοριών από την Ρωσική στην Ουκρανική Εκκλησία ο Μητροπολίτης είπε: «Πρέπει να καταλάβουμε βαθύτερα αυτό το θέμα. Ενδεχομένως λέμε λανθασμένα για “μεταβάσεις”. Επειδή βάσει του Τόμου (Αυτοκεφαλίας) και σύμφωνα με τις εξηγήσεις του Παναγιότατου Πατριάρχη Βαρθολομαίου, όλες οι ορθόδοξες ενορίες στην Ουκρανία υπάγονται στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.
Ωστόσο, υπάρχει μια Κανονική (με βάσει τους εκκλησιαστικούς κανόνες) κατάρρευση ότι στην Ουκρανία καθώς υπάρχουν εκείνοι που δεν αναγνωρίζουν αυτή την πραγματικότητα».

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος εκτίμησε ότι αυτή η κατάσταση σταδιακά θα ομαλοποιηθεί: «Σταδιακά πιστεύω ότι θα ενωθούν με την αναγνώριση του Τόμου. Δεν είναι μετάβαση, γιατί στην πραγματικότητα βρίσκονται στην Ουκρανία και σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όλοι τους ανήκουν στην Ουκρανική Εκκλησία της Ουκρανίας αλλά προσωρινά θέλουν να ανήκουν στην Ρωσική Εκκλησία παρά το γεγονός ότι αυτό δεν είναι σωστό βάσει των θρησκευτικών κανόνων».

Ανάμεσα στα πολλά θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας αναφέρθηκε και στην απόφαση -όπως και πέρυσι- να μην ενοικιαστεί αεροπλάνο για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ουκρανία, προκειμένου τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να διατεθούν για τις ανάγκες των πασχόντων και των απόρων.

«Δεν θα νοικιάσουμε ιδιωτικό αεροπλάνο αλλά όπως και την προηγούμενη χρονιά, έτσι και φέτος, εκείνες οι εταιρίες που θα κάνουν πτήσεις εκείνη την ώρα -μπορεί να είναι τεχνικές (πτήσεις)- υποσχέθηκαν ότι και φέτος θα μας φέρουν το Άγιο Φως. Ίσως όχι την ώρα που θα το θέλαμε, το βράδυ, μέσα σε λίγες ώρες. Μπορεί να είναι το πρωί αλλά οπωσδήποτε θα πάρουμε το Άγιο Φως και θα το μεταφέρουμε σε όλη την Ουκρανία» είπε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.