Μητροπολίτης Κιέβου: Οι Ουκρανοί δεν θα υποκύψουν στον φόβο που θέλουν να προκαλέσουν οι Ρώσοι

Του Κώστα Ονισένκο

Μήνυμα ηθικής ανύψωσης έστειλε στον ουκρανικό λαό ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, αντιδρώντας στην απειλή πολέμου που επικρέμεται αυτές τις ημέρες πάνω από την Ουκρανία, εξαιτίας της τεράστιας συγκέντρωσης ρωσικού στρατού στα σύνορα με την χώρα, στην παράνομα αποσχισθείσα Κριμαία και στις περιοχές του Ντονμπάς που ελέγχονται από τους αυτονομιστές και τον ρωσικό στρατό.

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος είπε ότι οι Ουκρανοί δεν θα υποκύψουν στον φόβο που επιχειρούν να προκαλέσουν οι Ρώσοι με τις κινήσεις τους: “Και ο γείτονας – επιτιθέμενος, ξέρει πολύ καλά ότι όλο αυτό το διάστημα οι Ουκρανοί έδειξαν τέτοια πνευματική δύναμη και ενότητα, την οποία λίγοι περίμεναν από εμάς. Δεν μας κατέστρεψαν οι βομβαρδισμοί και δεν μας έσπασαν τα ψέματα του επιτιθέμενου”.

“Αυτές τις ημέρες του Απριλίου, μπαίνουμε στην όγδοη χρονιά του πολέμου. Ενός πολέμου που δεν θέλαμε, δεν ξεκινήσαμε και δεν προκαλέσουμε. Ποτέ δεν είχαμε βλέψεις για κάτι που δεν ήταν δικό μας, δεν επιδιώξαμε να υποδουλώσουμε άλλους ή να καταλάβουμε το έδαφος κανενός. Ένας πόλεμος στον οποίο υπερασπιζόμαστε τη γη που μας έδωσε ο Θεός, τον λαό μας και τις αξίες μας” είπε ο προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας.